Ιερά Μονή Αγίου Αντωνίου (Αριζόνα)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Ιερά Μονή Αγίου Αντωνίου (Αριζόνα)
Η Ιερά Μονή Αγίου Αντωνίου στην Αριζόνα των ΗΠΑ
Χάρτης
Πληροφορίες Μοναστηριού
Ίδρυση1995
ΥπαγωγήΟικουμενικό Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως
ΑφιέρωσηΆγιος Αντώνιος ο Μέγας
ΕπισκοπήΙερά Μητρόπολις Αγίου Φραγκίσκου
Πρόσωπα
ΙδρυτήςΓέροντας Εφραίμ της Αριζόνας
ΑρχιεπίσκοποςΑμερικής Ελπιδοφόρος
ΕπίσκοποςΑγίου Φραγκίσκου Γεράσιμος
Τοποθεσία
ΤοποθεσίαΦλωρεντία, Αριζόνα, ΗΠΑ
ΧώραΗνωμένες Πολιτείες Αμερικής
Πρόσβαση στο κοινόΝαι
ΙστοσελίδαΙερά Μονή Αγίου Αντωνίου
Χάρτης

Η Ιερά Μονή Αγίου Αντωνίου είναι ένα Ελληνορθόδόξο μοναστήρι που βρίσκεται στην έρημο Σονόρα στην Αριζόνα, στις Ηνωμένες Πολιτείες. Η Μονή ιδρύθηκε το καλοκαίρι του 1995 και είναι αφιερωμένη στον Άγιο Αντώνιο τον Μέγα. Η πλησιέστερη πόλη είναι η Φλωρεντία, στην Αριζόνα. Στο μοναστήρι εγκαταβιούν περίπου 42 μοναχοί. Είναι ανοιχτό τόσο για Ορθόδοξους, όσο και για μη Ορθόδόξους επισκέπτες. Οι προσκυνητές μπορούν να κανονίσουν να διαμείνουν στο μοναστήρι σε εγκαταστάσεις φιλοξενίας, και οι υπόλοιποι επισκέπτες προσέχονται καθημερινά από τις 10:30 έως τις 4:00 μ.μ.[1] Οι επισκέπτες πρέπει να φοράνε "σεμνά και φαρδιά" ρούχα μαζί με παπούτσια ή σανδάλια.[2]

Μοναστικός βίος[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

"Το να ζούμε σε μια πόλη δεν μας εμποδίζει να εκτελούμε τις εντολές του Θεού αν είμαστε ζηλωτές, και η σιωπή και η μοναξιά δεν ωφελούν αν είμαστε νωθροί και αμελείς."

Άγιος Συμεών ο Νέος Θεολόγος[3]

Τρόπος ζωής[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Οι μοναχοί του μοναστηρίου του Αγίου Αντώνιου ασκούν τον ησυχασμό (μια μυστικιστική παράδοση της προσευχής) και προσκολλάται στον κοινοβιακό μοναχισμό.[4] Αυτό περιλαμβάνει ένα καθημερινό πρόγραμμα προσευχής και εργασίας υπό την υπακοή του ηγουμένου τους, ο οποίος αναλαμβάνει το ρόλο του πνευματικού τους πατέρα. Η καθημερινότητα αρχίζει τα μεσάνυχτα με την ώρα για προσωπική προσευχή και πνευματική ανάγνωση, ακολουθούμενη από τον κύκλο των πρωινών προσευχών και της Θείας Λειτουργίας. Στη συνέχεια, έχουν ένα ελαφρύ πρωινό και μια περίοδο ανάπαυσης πριν αρχίσουν την εργασία τους (διακόνημα), κάνουν τις προσευχές τους και ολοκληρώσουν διάφορες εργασίες μέχρι το βράδυ. Στα καθήκοντα αυτά περιλαμβάνονται, αλλά δεν περιορίζονται: κηπουρική, συντήρηση εδάφους, κατασκευές, αμπελουργία, ξυλουργική, εκδόσεις, αγιογραφία, προετοιμασία φαγητού και φροντίδα για τη φιλοξενία των επισκεπτών του μοναστηριού. Η μέρα τους ολοκληρώνεται με Εσπερινό και δείπνο.[5]

Δημογραφική κατάσταση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η πλειονότητα της μόνιμης αδελφότητας των μοναχών είναι ελληνικής και ελληνοαμερικανικής καταγωγής. Πολλά από τα μέλη της κοινότητας (περίπου 50 έως 80 σε μέσο όρο Κυριακή) είναι επίσης Έλληνοαμερικανοί. Δεν υπάρχουν γυναίκες μονάζουσες, αν και υπάρχουν άλλες γυναικείες Μονές σε διάφορες περιοχές των Ηνωμένων Πολιτειών.[6]

Εκθεσιακός χώρος[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εξωτερική άποψη[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τέχνη[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «Saint Anthony's Greek Orthodox Monastery». 15 Οκτωβρίου 2019. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 16 Οκτωβρίου 2019. Ανακτήθηκε στις 15 Αυγούστου 2023. 
  2. «St Anthony's Monastery; Visitor Guide». 15 Οκτωβρίου 2019. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 27 Οκτωβρίου 2019. Ανακτήθηκε στις 15 Αυγούστου 2023. 
  3. «St Anthony's Monastery; Monasticism». 15 Οκτωβρίου 2019. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 25 Νοεμβρίου 2019. Ανακτήθηκε στις 15 Αυγούστου 2023. 
  4. «Saint Anthony's Greek Orthodox Monastery». 15 Οκτωβρίου 2019. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 16 Οκτωβρίου 2019. Ανακτήθηκε στις 15 Αυγούστου 2023. 
  5. «St Anthony's Monastery; Monasticism». 15 Οκτωβρίου 2019. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 25 Νοεμβρίου 2019. Ανακτήθηκε στις 15 Αυγούστου 2023. 
  6. «Saint Anthony's Greek Orthodox Monastery». 15 Οκτωβρίου 2019. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 16 Οκτωβρίου 2019. Ανακτήθηκε στις 15 Αυγούστου 2023.