Ιστορία του Καναδά

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Η ιστορία του Καναδά καλύπτει την περίοδο από την άφιξη των παλαιοϊνδιάνων πριν από χιλιάδες χρόνια έως σήμερα. Πριν τον ευρωπαϊκό αποικισμό, τα εδάφη που περιλαμβάνουν τον σημερινό Καναδά κατοικήθηκαν για χιλιετίες από αυτόχθονες πληθυσμούς, με ξεχωριστά εμπορικά δίκτυα, πνευματικές πεποιθήσεις και μορφές κοινωνικής οργάνωσης. Μερικοί από αυτούς τους παλαιότερους πολιτισμούς είχαν από καιρό ξεθωριάσει από την εποχή των πρώτων ευρωπαϊκών αφίξεων και έχουν ανακαλυφθεί μέσω αρχαιολογικών ερευνών.

Από τα τέλη του 15ου αιώνα, γαλλικές και βρετανικές αποστολές εξερεύνησαν, αποίκησαν και πολέμησαν σε διάφορα μέρη εντός της Βόρειας Αμερικής σε αυτό που αποτελεί τον σημερινό Καναδά. Η αποικία της Νέας Γαλλίας διεκδικήθηκε το 1534 με μόνιμους οικισμούς να ξεκινούν το 1608. Η Γαλλία παραχώρησε σχεδόν όλες τις κατοχές της επί της Βόρειας Αμερικής στο Ηνωμένο Βασίλειο το 1763 μετά τη γαλλική ήττα στον Επταετή Πόλεμο. Η τότε βρετανική επαρχία του Κεμπέκ χωρίστηκε στον Άνω και Κάτω Καναδά το 1791 και επανενώθηκε το 1841. Το 1867, η επαρχία του Καναδά ενώθηκε με δύο άλλες βρετανικές αποικίες του Νιου Μπράνσγουικ και της Νέας Σκωτίας μέσω της Συνομοσπονδίας, σχηματίζοντας μια αυτοδιοικούμενη οντότητα ονόματι Καναδάς. Η νέα χώρα επεκτάθηκε ενσωματώνοντας άλλα μέρη της Βρετανικής Βόρειας Αμερικής, ολοκληρώνοντας με τη Νέα Γη και Λαμπραντόρ το 1949.

Αν και υπήρξε υπεύθυνη κυβέρνηση στον Καναδά από το 1848, η Βρετανία συνέχισε να καθορίζει τις εξωτερικές και αμυντικές πολιτικές της μέχρι το τέλος του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου. Η επικύρωση του Καταστατικού του Ουέστμινστερ το 1931 αναγνώρισε ότι ο Καναδάς είχε γίνει ισότιμος με το Ηνωμένο Βασίλειο. Μετά τον Επαναπατρισμό του Συντάγματος του Καναδά το 1982, τα τελευταία κατάλοιπα νομικής εξάρτησης από το βρετανικό κοινοβούλιο καταργήθηκαν. Επί του παρόντος o Καναδάς αποτελείται από δέκα επαρχίες και τρία ομοσπονδιακά εδάφη και είναι κοινοβουλευτική δημοκρατία και συνταγματική μοναρχία με τη Βασίλισσα Ελισάβετ Β΄ ως αρχηγό κράτους.

Με τους αιώνες, στοιχεία ιθαγενών, γαλλικών, βρετανικών και πιο πρόσφατων μεταναστευτικών εθίμων έχουν συνδυαστεί για να σχηματίσουν έναν καναδικό πολιτισμό που επίσης επηρεάστηκε έντονα από τον γλωσσικό, γεωγραφικό και οικονομικό γείτονά του, τις Ηνωμένες Πολιτείες. Από το τέλος του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου, οι Καναδοί υποστήριξαν την πολυμέρεια στο εξωτερικό και την κοινωνικοοικονομική ανάπτυξη.

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Πολυμέσα σχετικά με το θέμα History of Canada στο Wikimedia Commons