Ηλιακή έκλειψη της 26ης Ιανουαρίου 2028

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Έκλειψη της 26ης Ιανουαρίου 2028
ΕίδοςΔακτυλιοειδής
Γάμμα0.3901
Μέγεθος0.9208
Δακτυλιοειδής έκλειψη ορατή σεΕιρηνικός Ωκεανός, Νησιά Γκαλαπάγκος, Ισημερινός, Περού, Κολομβία, Βραζιλία, Σουρινάμ, Γαλλική Γουιάνα, Ατλαντικός Ωκεανός, Πορτογαλία, Ισπανία, Γιβραλτάρ, Μαρόκο
Μερική έκλειψη ορατή σεΑνατολικός Ειρηνικός Ωκεανός, Βόρεια Αμερική(ανατολική), Κεντρική Αμερική, Νότια Αμερική, Ατλαντικός Ωκεανός, Δυτική Ευρώπη, Κεντρική Ευρώπη, Βορειοδυτική Αφρική
Μέγιστη Έκλέιψη
Διάρκεια627 δευτ.(10 λεπ. 27 δευτ.)
Συντεταγμένες3°N 51.5°W
Ώρα(σε UTC)15:08:59

Μια δακτυλιοειδής ηλιακή έκλειψη θα λάβει χώρα στις 26 Ιανουαρίου του 2028. Μια ηλιακή έκλειψη συμβαίνει όταν η Σελήνη περάσει ανάμεσα από τη Γη και τον Ήλιο, καλύπτοντας έτσι ολικά ή εν μέρει τον ηλιακό δίσκο για έναν παρατηρητή στη Γη. Μια δακτυλιοειδής έκλειψη ηλίου συμβαίνει όταν η φαινόμενη διάμετρος της Σελήνης είναι μικρότερη από την ηλιακή, εμποδίζοντας το μεγαλύτερο μέρος του φωτός του Ήλιου και κάνοντας τον Ήλιο να μοιάζει με δακτυλίδι. Μια δακτυλιοειδής έκλειψη είναι ορατή ως μερική έκλειψη σε μια περιοχή της Γης με χιλιάδες χιλιόμετρα πλάτος. Η μέγιστη διάρκεια αυτής της δακτυλιοειδούς έκλειψης θα είναι 10 λεπτά και 27 δευτερόλεπτα. Έτσι θα είναι η δεύτερη μεγαλύτερη σε διάρκεια έκλειψη ηλίου για τον 21ο αιώνα, 41 δευτερόλεπτα μικρότερη από την έκλειψη της 15ης Ιανουαρίου 2010(η οποία ήταν η μεγαλύτερη σε διάρκεια της χιλιετίας). Η επόμενη μεγαλύτερη σε διάρκεια έκλειψη από αυτήν της 26ης Ιανουαρίου 2028 θα γίνει στις 30 Δεκεμβρίου 2149(με διάρκεια 10 λεπτά και 42 δευτερόλεπτα).

Που θα γίνει ορατή η έκλειψη[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η δακτυλιοειδής έκλειψη θα ξεκινήσει με την ανατολή του ηλίου από τον Ειρηνικό Ωκεανό, περνώντας πάνω από τα Νησιά Γκαλαπάγκος και στην συνέχεια θα εισέλθει στην Νότια Αμερική, διασχίζοντας τις χώρες: Ισημερινός, Περού, Κολομβία(νότιο άκρο), Βραζιλία(πάνω από τον Αμαζόνιο), νοτιοανατολικό Σουρινάμ, Γαλλική Γουιάνα. Στην Βορειοανατολική Βραζιλία, η έκλειψη θα φτάσει στην μέγιστη διάρκειά της(10 λεπτά και 27 δευτερόλεπτα). Στην συνέχεια η δακτυλιοειδής φάση θα γίνει ορατή κατά μήκος του Ατλαντικού και κατά το ηλιοβασίλεμα στην Πορτογαλία, στην Ισπανία και στα Στενά του Γιβραλτάρ. Σε πόλεις όπως η Σεβίλλη, η Μάλαγα και η Βαρκελώνη θα είναι ορατή η δακτυλιοειδής έκλειψη, ενώ η Μαδρίτη θα μείνει λίγα χιλιόμετρα έξω από το "μονοπάτι" της δακτυλιοειδούς φάσης. Τελευταίες περιοχές που θα δουν την δακτυλιοειδή έκλειψη θα είναι οι Βαλεαρίδες Νήσοι.

Η έκλειψη θα είναι ορατή ως μερική από μεγάλο μέρος του δυτικού ημισφαιρίου(Ανατολικός Ειρηνικός, Βόρεια Αμερική(ανατολική), Κεντρική και Νότια Αμερική, Ατλαντικός Ωκεανός, Δυτική & Κεντρική Ευρώπη, Βορειοδυτική Αφρική).

Βιβλιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Eξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]