Ιδιοπαθής Πνευμονική Ίνωση

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Πήδηση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Ιδιοπαθής Πνευμονική Ίνωση
Ταξινόμηση και εξωτερικές πηγές

Ακτινογραφία πμευμόνων με πνευμονική ίνωση
Ταξινόμηση ICD-10 J84.1
Ταξινόμηση ICD-9 516.3
OMIM 178500
DiseasesDB 4815
MedlinePlus 000069
eMedicine radio/873
MeSH D011658


Η ιδιοπαθής πνευμονική ίνωση(IPF), είναι μια σοβαρή ασθένεια όπου το πνευμονικό παρέγχυμα προοδευτικά αντικαθίσταται από ουλές , λόγω ανεξέλεγκτης ινοβλαστικής δράσης.. Είναι χρόνια πάθηση του αναπνευστικού συστήματος. Το αρχικό σύμπτωμα είναι ο ξηρός βήχας και στη συνέχεια η δυσκολία στην αναπνοή, που επιδεινώνεται σταδιακά,αλλά και η πληκτροδακτυλία,η απώλεια βάρους. Απαντά σε 13-20 περιπτώσεις ανα 100.000 πληθυσμό.Η διάγνωση τίθεται με το χαρακτηριστικό πρότυπο στην αξονική τομογραφία θώρακα (HRCT θώρακα), τον αποκλεισμό άλλων νοσημάτων που μοιάζουν με την ΙPF που οφείλονται σε φάρμακα,επαγγελματική έκθεση σε αμίαντο,νοσήματα κολλαγόνου με πνευμονική συμμετοχή,χρόνια πνευμονίτιδα από υπερευαισθησία(HCP) από εισπνοή διαφόρων κόνεων και αντιγόνων.Σε περιπτώσεις με διαγνωστικές αμφιβολίες,γίνεται βιοψία πνεύμονα.

Θεραπεία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Έπειτα από τα πολύ θετικά αποτελέσματα κλινικών μελετών, ο Αμερικανικός Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) ενέκρινε 2 νέα φάρμακα την πιρφενιδόνη(ESBRIET) και το Nintedanib(OFEV) ως θεραπεία για την Ιδιοπαθή Πνευμονική Ίνωση (IPF).Τα φάρμακα αυτά αναστέλλουν την εξέλιξη της ίνωσης στους ασθενείς,Τα φάρμακα αυτά λαμβάνονται από το στόμα και κυκλοφορούν και στην Ελλάδα.

Άλλα θεραπευτικά μέτρα είναι η οξυγονοθεραπεία,η φαρμακευτική αντιμετώπιση της γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης, η μεταμόσχευση πνεύμονα.

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]