Ιγιάντ Αλάουι

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Πήδηση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Ιγιάντ Αλάουι
Allawi8.jpg
Πρωθυπουργός του Ιράκ
Περίοδος
1 Ιούνιος 2004 – 3 Μάϊος 2005
Πρόεδρος Ghazi Mashal Ajil al-Yawer
Προκάτοχος Ghazi Mashal Ajil al-Yawer (Πρόεδρος του Κυβερνητικού Συμβουλίου
Διάδοχος Ibrahim al-Jaafari
Πρόεδρος του Κυβερνητικού Συμβουλίου
Περίοδος
1 Οκτωβρίου 2003 – 31 Οκτωβρίου 2003
Επικεφαλής Κυβέρνησης Πολ Μπρέμερ
Προκάτοχος Ahmed Chalabi
Διάδοχος Jalal Talabani
Προσωπικά στοιχεία
Γέννηση 31 Μαΐου 1944
Βαγδάτη
Πολιτικό κόμμα Ιρακινό Εθνικό Κίνημα,Ιρακινή Εθνική Συμφωνία
Σπουδές πανεπιστήμιο του Λονδίνου
Επάγγελμα Νευρολόγος
Θρήσκευμα Ισλάμ

Ο Ιγιάντ Αλάουι (Iyad Allawi, اياد علاوي) είναι Ιρακινός πολιτικός, που διετέλεσε πρωθυπουργός της χώρας.

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Γεννήθηκε το 1944, από γονείς πλούσιους Σιίτες μουσουλμάνους.

Σπούδασε ιατρική και νευροχειρουργική στη Βαγδάτη και το Λονδίνο. Το 1961 εντάχθηκε στο κόμμα Μπάαθ και συνεργάστηκε στενά με τον κύκλο του Σαντάμ Χουσεΐν. Στις αρχές της δεκαετίας του 1970, ο Αλάουι ήρθε σε ρήξη με το καθεστώς της Βαγδάτης και διέφυγε πρώτα στον Λίβανο και κατόπιν στην Βρετανία, της οποίας απέκτησε την υπηκοότητα.

Ορισμένες πηγές αναφέρουν ότι ο Αλάουι δεν έφυγε αυτοεξόριστος από το Ιράκ, αλλά αντιθέτως στάλθηκε από τον ίδιο τον Σαντάμ Χουσεΐν στο Λονδίνο για να αναλάβει τον ρόλο του τοπικού συντονιστή του κόμματος Μπάαθ και να κατασκοπεύει για λογαριασμό του Ιράκ. Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι η ρήξη του Αλάουι με τον Σαντάμ Χουσεΐν επήλθε όταν ο τελευταίος ανακάλυψε ότι ο Αλάουι σχεδίαζε πραξικόπημα και τον ανακάλεσε στην Βαγδάτη. Ο ίδιος ο Αλάουι ισχυρίζεται ότι το 1978 μυστικοί πράκτορες του Σαντάμ Χουσεΐν επεχείρησαν να τον δολοφονήσουν στο Λονδίνο.

Το 1991, ο Αλάουι ίδρυσε την αντικαθεστωτική οργάνωση Ιρακινή Εθνική Συμφωνία με την υποστήριξη της αμερικανικής CIA και της βρετανικής ΜΙ6. Η οργάνωση αυτή στελεχώθηκε από πρώην αξιωματούχους του κόμματος Μπάαθ με στόχο την ανατροπή του Σαντάμ Χουσεΐν. Το 1996 η Ιρακινή Εθνική Συμφωνία οργάνωσε αποτυχημένο πραξικόπημα κατά του Χουσεΐν. Η εφημερίδα New York Times αποκάλυψε τον Ιούνιο του 2004 ότι οι βομβιστικές ενέργειες της παράνομης οργάνωσης του Ιγιάντ Αλάουι στην Βαγδάτη προκάλεσαν πολλά αθώα θύματα. Η οργάνωση Ιρακινή Εθνική Συμφωνία έγινε επίσης γνωστή ως η πηγή που χρησιμοποίησε η βρετανική κατασκοπευτική υπηρεσία ΜΙ6 για να συντάξει την έκθεση, σύμφωνα με την οποία ο Σαντάμ Χουσεΐν είχε τη δυνατότητα να πλήξει τους εχθρούς του με όπλα μαζικής καταστροφής μέσα σε 45 λεπτά. Οι κατηγορίες αυτές, που χρησιμοποιήθηκαν ως πρόσχημα για την εισβολή στο Ιράκ το 2003, αποδείχθηκαν παντελώς ψευδείς.

Μετά την πτώση του Σαντάμ Χουσεΐν την άνοιξη του 2003, ο Αλάουι διορίστηκε από τις αμερικανικές κατοχικές δυνάμεις μέλος του Ιρακινού Κυβερνητικού Συμβουλίου και στις 28 Μαΐου 2004 ανέλαβε καθήκοντα κατοχικού πρωθυπουργού.

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]