Ισμαήλ Γιβραλτάρ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Ισμαήλ Γιβραλτάρ
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότηταδιπλωμάτης
Στρατιωτική σταδιοδρομία
Βαθμός/στρατόςναύαρχος

Ο Ισμαήλ Γιβραλτάρ (αποβιώσας το 1826) ήταν Οθωμανός ναύαρχος ο οποίος έδρασε κατά την διάρκεια της Ελληνικής Επανάστασης του 1821 ως ο διοικητής του αιγυπτιακού στόλου.

Το διάστημα μεταξύ Αυγούστου-Οκτωβρίου 1821, έπειτα από το ξέσπασμα της Ελληνικής Επανάστασης του 1821, ηγήθηκε της αιγυπτιακής μοίρας στόλου η οποία ενσωματώθηκε στον στόλο του Νασουχζαντέ Αλί Πασά. Έπειτα από την λύση της πολιορκίας της Πάτρας, στις 1 Οκτωβρίου, ο Αλί έστειλε τον Ισμαήλ Γιβραλτάρ στον Κορινθιακό Κόλπο, όπου και κατέστρεψε τον εμπορικό λιμένα του Γαλαξιδιού, αιχμαλωτίζοντας 34 σκάφη και πυρπολώντας τον υπόλοιπο στόλο της πόλης, ο οποίος ήταν ο σημαντικότερος αριθμητικά στη Δυτική Ελλάδα.[1]

Το 1824, ορίστηκε από τον μονάρχη της Αιγύπτου, Μωχάμετ Άλι, ως διοικητής στόλου αποτελούμενου από τρεις φρεγάτες και δέκα καΐκια, μαζί με, περίπου, 3.000 Αλβανούς στρατιώτες, προκειμένου να καταλάβει το νησί της Κάσου, του οποίου οι κάτοικοι πραγματοποιούσαν επιδρομές κατά οθωμανικών πλοίων κατά την διάρκεια των προηγούμενων ετών. Η αιγυπτιακή δύναμη αποβιβάστηκε στις 19 Ιουνίου 1824, αιφνιδιάζοντας πλήρως τους Κασιώτες. Έναντι, μόλις, 30 νεκρών από την πλευρά των Αλβανών, το νησί λεηλατήθηκε και καταστράφηκε: 500 άνδρες σφαγιάστηκαν, ενώ πάνω από 2.000 γυναίκες και παιδιά αιχμαλωτίστηκαν ως σκλάβοι.[2]

Διετέλεσε απεσταλμένος του Μωχάμετ Άλι, για λογαριασμό του οποίου πραγματοποίησε σειρά διπλωματικών αποστολών στην Αγγλία, τη Σουηδία, τη Γερμανία, καθώς και την Ιταλία.[3]

Σκοτώθηκε κατά την διάρκεια στρατιωτικής σύγκρουσης με τους Έλληνες, το 1826.[4]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. (Αγγλικά) Finlay, George (1861). History of the Greek Revolution, Vol. I. Εδιμβούργο και Λονδίνο: William Blackwood and Sons. σελίδες 272–273. 
  2. (Αγγλικά) Finlay, George (1861). History of the Greek Revolution, Vol. II. Εδιμβούργο και Λονδίνο: William Blackwood and Sons. σελίδες 47–48. 
  3. (Αγγλικά) Minutoli, Barness von. (1827) Recollections of Egypt: With a Portrait of Mahomet Ali Pacha. Φιλαδέλφεια: Carey, Lea and Carey. σσ. 216-218.
  4. (Αγγλικά) "Ismael Gibraltar", The Gentleman's Magazine, Vol. 96, Part 2, Αύγουστος 1826, σ. 186.
Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Ismael Gibraltar της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 3.0. (ιστορικό/συντάκτες).