Έγκλημα στα παρασκήνια (ταινία)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
(Ανακατεύθυνση από Έγκλημα στα παρασκήνια)
Έγκλημα στα παρασκήνια
Σκηνή της ταινίας, που απεικονίζει τη Μάρω Κοντού.
ΣκηνοθεσίαΝτίνος Κατσουρίδης
ΠαραγωγήΜανώλης Νικολαΐδης
ΣενάριοΓιάννης Μαρής
ΙστορίαΓιάννης Μαρής
Βασισμένο σε"Έγκλημα στα παρασκήνια"(μυθιστόρημα)
ΠρωταγωνιστέςΑλέκος Αλεξανδράκης
Μάρω Κοντού
Χρήστος Τσαγανέας
Τίτος Βανδής
Αλίκη Γεωργούλη
Ζωρζ Σαρρή
ΜουσικήΜίμης Πλέσσας
ΦωτογραφίαΑριστείδης Καρύδης-Φουκς
ΜοντάζΝτίνος Κατσουρίδης
ΣκηνογραφίαΜαριλένα Αραβαντινού
ΧορογραφίαΓιάννης Φλερύ
Εταιρεία παραγωγήςΔαμασκηνός - Μιχαηλίδης
Τέχνη Α.Ε.
Πρώτη προβολή1960
Κυκλοφορία11 Νοεμβρίου 2010 (DVD)
Διάρκεια83'
ΠροέλευσηΕλλάδα
Γλώσσαελληνική

Το Έγκλημα στα παρασκήνια είναι τίτλος ελληνικής κινηματογραφικής ταινίας του 1960 με τους Αλέκο Αλεξανδράκη, Τίτο Βανδή, Χρήστο Τσαγανέα, Ζωρζ Σαρρή, Μάρω Κοντού, Δήμο Σταρένιο. Το σενάριο είναι του γνωστού συγγραφέα αστυνομικών μυθιστορημάτων Γιάννη Μαρή, βασισμένο στο ομότιτλο μυθιστόρημα του ίδιου. [1]

Πλοκή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η γνωστή πρωταγωνίστρια του θεάτρου Ρόζα Δελλή (Έφη Μελά) δολοφονείται και ταυτόχρονα ένας από τους ηθοποιούς του θιάσου εξαφανίζεται. Η αστυνομία, με τον αστυνόμο Μπέκα (Τίτος Βανδής), αλλά και ο διευθυντής μιας εφημερίδας, αναζητούν την άκρη του νήματος για τον εντοπισμό του δολοφόνου.

Αρχικά, τρία είναι τα ύποπτα πρόσωπα: ο ζεν-πρεμιέ του θιάσου Χάρης Αποστολίδης (Θανάσης Μυλωνάς) που διαπληκτίστηκε με το θύμα τη νύχτα του φόνου, ένας άγνωστος που την επισκέφτηκε το ίδιο βράδυ και η συνάδελφός της Έλενα Παυλίδη (Μάρω Κοντού) που πάντα τη μισούσε. Γρήγορα γίνεται φανερό ότι η υπόθεση ξεκινά από τον καιρό της γερμανικής Κατοχής και το έγκλημα είναι αισθηματικής φύσεως.

Ο δημοσιογράφος Μακρής (Αλέκος Αλεξανδράκης), εκ μέρους της εφημερίδας, καταφέρνει τελικά να βρει την άκρη, βοηθώντας έτσι και τον Μπέκα. Δολοφόνος αποδεικνύεται ότι είναι ο Παύλος Στεφάνου (Χρήστος Τσαγανέας), φίλος και προστάτης της νεκρής, αλλά και θύμα εκβιασμού (μετά το φόνο) του αγνώστου που επισκέφθηκε τη Ρόζα στα παρασκήνια. Ο άγνωστος αυτός ήταν ο σύζυγός της Μάκης Αγγέλογλου (Γκίκας Μπινιάρης), για τον οποίο όλοι πίστευαν ότι είχε πεθάνει στην Κατοχή.[2]

Διανομή [3] [4] [5][Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ηθοποιός Ρόλος
Αλέκος Αλεξανδράκης δημοσιογράφος Μακρής [6]
Τίτος Βανδής αστυνόμος Μπέκας [7]
Μάρω Κοντού Έλενα Παυλίδη [7]
Αλίκη Γεωργούλη Μαίρη Λαμπρινού
Ζωρζ Σαρή Θάλεια Χαλκιά [6]
Χρήστος Τσαγανέας Παύλος Στεφάνου [6]
Έφη Μελά Ρόζα Δελλή
Θανάσης Μυλωνάς Χάρης Αποστολίδης
Δήμος Σταρένιος [6] Σταύρος
Λαυρέντης Διανέλλος μπάρμαν
Σαπφώ Νοταρά [6] καθαρίστρια
Δημήτρης Νικολαΐδης ιδιοκτήτης καμπαρέ
Γιώργος Δαμασιώτης [6] φύλακας
Γιώργος Μπέλλος
Γκίκας Μπινιάρης Μάκης Αγγέλογλου [7]
Βελισσάριος Κοντογιάννης
Γ. Ανδριανός

Βραβεύσεις και παραλειπόμενα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η ταινία, που ακολουθεί τη συνταγή των αμερικανικών φιλμ νουάρ, αποτελεί ένα από τα καλύτερα ελληνικά δείγματα του είδους, τιμήθηκε με δύο βραβεία στο 1ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης 1960:

Τη μουσική για την ταινία έχει γράψει ο Μίμης Πλέσσας δίνοντας ένα λαμπρό δείγμα ελληνικής τζαζ, είδους που συνηθιζόταν στην επένδυση ταινιών νουάρ. [8]

Επίσης πήρε μέρος στο Διεθνές Κινηματογραφικό Φεστιβάλ των Καννών το 1961 σε ανεπίσημη προβολή. [4] Είναι η πρώτη ελληνική ταινία που πουλήθηκε για διανομή στην αμερικάνικη αγορά.

Το 2007, η ταινία προβλήθηκε στο 48ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης στο πλαίσιο του αφιερώματος Σε σκοτεινούς δρόμους: Το φιλμ νουάρ στον ελληνικό κινηματογράφο. [4]

Το σενάριο έχει αρκετές διάφορες με το βιβλίο. Οι θανατοι στην ταινία είναι δύο αλλά στο βιβλίο τρεις. Στην ταινία ο πραγματικός ένοχος βρίσκεται από την αστυνομία αλλά στο βιβλίο όχι.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Μπουκάλα, Αικατερίνη. Ελληνικός κινηματογράφος και λογοτεχνικές μεταφορές: μελέτη περιπτώσεων. Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας. σελ. 45. 
  2. «ΕΓΚΛΗΜΑ ΣΤΑ ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΑ - Φιλμογραφία - Φιλμογραφία | Ταινιοθήκη Της Ελλάδος». www.tainiothiki.gr. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 28 Μαΐου 2014. Ανακτήθηκε στις 14 Νοεμβρίου 2019. 
  3. Murder Backstage (1960) - IMDb, http://www.imdb.com/title/tt0194841/fullcredits, ανακτήθηκε στις 2019-11-14 
  4. 4,0 4,1 4,2 Ράμμου, Ελένη (2007). 48ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης. Αθήνα: Υπουργείο Πολιτισμού. σελ. 271. 
  5. Μπουκάλα, Αικατερίνη. Ελληνικός κινηματογράφος και λογοτεχνικές μεταφορές: μελέτη περιπτώσεων. Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας. σελ. 45. 
  6. 6,0 6,1 6,2 6,3 6,4 6,5 «Για πρώτη φορά σε βινύλιο 5 έξοχα σάουντρακ του Μίμη Πλέσσα από τα '60s». LiFO. 20 Ιουνίου 2019. Ανακτήθηκε στις 2 Απριλίου 2023. 
  7. 7,0 7,1 7,2 Εξάρχου, Καλλιόπη (2021). Δωσίλογοι και μαυραγορίτες στον ελληνικό κινηματογράφο από τη δεκαετία του 1940 έως και τη δεκαετία του 1970. Αθήνα: ΕΑΠ. σελ. 53. 
  8. Poupou, Anna (2018). «Η περίπτωση του ελληνικού φιλμ νουάρ τη δεκαετία του 1960». Modern Greek Studies. https://core.ac.uk/download/pdf/327234711.pdf. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]