Ιωάννης Παρλιάρης

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Ιωάννης Παρλιάρης
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση1883
Ταξιάρχης Χαλκιδικής
Θάνατος6  Αυγούστου 1931
Θεσσαλονίκη
Χώρα πολιτογράφησηςΕλλάδα
Εκπαίδευση και γλώσσες
Ομιλούμενες γλώσσεςνέα ελληνική γλώσσα
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότηταστρατιωτικός
Στρατιωτική σταδιοδρομία
Πόλεμοι/μάχεςΜακεδονικός Αγώνας

Ο Ιωάννης Παρλιάρης (1883 - 1931)[1] ήταν Έλληνας Μακεδονομάχος οπλαρχηγός από το Λούκοβο (νυν Ταξιάρχης) Χαλκιδικής.

Βιογραφικά στοιχεία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Ιωάννης Παρλιάρης του Δημητρίου γεννήθηκε το 1883[2] στο Λούκοβο (Ταξιάρχη) Χαλκιδικής. Εντάχθηκε στα ένοπλα αντάρτικα σώματα κατά τη διάρκεια του Μακεδονικού Αγώνα προκειμένου να αγωνιστεί για την προστασία των ελληνικών πληθυσμών από τις βουλγαρικές επιθέσεις και τις οθωμανικές αυθαιρεσίες, αλλά και για την απελευθέρωση της ιδιαίτερης πατρίδας του.

Συνεργάστηκε αρχικά με το σώμα του Γ. Τσόντου (καπετάν Βάρδα). Στη συνέχεια συγκρότησε δική του ένοπλη ομάδα αποτελούμενη από 12 άνδρες, της οποίας τέθηκε επικεφαλής και έδρασε στην περιοχή του Παγγαίου. Στο Παγγαίο εξόντωσε έπειτα από πολύνεκρη μάχη τον κομιτατζή Αθανάς που δραστηριοποιείτο στην περιοχή. Στη συνέχεια επέστρεψε στη Χαλκιδική και έδρασε κατά τουρκαλβανικών συμμοριών.

Μάλιστα, στον Άγιο Πρόδρομο συμμετείχε σε επιχείρηση που είχε ως αποτέλεσμα την εξουδετέρωση ένοπλης ομάδας Αλβανών.[3]

Τον Οκτώβριο του 1912 επισκέφτηκε τον καϊμακάμη Πολυγύρου μετά από συμβουλή του Μητροπολίτη Κασσανδρείας Ειρηναίου, και τον διαβεβαίωσε με μεγάλη επιτηδειότητα και πειστικότητα, ότι έξω από τον Πολύγυρο και στα δάση του Χολομώντα, έχουν συγκεντρωθεί μεγάλες δυνάμεις Ελλήνων ανταρτών, έτοιμες να επιτεθούν. Του μετέφερε μάλιστα και υποτιθέμενη συμβουλή του Μητροπολίτη Κασσανδρείας να αποχωρήσει στη Θεσσαλονίκη. Ο καϊμακάμης Πολυγύρου τρομοκρατημένος, διέταξε αμέσως την αποχώρηση της οθωμανικής φρουράς και του στρατού στη Θεσσαλονίκη και με αυτόν τον τρόπο, απελευθερώθηκε αναίμακτα η Χαλκιδική στις 12 Οκτωβρίου του 1912.[4][5][6]

Αργότερα, έλαβε μέρος στους βαλκανικούς πολέμους. Μάλιστα, στην πολιορκία των Ιωαννίνων συμμετείχε στο τάγμα του I. Βελισσαρίου. Επίσης έλαβε μέρος στον А' Παγκόσμιο Πόλεμο και στη Μικρασιατική Εκστρατεία.

Απεβίωσε στις 6 Αυγούστου του 1931 έπειτα από νοσηλεία στη Θεσσαλονίκη. Από τον γάμο του απέκτησε τέσσερα παιδιά.[7]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «Αγωνιστές του Μακεδονικού Αγώνα από τον Ταξιάρχη Χαλκιδικής». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 12 Ιανουαρίου 2014. Ανακτήθηκε στις 14 Δεκεμβρίου 2013. 
  2. Πολύγυρος, τεύχος 18 (Σεπτέμβριος-Οκτώβριος 2003), σελ 4.
  3. Ιωάννης Σ. Κολιόπουλος (επιστημονική επιμέλεια), Αφανείς, γηγενείς Μακεδονομάχοι, Εταιρεία Μακεδονικών Σπουδών, University Studio Press, Θεσσαλονίκη, 2008, σελ. 186.
  4. Ιωάννης Σ. Κολιόπουλος (επιστημονική επιμέλεια), Αφανείς, γηγενείς Μακεδονομάχοι, Εταιρεία Μακεδονικών Σπουδών, University Studio Press, Θεσσαλονίκη, 2008, σελ. 186
  5. Ερατώ Ζέλιου Μαστροκώστα, Ταξιάρχης Χαλκιδικής, Θεσσαλονίκη 1994, σελ. 61
  6. Zougla.gr, Τιμή στον Μακεδονομάχο Ιωάννη Παρλιάρη στον Ταξιάρχη Χαλκιδικής, 28 Ιουνίου 2010
  7. Πολύγυρος, τεύχος 18 (Σεπτέμβριος-Οκτώβριος 2003), σελ 4 - 8.