Ιδάλιον

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
(Ανακατεύθυνση από Ιδάλιο)
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση

Συντεταγμένες: 35°0′41″N 33°25′15″E / 35.01139°N 33.42083°E / 35.01139; 33.42083

Ιδάλιον
Akropolen från sydväst. Idalion. utgrävning - SMVK - C02555.tif
Θέση στην ευρύτερη περιοχή
Θέση στην ευρύτερη περιοχή
ΤοποθεσίαΚύπρος
ΠεριοχήΕπαρχία Λευκωσίας
Η ορειχάλκινη Επιγραφή Ιδαλίου που βρέθηκε το 1850 στον ναό της Αθηνάς, γραμμένη στην κυπροσυλλαβική γραφή

Το Ιδάλιον ήταν αρχαία πόλη και κυπριακό βασίλειο. Κατά την παράδοση, ιδρύθηκε από τον Χαλκάνορα (απόγονος του Τεύκρου) εκεί όπου είδε τον ήλιο, «ιδού άλιον» που σημαίνει είδα τον ήλιο. Στην πόλη εγκαταστάθηκαν Αχαιοί με αρχηγό τον Χαλκάνορα τον 12ο π.Χ. αιώνα. Εδώ λατρευόταν η Αθηνά και ο Απόλλων "Άμυκλος".

Το Ιδάλιον είναι γνωστό για την ομώνυμη επιγραφή, κατά την οποία ο βασιλιάς Στασίκυπρος είχε προσφέρει γη στον Ονάσιλο, ώστε ο τελευταίος να γιατρεύει τους τραυματίες στον πόλεμο με τους Φοίνικες και τους Πέρσες. Την κλασική εποχή, χάρη στους Πέρσες, οι Φοίνικες κατέλαβαν το Ιδάλιον.

Το βασίλειο αυτό ήταν γνωστό ως το πιο δημοκρατικό και έκοψε δικό του νόμισμα, που διατηρήθηκε μέχρι τον 5ο αιώνα π.Χ. Η οικονομική και πολιτιστική του ανάπτυξη περιγράφηκε από τους Ασσύριους κατά τον 7ο αιώνα π.Χ.

Κοντά στην αρχαία πόλη βρίσκεται σήμερα το Τοπικό Μουσείο Αρχαίου Ιδαλίου, όπου βρίσκονται όσα αρχαία ευρήματα βρέθηκαν στην περιοχή (τα οποία δεν έπεσαν στα χέρια των αρχαιοκάπηλων). Δίπλα απ' το μουσείο βρέθηκε το αρχαίο παλάτι και άλλα ευρήματα, όπως το Φοινικικό Αρχείο (όπου καταγράφεται η συλλογή φόρων από τους Ιδαλιώτες) χάρη στις ανασκαφές που ξεκίνησαν στην περιοχή το 1991, από το Τμήμα Αρχαιοτήτων Κύπρου.

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]