Ινδική λογοτεχνία

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Ο Ραμπιντρανάθ Ταγκόρ, συγγραφέας του εθνικού ύμνου της Ινδίας 'Jana Gana Mana' και ο μόνος νομπελίστας στη λογοτεχνία στην Ινδία

Ως ινδική λογοτεχνία νοείται η λογοτεχνία της ινδικής υποηπείρου έως το 1947 και τη Δημοκρατία της Ινδίας μεταγενέστερα. Η ινδική δημοκρατία έχει 22 επίσημα αναγνωρισμένες γλώσσες.

Αρχαία ινδική λογοτεχνία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στο σύνολό τους οι χρονολογίες που καταγράφονται για την αρχαία ινδική λογοτεχνία είναι αβέβαιες και συχνά αντιφατικές. Οι Ευρωπαίοι λόγιοι του 18ου αι. μ.Χ. εκτίμησαν τις ημερομηνίες των διαφόρων κειμένων, βασισμένοι σε μεθόδους τις οποίες θεωρούν αυθαίρετες οι Ινδοί λόγιοι. Τα πρωιμότερα έργα της ινδικής λογοτεχνίας ήσαν προφορικά, περί το 1200 π.Χ. Τα σανσκριτικά έπη Ραμαγιάνα και Μαχαμπαράτα εμφανίστηκαν προς τα τέλη της 1ης χιλιετίας π.Χ.. Η κλασική σανσκριτική λογοτεχνία αναπτύχθηκε γοργά και τα πρώτους αιώνες της πρώτης χιλιετίας ΠΚΕ[1], όπως και η Ταμίλ λογοτεχνία η Σανγκάμ λογοτεχνία και ο Κανόνας Πάλι.

Μεσαίωνας και μεταγενέστεροι χρόνοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Κατά τη μεσαιωνική περίοδο, αναπτύχθηκαν οι Καννάντα λογοτεχνία και η Τελούγκου λογοτεχνία τον 9ο και 11ο αιώνα αντίστοιχα[2].

Σε μεταγενέστερους χρόνους άρχισαν να παρουσιάζονται επίσης λογοτεχνικά έργα στη Μαράθι γλώσσα, τη Μπενγκάλι γλώσσα, διάφορες διαλέκτους των Χίντι, στα Περσικά και τα Ουρντού. Στις αρχές του εικοστού αιώνα, ο Μπενγκάλι ποιητής Ραμπιντρανάθ Ταγκόρ έγινε ο πρώτος νομπελίστας της Ινδίας.

Σύγχρονη ινδική λογοτεχνία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στη σύγχρονη ινδική λογοτεχνία, υπάρχουν δύο μείζονα λογοτεχνικά βραβεία, η Υποτροφία της Ακαδημίας Σατίγια και το Βραβείο Τζυανπίθ. Οκτώ βραβεία Τζυανπίθ αποδίδονται σε Χίντι και Καννάντα έργα ακολουθούμενα από πέντε σε Μπενγκάλι και Μαλαγιάλαμ, τέσσερα σε Ορίγια], τρία σε Γκουγιαράτι, Μαράθι, Τελούγκου και Ουρντού[3][4] δύο σε Ασσαμεζικά και Ταμίλ και ένα σε Σανσκριτικά.

Παραπομπές σημειώσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Narayanrao, H.L.. «A Brief on Indian Literature and Languages». Journal of Education and Practice 2 (3): 46. ISSN 2222-288X. 
  2. "Kannada literature", Encyclopædia Britannica, 2008. Quote: "Το πρωιμότερο λογοτεχνικό έργο είναι το Καβιρατζαμάργκα (περ. 450), μια πραγματεία για την ποίηση βασισμένη σε σανσκριτικό πρότυπο"
  3. Official website of Bharatiya Jnanpith
  4. «Kunwar Narayan to be awarded Jnanpith». Times of India. 24 Nov 2008. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 2012-12-05. https://archive.is/20121205234801/http://www1.timesofindia.indiatimes.com/Delhi/Kunwar_Narayan_to_be_awarded_Jnanpith/articleshow/3752703.cms. Ανακτήθηκε στις 2008-11-25. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]