Ιάκωβος Παλαιολόγος

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Πήδηση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Ιάκωβος Παλαιολόγος
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση 1520 (περίπου)
Χίος
Θάνατος 23  Μαρτίου 1585
Ρώμη
Αιτία θανάτου αποκεφαλισμός
Χώρα πολιτογράφησης Πολωνική-Λιθουανική Κοινοπολιτεία
Θρησκεία Καθολική Εκκλησία
Θρησκευτικό τάγμα Τάγμα των Δομινικανών
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότητα συγγραφέας

Ο Ιάκωβος Παλαιολόγος (λατ.: Jacob Palaeologus) ήταν Έλληνας λόγιος του 16ου αιώνα με αντιτριαδικές ιδέες. [1]

Βιογραφικά στοιχεία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Γεννήθηκε περί το 1520 στη Χίο από γονείς με Βυζαντινή καταγωγή από την οικογένεια των Παλαιολόγων.

Ήλθε στην Ιταλία για να εμπλουτίσει τις γνώσεις του και εκεί ασπάστηκε τις τότε επικρατούσες νέες θρησκευτικές ιδέες. Λόγω των πολιτικών διαταραχών που επικρατούσαν αποδήμησε στην Γερμανία με την ελπίδα ότι εκεί θα έβρισκε ελευθερία συνείδησης. Συνέχισε να περιπλανιέται για κάμποσα χρόνια, μέχρι που εγκαταστάθηκε στην Τρανσυλβανία, όπου το 1569 διαδέχτηκε τον Ιωάννη Σόμμερ στην θέση του εφόρου του γυμνασίου του Κλουζ-Ναπόκα.

Εκείνη την εποχή άκμαζε η ηγετική φιγούρα των αντιτριαδικών, ο Σίμων Βουδναίος, ο οποίος ανέπτυξε τις αρχές του Λαιλίου Σοκίνου και θεωρούταν αρχηγός των ημιεβραϊζόντων της Λιθουανίας. Ο Παλαιολόγος έγινε θερμός οπαδός των ιδεών Βουδναίου, και εφάμιλλός του στην παιδεία και την ρητορική δεινότητα. Τόσο διατάραξε η διδασκαλία του Ιάκωβου την κοινή ησυχία, ώστε ο Σοκίνος, τον οποίο η νέα θρησκευτική κίνηση θεωρούσε αρχηγό της, αναγκάστηκε να αποκηρύξει τα διδασκόμενα. Αλλά και η εξουσία δεν άργησε να ενεργοποιηθεί, συλλαμβάνοντας τον Παλαιολόγο, ο οποίος οδηγήθηκε αιχμάλωτος στον Πάπα Γρηγόριο ΙΓ’ που προ πολλού ήδη είχε ζητήσει την σύλληψή του.

Ο Παλαιολόγος οδηγήθηκε στην Ρώμη και παραδόθηκε στο ιεροδικείο. Δικάστηκε και καταδικάστηκε σε θάνατο δια πυρός ζωντανός.

Ο Κιάππης λέει ότι πάνω στην πυρά ο Παλαιολόγος στις 22 Μαρτίου 1585 κήρυξε μετάνοια για τα συγγράμματα και την διδασκαλία του και ζήτησε προθεσμία για να σκεφτεί. Οι ιεροδικαστές πείστηκαν για το ειλικρινές των λόγων του και τον επανέφεραν στην φυλακή, όπου και συνέγραψε μερικά έργα γεμάτα ευλάβεια και σοφία. Η διήγηση αυτή του Κιάππη όμως δεν επαληθεύεται από άλλες πηγές.

Συγγράμματα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Το σπουδαιότερο των συγγραμμάτων του είναι το «De magistratu politico» που τυπώθηκε με επιμέλεια του Σίμωνος Βουδναίου στην Λόσκη της Λιθουανίας το 1573.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Jakub Paleolog 1997, A Journal from the Radical Reformation, Spring 1997, Vol. 6, No. 3 Jakub Paleolog pdf

Βλέπε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]