Η Ωραία της Ημέρας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Η Ωραία της Ημέρας
(Belle de Jour)
Η αυθεντική κινηματογραφική αφίσα
ΣκηνοθεσίαΛουίς Μπουνιουέλ
ΠαραγωγήHenri Baum
Robert και Raymond Hakim
ΣενάριοΛουίς Μπουνιουέλ
Jean-Claude Carrière
Joseph Kessel
ΠρωταγωνιστέςΚατρίν Ντενέβ
Ζαν Σορέλ
Μισέλ Πικολί
ΦωτογραφίαΣασά Βιερνί
ΜοντάζLouisette Hautecoeur
ΕνδυματολόγοςΥβ Σαιν Λωράν
ΔιανομήNetflix
Πρώτη προβολή24 Μαΐου 1967 (Γαλλία)
Διάρκεια101 λεπτά
ΠροέλευσηΓαλλία[1]
ΓλώσσαΓαλλικά
Ισπανικά
ΈπεταιBelle Toujours

Η Ωραία της Ημέρας (γαλλικά: Belle de Jour‎‎) είναι γαλλική δραματική ταινία του 1967 σε σκηνοθεσία του Λουίς Μπουνιουέλ και με πρωταγωνιστές τους Κατρίν Ντενέβ, Ζαν Σορέλ και Μισέλ Πικολί.

Πλοκή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η νεαρή Σεβερίν Σερίζ (Κατρίν Ντενέβ), Παριζιάνα μεσοαστή, είναι παντρεμένη με τον γιατρό Πιερ (Ζαν Σορέλ) και έχουν μεγάλη οικονομική άνεση. Η Σεβερίν αγαπάει τον άντρα της, αλλά δεν την ελκύει ερωτικά. Ο αδηφάγος ερωτισμός της βρίσκει διέξοδο σε ερωτικές φαντασιώσεις και σε σαδομαζοχιστικά ερωτικά παιχνίδια. Επιχειρεί να βρει διέξοδο, πηγαίνοντας να δουλέψει τα απογεύματα στον οίκο ανοχής της Μαντάμ Αναΐ (Ζενεβιέβ Παζ). Στον χώρο αυτό παίρνει το όνομα «η Ωραία της Ημέρας». Απορροφημένος από τις δραστηριότητες που επιτάσσει η μικροαστική καθημερινότητα, ο άνδρας της δεν υποψιάζεται τίποτε. Τα πράγματα όμως θα δυσκολέψουν και τα προσχήματα θα είναι δύσκολο να κρατηθούν, όταν ένας πελάτης της, την ερωτεύεται...
Η ταινία παρουσιάζει έναν κόσμο όπου η πραγματικότητα έχει πολλές όψεις, περισσότερες απ' όσες φαντάζεται ο θεατής και τίποτα δεν είναι όπως φαίνεται. Βασίζεται στο ομώνυμο μυθιστόρημα του Ζοζέφ Κεσέλ.

Στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Βενετίας το 1967, Η Ωραία της Ημέρας απέσπασε το Λέοντα του Αγίου Μάρκου (βραβείο καλύτερης ταινίας)[2].

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Unifrance. 774. Ανακτήθηκε στις 29  Σεπτεμβρίου 2020.
  2. Μεγάλες ταινίες - Μεγάλα βραβεία, Ιστορικό Λεύκωμα 1967, σελ. 153, Καθημερινή (1997)