Θανάση, πάρε τ' όπλο σου

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Θανάση, πάρε τ' όπλο σου
Κινηματογραφική αφίσα της τανίας
ΣκηνοθεσίαΝτίνος Κατσουρίδης
ΠαραγωγήΝτίνος Κατσουρίδης
ΣενάριοΝτίνος Κατσουρίδης (διασκευασμένο σενάριο)[1]
ΙστορίαΛάζαρου Μοντανάρη
Βασισμένο σεΟ Δρόμος, σενάριο του Λάζαρου Μαντανάρη
ΠρωταγωνιστέςΘανάσης Βέγγος
Έφη Ροδίτη
Αντώνης Παπαδόπουλος
Χρήστος Καλαβρούζος
Βάσος Ανδρονίδης
Δήμητρα Ζέζα
ΦωτογραφίαΓιώργος Αρβανίτης
ΜοντάζΝτίνος Κατσουρίδης
ΣκηνογραφίαΤάσος Ζωγράφος
Πρώτη προβολή1972
Κυκλοφορία2002
Διάρκεια83
ΠροέλευσηΕλλάδα
Γλώσσαελληνική

Το Θανάση, πάρε τ' όπλο σου είναι ελληνική κινηματογραφική ταινία, κοινωνικού περιεχομένου, του 1972, σε παραγωγή, σκηνοθεσία και σενάριο Ντίνου Κατσουρίδη.[1] Πρωταγωνιστούν οι Θανάσης Βέγγος και Έφη Ροδίτη.

Πρόκειται για μία από τις δημοφιλέστερες ταινίες του Θανάση Βέγγου, παρόλο που ο χαρακτήρας που υποδύθηκε δεν ήταν ο συνηθισμένος του και μία από τις πιο διακεκριμένες του Ντίνου Κατσουρίδη.[2] Επίσης, η ταινία, έχει αποσπάσει και 2 βραβεία στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Θεσσαλονίκης, το 1972.[1]

Η ταινία αναφέρεται στη ζωή ενός αεικίνητου μεταφορέα, ο οποίος συναντά μία κοπέλα, που δεν έχει κανένα στον κόσμο και τη βοηθά να βρει συγγενείς, μήπως μείνει κάπου, καθότι της έκαναν έξωση. Αυτή η βοήθεια, που θα της προσφέρει θα του κοστίσει πολλά, τόσο στην προσωπική του ζωή, όσο και στην επαγγελματική. Το έργο αυτό είναι ένα σουρεαλιστικό πεδίο μάχης, που όλοι βάλλουν εναντίον όλων, χωρίς συγκεκριμένο λόγο.[1]

Πλοκή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το χαρακτηριστικό όχημα του Θανάση, που γίνεται αρκετός λόγος σε όλη την ταινία.

Η ταινία ξεκινάει με τον Θανάση, που είναι μεταφορέας, να οδηγεί την νταλίκα του και να τρέχει να προλάβει στο σπίτι του, τον μέλλοντα γαμπρό του. Ένα ειδύλλιο που δε θα καρποφορήσει, αρχικά, καθότι ο μέλλων γαμπρός του έχει υψηλές απαιτήσεις για να δεχτεί να κάνει γυναίκα του, την αδελφή του Θανάση. Ο Θανάσης όμως προσφέρεται να τους χτίσει ο ίδιος ένα σπίτι, για να του το δώσει για προίκα. Έτσι ο γαμπρός δέχεται και νυμφεύεται την αδελφή του Θανάση. Στο σπίτι συζούν, εν τέλει, και οι τρεις τους. Παράλληλα, η ταινία αναφέρει και τον οικονομικό σκόπελο του Θανάση, ο οποίος χρωστάει ακόμα λεφτά στο αφεντικό του για την νταλίκα του.

Ενώ το αφεντικό του τον έχει στείλει για μία δουλειά, ο Θανάσης, συναντά στο δρόμο μία κοπέλα, η οποία έχει όλα της τα πράγματα στο δρόμο. Ο Θανάσης προσφέρεται, καλόκαρδος ως είναι, να την πάει στον αγαπημένο της, έστω κι αν δεν έχει όσα λεφτά της ζητάει. Αφού βρήκαν τον αγαπημένο της, ο οποίος γύρισε από την ξενιτιά, διαπίστωσαν πως είχε φέρει μαζί του και μία Γερμανίδα. Η κοπέλα στενοχωρημένη δεν ξέρει τι να κάνει, και παρ' όλα αυτά, ο Θανάσης, προσφέρεται να την πάει σε κάποιον άλλον συγγενή της. Τελικά δε βρίσκουν κανέναν. Έτσι ο Θανάσης την πάει στο σπίτι του, μόνο για το βράδυ. Εκεί, ο γαμπρός του, του κάνει μεγάλη φασαρία, και τον πετάει έξω από το σπίτι, καθώς το αφεντικό, στο οποίο χρωστά ο Θανάσης, τώρα διεκδικεί και το σπίτι, το οποίο του το έχει υποθηκευμένο. Τελικά, ο Θανάσης δεν κάνει και τη δουλειά που του είχε αναθέσει το αφεντικό του.

Την επόμενη μέρα, το αφεντικό του, νευριασμένο, τον διώχνει από τη δουλειά και του κρατάει και την νταλίκα. Το βράδυ κοιμάται σε ένα οικόπεδο, που είχαν αφήσει τα πράγματα της κοπέλας. Την επόμενη πήγε να παρακαλέσει τον Απόστολο, το αφεντικό του, να του δώσει πίσω την νταλίκα του, εις μάτην όμως, του χτύπαγε την πόρτα. Ο Απόστολος καλεί και την αστυνομία. Ωστόσο, τα πράγματα της κοπέλας μεταφέρονται από το οικόπεδο, σε ένα υπόγειο, το βράδυ όμως που πιάνει βροχή προσπαθούν να σώσουν ό,τι μπορούν, κι εκεί ο Θανάσης σκέφτεται να πάει την κοπέλα πίσω στο χωριό της, με κάθε κόστος, μήπως και μπορέσει να σωθεί εκείνη, από αυτή τη μιζέρια.

Το επόμενο πρωί, πάει και παίρνει την νταλίκα του, κρυφά, από το αφεντικό του και φεύγει για το χωριό της κοπέλας, αφού πρώτα τη βάφει, ώστε να μη γίνεται αναγνωρίσιμη, καθότι ετύγχανε να είναι άκρως χαρακτηριστική. Στο δρόμο αναγνωρίζεται από ένα περιπολικό και στην προσπάθειά του να ξεφύγει, οδηγείται σε έναν χωμάτινο δρόμο, που απαγορεύεται η διέλευση. Εκεί θα βρουν μια καλύβα. Θα τους μπει η ιδέα να μείνουν εκεί τελικά. Όμως, γρήγορα, η δραματικότητα και ο σουρεαλισμός του έργου εμφανίζονται: ο χώρος ήταν κλειστός καθώς εκεί έκανε ασκήσεις ο στρατός και άρχισαν γύρω τους να πέφτουν η μία βόμβα μετά την άλλη. Καταστράφηκαν όλα: και η νταλίκα και τα πράγματα της κοπέλας. Η ταινία τελειώνει με τους δύο, απογοητευμένους από τη ζωή πλέον, να κλαίνε δίπλα από το βιος τους.

Ηθοποιοί[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ηθοποιοί[3] Ρόλος[3]
Θανάσης Βέγγος Θανάσης
Έφη Ροδίτη Άννα
Αντώνης Παπαδόπουλος Θόδωρος
Δήμητρα Ζέζα αδελφή Θανάση
Βάσος Ανδρονίδης κυρ- Απόστολος
Χρήστος Καλαβρούζος Αντρέας
Γρηγόρης Ευαγγελάτος πρώην αγαπητικός Άννας
Ντίνος Δουλγεράκης ...
Γιάννης Σιδηρόπουλος ...
Ηλίας Κατέβας ...
Κυριάκος Δανίκας ...
Κώστας Σταυρινουδάκης ...
Παντελής Βούλγαρης ιερέας
  • Όπως επίσης και πλήθος του λαού μας, όπως αναφέρει χαρακτηριστικά η ταινία, στους τίτλους του τέλους της.

Βραβεία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η ταινία βραβεύτηκε στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, το 1972:

  • Α' Ανδρικού Ρόλου, στον Θανάση Βέγγο.[4]
  • Τιμητική Διάκριση για τα σκηνικά στον Τάσο Ζωγράφο.[5]

Πληροφορίες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η ταινία προβλήθηκε τη σεζόν 1972-73, στις αίθουσες των κινηματογράφων Αθηνών, Πειραιώς και προαστίων και έκοψε 199.577 εισιτήρια. Τη σεζόν κυκλοφόρησαν 62 ταινίες, το Θανάση, πάρε τ' όπλο σου, κατέλαβε τη 2η θέση, στη σχετική λίστα.[2]

Στην ταινία ακούγεται το τραγούδι "Μινόρε της Αυγής".

Η ταινία το 2002 κυκλοφόρησε και σε μορφή DVD.[5]

Λογοκρισία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η ταινία κυκλοφόρησε το 1972, ήτοι σε περίοδο που η Ελλάδα βρισκόταν υπό δικτατορικό καθεστώς. Ο σκηνοθέτης, Ντίνος Κατσουρίδης, είχε και σε προηγούμενη ταινία του (Τι έκανες στον πόλεμο, Θανάση;), αντιχουντικά μηνύματα. Ο ίδιος ο σκηνοθέτης δήλωσε για τη λογοκρισία της ταινίας του:[6]

«[...]Δεν μου έδωσαν ούτε έναν στρατιώτη ούτε ένα στρατιωτικό φορτηγό για την τελευταία σκηνή με τον Βέγγο σε ένα πεδίο βολής, με αποτέλεσμα στον σημερινό θεατή να φαίνεται λίγο... ξεκάρφωτη. Και η επιτροπή λογοκρισίας με ανάγκασε να ξαναγυρίσω το φινάλε για να μου δώσει άδεια προβολής».

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. 1,0 1,1 1,2 1,3 Ταινιοθήκη της Ελλάδος (2006). «ΘΑΝΑΣΗ ΠΑΡΕ Τ' ΟΠΛΟ ΣΟΥ». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 8 Νοεμβρίου 2017. Ανακτήθηκε στις 23 Ιανουαρίου 2015. 
  2. 2,0 2,1 GreekTenies. «Θανάση Πάρε Το Όπλο Σου». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 22 Φεβρουαρίου 2015. Ανακτήθηκε στις 23 Ιανουαρίου 2015. 
  3. 3,0 3,1 90Lepta. «Θανάση πάρε τ' όπλο σου (1972)». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 20 Μαρτίου 2015. Ανακτήθηκε στις 23 Ιανουαρίου 2015. 
  4. CineGreece. «Θανάση Πάρε το Όπλο σου». Ανακτήθηκε στις 23 Ιανουαρίου 2015. [νεκρός σύνδεσμος]
  5. 5,0 5,1 Cine. «Θανάση Πάρε τ`Οπλο σου (1972)». Ανακτήθηκε στις 23 Ιανουαρίου 2015. 
  6. Βενα Γεωργακοπούλου (11 Ιανουαρίου 2010). «Ο Κατσουρίδης πήρε τ' όπλο του». Ελευθεροτυπία. Ανακτήθηκε στις 23 Ιανουαρίου 2015. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]