Ιμπραχίμ ιμπν Γιακούμπ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Ιμπραχίμ ιμπν Γιακούμπ
Γενικές πληροφορίες
Όνομα στη
μητρική γλώσσα
إبراهيم بن يعقوب الإسرائيلي الطرطوشي (Αραβικά)
Γέννηση912
Τορτόζα
Θάνατος966
Εκπαίδευση και γλώσσες
Ομιλούμενες γλώσσεςΑραβικά
Βιβλικά Εβραίκά
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότηταεξερευνητής
συγγραφέας
ιστορικός
Περίοδος ακμής10ος αιώνας
Περίοδος ακμής961 - 962
Commons page Σχετικά πολυμέσα
Το ταξίδι του Ιμπαχίμ ιμπν Γιακούμπ

Ο Ιμπραχίμ ιμπν Γιακούμπ (αραβικά: إبراهيم بن يعقوب‎‎, εβραϊκά: אברהם בן יעקב‎‎) (912-966) ήταν Ισπανοάραβας, Σεφαρδίτης Εβραίος περιηγητής του 10ου αιώνα, πιθανώς έμπορος, ο οποίος μπορεί να είχε επίσης εμπλακεί σε διπλωματία και κατασκοπεία.

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η οικογένειά του καταγόταν από την υπό μαυριτανική κυριαρχία Τορτόζα κοντά στις εκβολές του Έβρου, αλλά μπορεί επίσης να ζούσε στην Κόρδοβα. Η γραπτή και προφορική ιστορία και τα γραπτά του υποδηλώνουν ότι είχε εβραϊκό υπόβαθρο. Ωστόσο, έχει επίσης υποστηριχθεί από άλλους ιστορικούς ότι ήταν Μουσουλμάνος εβραϊκής καταγωγής και ο ιστορικός Μπέρναρντ Λιούις δηλώνει: «Υπάρχει κάποια αβεβαιότητα για το αν ήταν ομολογουμένως Εβραίος ή Μουσουλμάνος εβραϊκής καταγωγής».[1]

Το 961–62 ταξίδεψε στη Δυτική και Κεντρική Ευρώπη και στην Ιταλία, τουλάχιστον μέχρι τη Ρώμη, όπου έγινε δεκτός με ακροατήριο με τον αυτοκράτορα της Αγίας Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας Όθωνα Α΄ κατά την πρώτη εβδομάδα του Φεβρουαρίου. Τίποτα δεν είναι γνωστό για την επιστροφή του στην Αλ-Άνταλους (το τμήμα της Ιβηρικής Χερσονήσου που διοικούταν από τους Μουσουλμάνους), ούτε για περαιτέρω ταξίδι. Τα απομνημονεύματα και τα σχόλια του ταξιδιού του, που πιθανώς παρουσιάστηκαν για πρώτη φορά στον χαλίφη της Κόρδοβας Αλ-Χακάμ Β΄ (961–76), έχουν χαθεί. Έχουν διατηρηθεί μόνο αποσπάσματα μεταγενέστερων συγγραφέων.

Το έργο του είναι ευρέως γνωστό ότι παρέχει την πρώτη αξιόπιστη περιγραφή του πολωνικού κράτους υπό τον Μιέσκο Α΄ της Πολωνίας, τον πρώτο ιστορικό ηγεμόνα της Πολωνίας. Είναι επίσης γνωστός για την περιγραφή του για τους Βίκινγκς που ζούσαν στο Χέδεπι, της οχύρωσης των Νακονιδών στο Κάστρο του Μέκλενμπουργκ και αυτού που ήταν, κατά πάσα πιθανότητα, ο πυρήνας του μεταγενέστερου δουκικού κάστρου και του παλατιού στο Σβερίν. Ο Ιμπραχίμ ιμπν Γιακούμπ έχει μια μοναδική θέση στην ιστορία της Τσεχίας ως ο πρώτος άνθρωπος που ανέφερε γραπτώς την πόλη της Πράγας και την εβραϊκή κοινότητά της. Ανέφερε επίσης τον Τσέχο Μπολέσλαο Α΄ της Βοημίας και την Κρακοβία ως μέρος του Δουκάτου της Βοημίας.

Δείτε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Βιβλιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • "Ibrāhīm ibn Ya‛qūb al-Isrā'īlī al-Ṭurṭūshī," του Lutz Richter-Bernburg, στο: The Oxford Companion to World Exploration, David Buisseret, αρχισυντάκτης, 2 τόμοι, Oxford UP: 402b-403b

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Nizar F. Hermes (10 Απριλίου 2012). The [European] Other in Medieval Arabic Literature and Culture: Ninth-Twelfth Century AD. Palgrave Macmillan. σελ. 111. ISBN 9781137081650. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]