Βέγγος ο τρελλός καμικάζι

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Βέγγος ο τρελλός καμικάζι
Εξώφυλλο βιντεοκασέτας της ταινίας.
ΣκηνοθεσίαΝτίνος Κατσουρίδης
ΠαραγωγήΝτίνος Κατσουρίδης
ΣενάριοΝτίνος Κατσουρίδης
Ναπολέων Ελευθερίου
ΠρωταγωνιστέςΘανάσης Βέγγος
Βάσια Τριφύλλη
Δημήτρης Πιατάς
Λαμπρινή Λίβα
Βασίλης Καΐλας
Κούλης Στολίγκας
ΜουσικήΜίμης Πλέσσας
ΦωτογραφίαΔημήτρης Παπακωνσταντής
Νίκος Μήλας
ΜοντάζΝίκη Λαγκαδινού
ΣκηνογραφίαΤάσος Ζωγράφος (και ενδυματολόγος)
Πρώτη προβολή8 Δεκεμβρίου 1980 (Ελλάδα)
Διάρκεια82΄
ΠροέλευσηΕλλάδα
ΓλώσσαΕλληνική

Βέγγος ο τρελός καμικάζι είναι ο τίτλος Ελληνικής κωμικής κινηματογραφικής ταινίας του 1980, σε σενάριο,σκηνοθεσία και παραγωγή Ντίνου Κατσουρίδη και σε συνεργασία με τον Ναπολέοντα Ελευθερίου.[1] Πρωταγωνιστούν Θανάσης Βέγγος, Βάσια Τριφύλλη, Δημήτρης Πιατάς, Λαμπρινή Λίβα, Βασίλης Καΐλας και Κούλης Στολίγκας.

Η ταινία έχει επίκεντρο έναν βιοπαλαιστή, τον Θανάση, ο οποίος δεν μπορεί να στεριώσει σε καμία δουλειά, που ο θείος του, ο καπετάνιος, του βρίσκει. Του δίνει 200.000 δραχμές, ώστε να ανοίξει δική του επιχείρηση, αλλά αυτή είναι η τελευταία του βοήθεια, μετά θα μπαρκάρει μαζί του στο καράβι, πράγμα που ο Θανάσης δεν το θέλει γιατί ζαλίζεται. Ανοίγει μία επιχείρηση ενοικιάσεων μοτοποδηλάτων, αλλά μηχανόβιοι κλέφτες του τα παίρνουν όλα και γίνεται καμικάζι, για να τους αντιμετωπίσει.[1]

Η ταινία έκανε πρεμιέρα στις 8 Δεκεμβρίου του 1980.[2] Εισπρακτικά τα πήγε καλά κόβοντας 219.054 εισιτήρια, τερματίζοντας 5η από τις 25 ταινίες που κυκλοφόρησαν τη σεζόν 1980 - 1981.[3] Είναι, επίσης, η όγδοη και προτελευταία ταινία που σκηνοθετεί ο Κατσουρίδης και πρωταγωνιστεί ο Θανάσης Βέγγος.[4]

Πλοκή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η ταινία αρχίζει με τον Θανάση Τράμπα (Θανάσης Βέγγος), ο οποίος κάνει ό,τι δουλειά μπορεί για να τα βγάλει πέρα, αλλά δε στεριώνει πουθενά. Ο θείος του ο καπετάνιος Νικόλας (Κούλης Στολίγκας) τον βοηθά, βρίσκοντας του δουλειές. Όμως δεν έχει πού αλλού να τον στείλει, γιατί όλοι οι γνωστοί του τον έδιωξαν. Έτσι ο Θανάσης πείθει τον θείο του να του δανείσει 200.000 δραχμές, ώστε να ανοίξει τη δική του επιχείρηση. Ο καπετάν Νικόλας πείθεται και του λέει ότι αν δεν τα καταφέρει θα τον πάρει μαζί του στη θάλασσα, πράγμα που ο Θανάσης απεύχεται γιατί τον ζαλίζει.

Σκεπτόμενος το τι επιχείρηση να ανοίξει αποφασίζει να αγοράσει μαγαζί ενοικιάσεως ποδηλάτων και μοτοποδηλάτων. Το μαγαζί που βρίσκει στην αγγελία είναι σε κακά χάλια, και ενώ συναντιέται με τον ιδιοκτήτη του μαγαζιού Θεοδόση (Κώστας Τσάκωνας) για να συζητήσει για την τιμή, μαθαίνει ότι η Τασία (Βάσια Τριφύλλη), η υπάλληλος του μαγαζιού είναι κι αυτή απλήρωτη αρκετούς μήνες. Τελικά, ο Θανάσης την κρατάει, την διαβεβαιώνει ότι θα είναι σωστός εργοδότης, και αγοράζει το κατάστημα με 150.000 δραχμές. Τις υπόλοιπες 50.000 τις δίνει ως προκαταβολή για να αγοράσει βέσπες από έναν "μαφιόζο" της περιοχής, τον Κοκό ((Δημήτρης Πιατάς). Εκτός από τα μετρητά υπογράφει και γραμμάτια.

Ο Κοκός στήνει παγίδα στον Θανάση, ώστε να φύγει από το μαγαζί και να του κλέψει όλα τα δίκυκλα. Έτσι μία ομάδα μηχανόβιων με συνοδεία νταλίκας τα παίρνει όλα. Όταν ο Θανάσης επιστρέφει στο μαγαζί την "γουρούνα" που του είχαν κλέψει αρχικά και να του αποσπάσουν την προσοχή, αποφασίζει να πάρει την κατάσταση στα χέρια του. Αρχικά πάει σε μία αλάνα στο "καμικάζιο" μαζί με την Τασία και την "γουρούνα". Εκεί είναι κι ο Κοκός τον οποίον μόνον η Τασία αναγνωρίζει στην αρχή.

Όταν ο Θανάσης πείθεται ότι η ληστεία του εμπορεύματός του ήταν σχέδιο του Κοκού, παίρνει την Τασία και πάει στο μαγαζί του. Εκεί βλέπει το αμάξι του, αναμμένο. Έτσι μπαίνει μέσα του φωνάζει ότι τον κλέβει και του παίρνει το αμάξι. Κατόπιν αρχίζει ένα κυνηγητό μεταξύ του Θανάση και των μηχανόβιων. Το κυνηγητό τελειώνει, όταν ο Θανάσης ανεβαίνει σε μία μπουλντόζα και κυνηγά τον Κοκό ο οποίος τρέχει να σωθεί. Τελικά τον πιάνει τον βάζει στη φαγάνα και τον ανεβάζει ψηλά. Τότε του ζητά κάτι συναλλαγματικές κι αφού τις πάρει τον αφήνει εκεί. Μετά ακολουθεί τη συμβουλή τον καπετάν Νικόλα και πάει στη θάλασσα. Μαζί του όμως έρχεται και η Τασία, την οποία και νυμφεύεται.

Διανομή ρόλων[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. 1,0 1,1 «ΒΕΓΓΟΣ Ο ΤΡΕΛΛΟΣ ΚΑΜΙΚΑΖΙ». Ταινιοθήκη της Ελλάδος. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 27 Φεβρουαρίου 2016. Ανακτήθηκε στις 5 Μαΐου 2016. 
  2. «Vengos, o trellos kamikazi». IMDb. Ανακτήθηκε στις 5 Μαΐου 2016. 
  3. «Βέγγος, ο τρελλός καμικάζι». RetroDB. Ανακτήθηκε στις 5 Μαΐου 2016. 
  4. «Dinos Katsouridis (1927–2011) - Directo». IMDb. Ανακτήθηκε στις 5 Μαΐου 2016. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

[[Κατηγορία:Ταινίες σε σκηνοθεσία Ντίνου Κατσουρίδη]]