Μετάβαση στο περιεχόμενο

Ισλάμ στο Μαυροβούνιο

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Ισλάμ στο Μαυροβούνιο
Συνολικός πληθυσμός
130,000 (2020)
Περιοχές με σημαντικούς πληθυσμούς
.
Θρησκείες
Ισλάμ, Σουνισμός, Σιισμός
Γλώσσες
Μαυροβουνιακά, Βοσνιακά, Αλβανικά και Ρομανί

Το Ισλάμ στο Μαυροβούνιο αναφέρεται σε ακόλουθους, κοινότητες και θρησκευτικούς θεσμούς του Ισλάμ στο Μαυροβούνιο. Είναι η δεύτερη μεγαλύτερη θρησκεία στη χώρα, μετά τον Χριστιανισμό. Σύμφωνα με την απογραφή του 2011, οι 118.477 Μουσουλμάνοι του Μαυροβουνίου αποτελούν το 20% του συνολικού πληθυσμού.[1] Οι Μουσουλμάνοι του Μαυροβουνίου ανήκουν κυρίως στο σουνιτικό παρακλάδι. Σύμφωνα με την εκτίμηση του Ερευνητικού Κέντρου Pew, οι Μουσουλμάνοι είχαν πληθυσμό 130.000 (20,3%) κατοίκων το 2020.[2]

Το Τζαμί του Χουσεΐν Πασά στην Πλιέβλια.

Τον 15ο αιώνα ο Μαυροβούνιος κυβερνήτης Ιβάν Κρνόγεβιτς (1465 - 1490) ήταν σε πόλεμο με τους διεισδυτικούς Βενετούς. Αδυνατώντας να διατηρήσει τον πόλεμο και στα δύο μέτωπα, η Οθωμανική Αυτοκρατορία είχε κατακτήσει μεγάλο μέρος του εδάφους του Μαυροβουνίου και εισήγαγε το Ισλάμ. Ο τρίτος γιος του Ιβάν, ο Στάνισα Κρνόγεβιτς, ήταν ο πρώτος εξέχων Μαυροβούνιος μουσουλμανικής πίστης και έκτοτε το Ισλάμ δεν ήταν ασυνήθιστη θρησκεία για την κυρίαρχη δυναστεία της αριστοκρατικής οικογένειας Κρνόγεβιτς.

Ο Στάνισα Κρνόγεβιτς υιοθέτησε το όνομα Σκέντερμπεγκ Κρνόγεβιτς (Skenderbeg Crnojević) και κυβέρνησε από την πρωτεύουσά Τσέτινιε. Είναι γνωστός ως ένας από τους σημαντικότερους Μουσουλμάνους διοικητές Σλαβικ΄ςη καταγωγής στα βόρεια άκρα της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας κατά τη διάρκεια της βασιλείας του Σουλτάνου Σελίμ Α΄. Ο Σκέντερμπεγκ Κρνόγεβιτς είναι γνωστό ότι είχε διοικήσει έναν στρατό περίπου 3000 ακιντζί (στρατός επιδρομών) και διατηρούσε επίσης αλληλογραφία με γειτονικούς διοικητές, όπως ο Γκάζι Χουσρέφ Μπέης.

Εικοστός πρώτος αιώνας

[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Οι Μουσουλμάνοι του Μαυροβουνίου είναι ως επί το πλείστον Βόσνιοι Μουσουλμάνοι και Αλβανοί από εθνικότητα, αλλά και ορισμένοι έχουν δηλωθεί ως Μουσουλμάνοι και Μαυροβούνιοι. Οι ακόλουθοι του Ισλάμ στο Μαυροβούνιο βρίσκονται κυρίως στην περιοχή Σάντζακ, καθώς και στο Ούλτσιν, στο Μπαρ και στην Ποντγκόριτσα. Οι Βόσνιοι Μουσουλμάνοι έχουν παρόμοιο εθνικό υπόβαθρο με τους Μουσουλμάνους, αλλά διαφέρουν ως προς την ιδεολογία της εθνικότητας στην οποία ανήκουν.[3] Στο Μαυροβούνιο έχουν δημιουργηθεί 13 Συμβούλια Ισλαμικής Κοινότητας στις πόλεις: Ποντγκόριτσα, Τούζι, Ντίνοσα, Bar, Όστρος, Ούλτσιν, Πλιέβλια, Μπιέλο Πόλιε, Μπέρανε, Πέτνγιτσα, Ρόζαγιε, Πλαβ και Γκούσινιε.

Δημογραφικά στοιχεία

[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]
Θρησκευτικές ομάδες στο Μαυροβούνιο, σύμφωνα με την απογραφή του 2011.
Ακόλουθοι του Ισλάμ στο Μαυροβούνιο, σύμφωνα με την απογραφή του 2011.

Σύμφωνα με την απογραφή του 2011, υπάρχουν 118.477 ακόλουθοι του Ισλάμ στο Μαυροβούνιο.

Παρακάτω είναι η εθνοτική σύνθεση των Μουσουλμάνων (ακολούθων του Ισλάμ) στο Μαυροβούνιο:[4]

Γεωγραφική κατανομή

[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Υπάρχουν μεγάλες περιφερειακές διαφορές στην κατανομή του μουσουλμανικού πληθυσμού. Ο Δήμος Ρόζαγε, για παράδειγμα, κατοικείται σχεδόν αποκλειστικά από ακολούθους του Ισλάμ, ενώ στο Δήμο Πλούζινε δεν υπάρχει κανένας Μουσουλμάνος.

  1. «Census of Population, Households and Dwellings in Montenegro 2011» (PDF). Monstat. σελίδες 14, 15. Ανακτήθηκε στις 16 Οκτωβρίου 2016.  For the purpose of the chart, the categories 'Islam' and 'Muslims' were merged.
  2. {{cite web |url=https://www.pewforum.org/2015/04/02/religious-projection-table/2020/percent/all/%7C%7Ctitle=Religious[νεκρός σύνδεσμος] Composition by Country, 2010-2050|date=2 Απριλίου 2015 |publisher=Pew Research Center|accessdate=26 Οκτωβρίου 2020
  3. Dimitrova 2001, σελ. 94-108.
  4. Statistical Office of Montenegro: Population by ethnicity and religion (2011)

Περαιτέρω ανάγνωση

[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εξωτερικοί σύνδεσμοι

[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]