Ιερά Μονή Αγίου Γεωργίου Μαλεσίνας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Ιερά Μονή Αγίου Γεωργίου Μαλεσίνας
Ο ναός του Αγίου Γεωργίου στο μοναστήρι
Χάρτης
Είδοςμοναστήρι
Γεωγραφικές συντεταγμένες38°37′59″N 23°14′27″E
Διοικητική υπαγωγήΔήμος Λοκρών και Δημοτική Κοινότητα Μακρακώμης Φθιώτιδας
ΧώραΕλλάδα
Προστασίαδιατηρητέο κτήριο στην Ελλάδα

Η ιερά μόνη του Αγίου Γεωργίου Μαλεσίνας βρίσκεται ένα χιλιόμετρο βορειοανατολικά της Μαλεσίνας στην χερσόνησο της Αετολίμνης.

Το μοναστήρι ιδρύθηκε τον 11ο αιώνα μ.Χ., από δύο μονάχους του Αγίου Όρους σύμφωνα με την παράδοση. Αρχικά ήταν αφιερωμένο στην Παναγία και μετά τον 17ο αιώνα στον Άγιο Γεώργιο.

Από τον σεισμό του 1894 καταστράφηκε το μεγαλύτερο μέρος του, σώθηκε μόνο ένα τμήμα του καθολικού με πλούσιες αγιογραφίες.

Οι αγιογραφίες ανήκουν σε τρεις περιόδους, στους παλαιόγειους χρόνους (1261-1453), στα τέλη του 16ου και στις αρχές του 17ου αιώνα.

Μετά την καταστροφή του από το σεισμό, κτίστηκε νέο μοναστήρι, σε κοντινή απόσταση. Τα θυρανοίξια του έγιναν στις 23 Απριλίου του 1920.

Κατά τα έτη 1923-1925 στο μοναστήρι λειτούργησε εκκλησιαστική σχολή, στη συνέχεια όμως αυτή μεταφέρθηκε στη Λαμία.

Διέθετε βιβλιοθήκη, αποτελούμενη από 42 χειρόγραφα βιβλία τα οποία παραχώρησε στην Εθνική Βιβλιοθήκη και μεγάλη περιουσία που απαλλοτριώθηκε από το κράτος το 1931.

Το 1988 το μοναστήρι στελεχώθηκε από μοναχές και λειτουργεί πλέον ως γυναικείο. Εορτάζει στις 23 Απριλίου και στις 2 Ιουνίου.

Το 1992 ιδρύθηκε ο Πολιτιστικός Σύλλογος «Όμιλος για την διάσωση του Βυζαντινού Ναού της Ιεράς Μονής Αιγίου Γεωργίου Μαλεσίνας», ο οποίος με την επίβλεψη της 7ης Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων, πραγματοποίησε μια σειρά εργασιών για την συντήρηση των κτισμάτων του παλαιού Μοναστηριού, τον καθαρισμό του περιβάλλοντα χώρου του από τους θάμνους, την απομάκρυνση των μπαζών από τον ναό και την επισκευή της στέγης του.

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Καραστάθης Κώστας Β. 1999. «Μαλεσίνα – Ιστορία – Μνημεία – Αρχαιολογικοί Χώροι». Αθήνα. Έκδοση του Ομίλου για τη διάσωση του Βυζαντινού ναού Αγίου Γεωργίου Μαλεσίνας.