Ιωάννης Ε΄ του Σπόνχαϊμ-Στάρκενμπουργκ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Ιωάννης Ε΄ του Σπόνχαϊμ-Στάρκενμπουργκ
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση1359[1]
Θάνατος24  Οκτωβρίου 1437
Πληροφορίες ασχολίας
Οικογένεια
ΓονείςΙωάννης Δ΄ του Σπόνχαϊμ-Στάρκενμπουργκ και Ελισάβετ του Κρόιτσναχ, κόμισσα του Στάρκενμπουργκ
ΟικογένειαΟίκος του Σπόνχαϊμ
Θυρεός
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Ο Ιωάννης Ε΄, γερμ.: John V, graf von Sponheim-Starkenburg (π. 1359 - 24 Οκτωβρίου 1437) από τον Οίκο του Σπόνχαϊμ ήταν Γερμανός ευγενής.

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ήταν γιος του Ιωάννη Δ' κόμη του Σπόνχαϊμ-Στάρκενμπουργκ και της Eλισάβετ, κόρης του Βάλραμ κόμη του Σπόνχαϊμ-Κρόιτσναχ. Κυβέρνησε την πατρική Κομητεία του Σπόνχαϊμ-Στάρκενμπουργκ από το 1414 και την επανενωμένη κομητεία Σπόνχαϊμ από το 1417 μέχρι το τέλος του.

Ήταν ο τελευταίος της γραμμής Σπόνχαϊμ-Στάρκενμπουργκ. Μετά το τέλος του η κομητεία χωρίστηκε μεταξύ του Ιακώβου μαργράβου του Μπάντεν-Μπάντεν και του Φρειδερίκου Γ΄ κόμη του Φέλντεντς. Αυτοί ήταν ο εγγονός της θείας του Ματθίλδης του Σπόνχαϊμ-Στάρκενμπουργκ και ο γιος της θείας του Λορέττας του Σπόνχαϊμ-Στάρκενμπουργκ, αντίστοιχα.

Πρόγονοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Βιβλιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Günther, Wilhelm Arnold. Codex diplomaticus rheno-mosellanus: Urkunden-Sammlung zur Geschichte der Rhein- und Mosellande, der Nahe- und Ahrgegend, und des Hundsrückens, des Meinfeldes und der Eifel. H. J. Hölscher, Koblenz 1824. Volume 3, Part 1. N. 240. [1]
  • Immich-Spier, Hans. Anchiriacum - Enkirch 733 - 1983. Herausgegeben von der Gemeinde Enkirch, Enkirch 1983.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. 1,0 1,1 (Αγγλικά) CERL Thesaurus. Consortium of European Research Libraries. cnp02102467. Ανακτήθηκε στις 9  Οκτωβρίου 2017.