Ιωάννης Θρεψιάδης

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Ιωάννης Θρεψιάδης
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση1907
Αθήνα
Θάνατος1962
Χώρα πολιτογράφησηςΕλλάδα
Εκπαίδευση και γλώσσες
Ομιλούμενες γλώσσεςΕλληνικά
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότητααρχαιολόγος
ιστορικός της τέχνης

Ο Ιωάννης Θρεψιάδης ή Γιάννης Θρεψιάδης (Αθήνα, 1907 - 1962, Αθήνα), ήταν Έλληνας αρχαιολόγος του 20ού αιώνα.

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Γιάννης Θρεψιάδης γεννήθηκε στην Αθήνα το 1907. Σπούδασε στην Αθήνα, τη Γερμανία και την Αμερική. Εντάχθηκε το 1931 στην αρχαιολογική υπηρεσία ως έφορος αρχαιοτήτων και η πρώτη του θέση ήταν αυτή του βοηθού του διευθυντή ανασκαφών στην Ελευσίνα, υπό την επίβλεψη του Κωνσταντίνου Κουρουνιώτη. Κατά την πρώτη μεταπολεμική περίοδο ο Θρεψιάδης διετέλεσε έφορος αρχαιοτήτων στη Βοιωτία. Από τη θέση αυτή προήγαγε ιδιαίτερα τη βοιωτική αρχαιολογία. Προς το τέλος της καριέρας του χρημάτισε έφορος αρχαιοτήτων στο μουσείο της Ακρόπολης, στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο και διευθυντής του Μουσείου της Αρχαίας Αγοράς. Απεβίωσε στην Αθήνα το 1962.

Αρχαιολογικό έργο[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το 1931 μαζί με τον Κωνσταντίνο Κουρουνιώτη αποκαλύπτουν μεγάλο μέρος του ιερού της Δήμητρας στην Ελευσίνα.[1] Πήρε μέρος επίσης στις ανασκαφές στα Μέγαρα το 1934 και στον Λόφο του Κουμουνδούρου το 1935.

  • Το 1934 λοιπόν, ο Ιωάννης Θρεψιάδης έκανε κάποιες δοκιμαστικές τομές στα Μέγαρα, σε συνεργασία και με τον Ιωάννη Τραυλό.[2] Το 1935, κατά τη διάρκεια δοκιμαστικών τομών, ανακαλύπτει τις οχυρώσεις του αρχαίου λιμανιού της Μουνιχίας, στον Πειραιά και τα λείψανα του ιερού της "Μουνιχίας Αρτέμιδος" στο χώρο του Ναυτικού Ομίλου Ελλάδος.[3]
  • Το 1940, λίγο πριν τον ελληνοϊταλικού πολέμου, ο Θρεψιάδης ανασκάπτει στο Γαλαξείδι, ανακαλύπτοντας σημαντικά ευρήματα, τα οποία αποτελούν σήμερα, μέρος της αρχαιολογικής συλλογής Γαλαξειδίου.
  • Πραγματοποίησε ανασκαφές στη μυκηναϊκή ακρόπολη του Γλα (1955-61), σχεδόν ως το θάνατό του το 1962. Παράλληλα διενήργησε ανασκαφές και στην Αυλίδα, στο ιερό της Αρτέμιδος.
  • Ο Ιωάννης Θρεψιάδης υπήρξε επίσης ανασκαφέας του αρχαιολογικού χώρου του Ολυμπείου, του ιερού του Ολυμπίου Διός, που βρίσκεται στη νότια πλευρά των Αθηνών, ανάμεσα στην Ακρόπολη και τον ποταμό Ιλισσό.[4]

Εργογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Αρχαιολογικές του έρευνες έχουν δημοσιευθεί στα έντυπα της Αρχαιολογικής Εταιερίας, την Αρχαιολογική Εφημερίδα και τα Πρακτικά της Αρχαιολογικής Εταιρείας.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «Διαδρομή περιπλάνησης» στην ιστορία και στα μνημεία της Ελευσίνας[νεκρός σύνδεσμος].
  2. I. Θρεψιάδης - Ιω. Τραυλός, ΠAE 1934, 10-11, 39-57., I. Θρεψιάδης, ΠAE 1936, 11-12, 43-56.
  3. Γ. Π. Οικονόμος - I. Θρεψιάδης, ΠAE 1935, 3-6, 159-195.
  4. Ολυμπιείο.

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]