Φρειδερίκος Γ΄ του Φέλντεντς

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Φρειδερίκος Γ΄ του Φέλντεντς
Γενικές πληροφορίες
Θάνατος1444[1]
Πληροφορίες ασχολίας
Οικογένεια
ΣύζυγοςΜαργαρίτα του Νάσσαου-Βάιλμπουργκ[1][2][3]
ΤέκναΆννα του Φέλντεντς
ΓονείςΕρρίκος Γ΄ του Φέλντεντς και Λορέττα του Σπόνχαϊμ-Στάρκενμπουργκ

Ο Φρειδερίκος Γ΄, γερμ.: Frederick III graf Veldennz, ήταν κόμης του Φέλντεντς (απεβ. το 1444) ήταν ο τελευταίος από τον Οίκο του Χοενγκέρολντσεκ που κυβέρνησε την κομητεία. Με το τέλος του ο Οίκος εξέλειπε από άρρενες απογόνους, και η κομητεία πέρασε στον γαμπρό του Στέφανο των Βίττελσμπαχ παλατινό κόμη του Ζίμμερν-Τσβάιμπρυκεν, χήρο τής κόρης τού Φρειδερίκου, Άννας.

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το 1437 ο Φρειδερίκος Γ΄ και ο Ιάκωβος Α΄ μάργραβος του Μπάντεν-Μπάντεν κληρονόμησαν από κοινού την κομητεία του Σπόνχαϊμ με το τέλος του Ιωάννη Ε΄ κόμη του Σπόνχαϊμ-Στάρκενμπουργκ.

Ο Στέφανος κράτησε για λίγο την επικράτεια τού πεθερού του το 1444, μοιράζοντάς την την ίδια χρονιά μεταξύ των γιων του Φρειδερίκου Α', που έγινε κόμης του Σπόνχαϊμ, και του Λουδοβίκου Α', που έγινε κόμης του Φέλντεντς. Τα αδέλφια δεν κληρονόμησαν τις άλλες ιδιοκτησίες του Στέφανου μέχρι το τέλος του το 1459.

Οικογένεια[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Νυμφεύτηκε τη Μαργαρίτα, κόρη του Ιωάννη Α΄ κόμη του Νάσσαου-Βάιλμπουργκ, και είχε τέκνο:

  • Άννα π.1390-1439, κόμισσα του Φέλντεντς και κυρία του 1/2 του Σπόνχαϊμ, παντρεύτηκε τον Στέφανο των Βίττελσμπαχ παλατινό κόμη του Ζίμμερν-Τσβάιμπρυκεν.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]