Ζωντανοί Νεκροί

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Ζωντανοί Νεκροί
ZN.jpg
Πληροφορίες
ΚαταγωγήΑθήνα, Ελλάδα
EίδοςΕλληνικό hip hop
Horrorcore
Παρουσία1997-2010
2014-2015
Δισκογραφική εταιρείαΗχοκρατορία
Πρώην μέληΤάκι Τσαν
Μηδενιστής
Υποχθόνιος
Καταχθόνιος
Χαρμάνης

Οι Ζωντανοί Νεκροί είναι ελληνικό ραπ μουσικό συγκρότημα που δημιουργήθηκε το 1997 στην Αθήνα. Μέλη του ήταν οι ράπερ Τάκι Τσαν, Μηδενιστής, Υποχθόνιος, Καταχθόνιος και Χαρμάνης. Θεωρούνται το πρώτο ελληνικό συγκρότημα στο είδος του battle rap.[εκκρεμεί παραπομπή]

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Οι Ζωντανοί Νεκροί το 2008.

Ο Τάκι Τσαν και ο Μηδενιστής γνωρίστηκαν στα μέσα της δεκαετίας του 1990, όταν συνελήφθησαν σε συναυλία των Terror X Crew στον Πειραιά. Αργότερα δημιούργησαν το γκρουπ GLD (Gate of Living Dead). Μέσω του Ευθύμη από τους Terror X Crew γνωρίστηκαν με τον Υποχθόνιο, ο οποίος ανέφερε ότι έχει και έναν αδερφό που ραπάρει πιο καλά από αυτόν. Έτσι προστέθηκε στην ομάδα και ο Καταχθόνιος και, λίγο καιρό μετά, ο παιδικός φίλος του Τάκι, ο Χαρμάνης, που ήρθε από τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Το ξεκίνημα (1997-2002)[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Με το συμβόλαιο στην FM Records/Ηχοκρατορία ξεκίνησαν οι ηχογραφήσεις το 1997. Το 1998 κυκλοφόρησαν οι δύο πρώτοι δίσκοι των ΖΝ. "Η Νύχτα Ζωντανών Νεκρών/ΖΝ Εντολές" EP που ήταν το promo του LP που κυκλοφόρησε στα τέλη της ίδιας χρονιάς "Ο Πρώτος Τόμος" LP. Με αυτούς τους πρώτους δύο δίσκους οι ΖΝ δημιούργησαν μια αναγνωρισιμότητα στην Ελληνική ραπ κοινότητα και έφεραν κάτι καινούριο. Πριν την κυκλοφορία αυτών των δύο δίσκων ήταν ανύπαρκτη αυτή η θεματολογία στην Ελλάδα (με εξαίρεση μερικά τραγούδια των TerrorXCrew), έτσι οι Ζωντανοί νεκροί άνοιξαν τον δρόμο για νέες θεματολογίες στο ραπ.

Το 1999 το Παιδί Θαύμα (κατά κόσμον Τάκι Τσαν) με συνεργασίες από όλα τα μέλη των ΖΝ κυκλοφόρησε το "Ρίμα Για Χρήμα" LP το οποίο έκανε τους ΖΝ ευρέως γνωστούς. Τα βίντεο κλιπ των κομματιών "Στην Αθήνα" και "Ω! Θαύμα" αλλά και τα υπόλοιπα κομμάτια του δίσκου έπαιξαν σε όλη τη χώρα εκείνη την περίοδο. Παρά όμως την μεγάλη επιτυχία του δίσκου, το Παιδί Θαύμα έγινε θύμα πολλών αρνητικών κριτικών εξαιτίας του κομματιού "Σούζη". Το κομμάτι αυτό μιλάει για την φανταστική κοπέλα του Τάκη και τις περιπέτειας που περνάει μαζί της, αυτά που περιγράφτηκαν σε εκείνο το κομμάτι ήταν υπερβολικά για την εποχή τους, έτσι ο Τάκης βρέθηκε αντιμέτωπος με ένα τεράστιο κύμα αρνητικών κριτικών.

Τα επόμενα δύο χρόνια οι ΖΝ συνέχισαν να δουλεύουν φτιάχνοντας το βίντεο κλιπ του "Όλα Αυτά Για Το Καλό Μου" από το Παιδί Θαύμα, ηχογραφώντας το "Κατα.Ρ.Υπο" LP από τους Υποχθόνιος/Καταχθόνιος και το "ΣΙΣΙΧΑΧΑ" LP από τον Χαρμάνη. Όλες οι παραπάνω δουλειές ακυρώθηκαν από την FM Records, αντί αυτού κυκλοφόρησε το 2001 το "Θαμμένα Ξεχασμένα" LP από τους ΖΝ το οποίο περιέχει παλιότερα ακυκλοφόρητα αλλά και από τα άλλα τραγούδια από τα δύο LPs που δεν κυκλοφόρησαν. Το 2002 οι ΖΝ ξαναπιάνουν δουλειά και κυκλοφορούν τον πρώτο δίσκο του Μηδενιστή "Μεγάλος Ήρωας" LP.

Ο Μεσαίωνας (2003-2010)[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εκείνα τα χρόνια δημιουργήθηκε μια σχετική απόσταση στα μέλη των ΖΝ. Το 2003 ο Τάκι Τσαν και ο Εισβολέας με το νέο τους group τα Τιγρέ Σποράκια κυκλοφορούν το "Θεωρία Και Πράξη" LP. Ο Υποχθόνιος για τα επόμενα χρόνια φτιάχνει κάποια mixtapes που τα δίνει χέρι-χέρι. Ο Μηδενιστής το 2004 με το νέο του Crew τους "Kingstyle" κυκλοφορεί τον νέο του δίσκο "Στίχοι Σαν Φωτιά" LP. Το 2004 ο Χαρμάνης επιστρέφει από την Αμερική και μαζί με τον Τάκι Τσαν κυκλοφορούν "Το Σχολείο" LP. Την ίδια δεκαετία ο Τάκης κυκλοφόρησε μερικούς νέους δίσκους που όμως δεν είχανε μεγάλη εμπορική επιτυχία. Το 2008 γίνεται η επανένωση των ΖΝ, με πολλά lives και πολλά νέα LPs. Κυκλοφόρησε ο δίσκος του Μηδενιστή το "50/50" LP, κυκλοφόρησε ο νέος δίσκος του Χαρμάνη "Κομμάτια Χάρμα" LP, ο Υποχθόνιος κυκλοφόρησε το "Ποιον Ακούς;" LP και o Τάκι Τσαν κλείνει την αυλαία κυκλοφορώντας τον δίσκο "Ρίμα Για Χρήμα 2" LP το οποίο είχε το τελευταίο για τότε κομμάτι που αποτελούνταν και από τους πέντε "Στην Πίπα".

Επανένωση, διάλυση και δεύτερη επανένωση (2010-2019)[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το 2010 ο Μηδενιστής αφήνει τους "Kingstyle" για μια πιο εμπορική καριέρα υπογράφοντας στην Panik Records. Το 2011 ο Τάκι Τσαν κυκλοφορεί έναν νέο δίσκο με τα Τιγρέ Σποράκια το "Όνομα Και Πράμα" LP, συνέχισε να κυκλοφορεί δίσκους και mixtapes χωρίς μεγάλη εμπορική επιτυχία. Το 2011-2012 ο Υποχθόνιος μαζί με τον μουσικό παραγωγό Skive δημιουργούν την δισκογραφική εταιρεία Capital Music. Το 2013, ο Χαρμάνης και ο Τάκι Τσαν, ως Ζωντανοί Νεκροί, έκαναν live συναυλίες με τα Ανάποδα Καπέλα (Μικρός Κλέφτης και Λεξ). Σε μερικά Live εμφανίστηκε και ο Υποχθόνιος.

Το 2014 μετά από πρόκληση του Τάκη μέσω Youtube για την επανένωση της πεντάδας για τη δημιουργία του Δεύτερου Τόμου, αφού και οι τέσσερις υπόλοιποι δέχτηκαν, ξεκίνησε το ΖΝ update και η επιστροφή στο στούντιο στις αρχές του 2015. Ύστερα από σχεδόν 7 χρόνια, αποφασίστηκε να πραγματοποιηθεί το Φεβρουάριο του 2015 και ένα live και με τα πέντε μέλη του συγκροτήματος στον Βοτανικό.Λόγω προβλημάτων στο συγκρότημα δεν κυκλοφόρησε το LP και κυκλοφόρησε μόνο το promo "Πάσα Ντουμάνια/Παραισθήσεις" EP. Μετά από αυτό το συγκρότημα διαλύθηκε αφού υπήρχαν προσωπικές αντιπαραθέσεις.

Το 2016 ο Τάκι Τσαν ίδρυσε τη δισκογραφική Athens MOB Records κυκλοφορώντας κάποια τραγούδια και κάποια LPs από άλλους καλλιτέχνες. Από το 2016 και μετά η δισκογραφική του Υποχθόνιου όπως και οι νέες δουλειές του είχαν επιτυχία στην Ελλάδα.[εκκρεμεί παραπομπή] Το 2018 ο Μηδενιστής κυκλοφόρησε τον δίσκο "Μεγάλος Ήρωας 2" LP που το πρώτο κομμάτι "Μην Το Κάνουμε Θέμα" ήταν Diss Track στον Υποχθόνιο εξαιτίας όλων των αντιπαραθέσεων που είχαν συμβεί τα τελευταία 3 χρόνια. Παρόλα αυτά ο νέος δίσκος του Μηδενιστή πρόκειται για την επιστροφή του στο underground! Την ίδια χρονιά ο Καταχθόνιος επιστρέφει με κάποια singles μαζί με τον Mpelafon. Το 2019 ο Υποχθόνιος μαζί με τον Sin Boy, τον Mad Clip και τον iLLEeo κυκλοφορούν το single "Mama?" που γίνεται ένα από τα πιο επιτυχημένα ελληνικά κομμάτια.

Τον Ιούνιο του 2019 το DreamLand Festival έκανε δημόσια πρόταση στους Ζωντανούς Νεκρούς για την μία και μοναδική εμφάνισή τους στην σκηνή του. Και οι πέντε Ζωντανοί Νεκροί δέχτηκαν μέσω Instagram story. Στις 22 Σεπτεμβρίου 2019 οι Ζωντανοί Νεκροί πριν εμφανιστούν στο Ο.Α.Κ.Α, όπως ισχυρίστηκαν το έκαναν για τους αληθινούς ΖΝ Fans και πως αυτή η εμφάνιση τους θα είναι η καλύτερη που έχουν κάνει. Ωστόσο, τσακώθηκαν ξανά, συγκεκριμένα ο Τάκι Τσαν με τον Υποχθόνιο και για αυτόν τον λόγο ο Υποχθόνιος δεν συμμετείχε στο Live.

Κόντρες των ΖΝ[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Από το πρώτο τους δίσκο ενεπλάκησαν στο beef hiphop vs low bap.

Το 2004 ξεκίνησε μια κόντρα με τους Βήτα Πεις ένα νεότερο underground συγκρότημα για την εποχή που είχαν αναφέρει τους ΖΝ σε ένα τους κομμάτι. Έτσι ο Τάκι Τσαν και ο Χαρμάνης απάντησαν με το κομμάτι "Και εμείς αλήθεια λέμε" στο οποίο απάντησε το μέλος των Βήτα Πεις "Άσαρκος" με το κομμάτι "Μεταξύ Μας".

Το 2008 μετά από έναν καβγά του Υποχθόνιου, του Χαρμάνη, του Μηδενιστή και του Τόλμα (μέλος των Kingstyle) εναντίον κάποιον μελών του Family στο club 22 ξεκίνησε μια νέα κόντρα εναντίον του Family The Label και κυρίως του Νίκου Βουρλιώτη (NiVo), στην οποία επικεντρώθηκε κυρίως ο Μηδενιστής και οι Kingstyle. Η κόντρα διήρκεσε ένα χρόνο και από τις δύο πλευρές, παρόλα αυτά το 2013 ένα νέο μέλος του family o Vito έφτιαξε νέο diss το "Paris Boys" που ήταν ξεκάθαρα για τον Μηδενιστή, ο οποίος απάντησε με το κομμάτι "Κάντε Μου Μήνυση". Εξαιτίας κάποιων αναφορών που έγιναν προς το NiVo, έκανε μήνυση στον Μηδενιστή.

Επιρροή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το πρώτο τους LP "Ο Πρώτος Τόμος" περιείχε δύο τραγούδια τα οποία θεωρήθηκαν ακατάλληλα για κυκλοφορία από το Υπουργείο Πολιτισμού. Το πρώτο ήταν το "Αν Όλα Τα Παιδιά της γης", που επρόκειτο για ένα κομμάτι του Τάκι Τσαν που μιλάει για την χρήση της κάνναβης και το δεύτερο που ήταν το "Π.Ρ.Ε.Ζ.Α." από τον Τάκι Τσαν και τον Χαρμάνη που μιλάει για τα αρνητικά της χρήσης της ηρωίνης. Δεν πουλήθηκαν πολλά αντίτυπα του δίσκου, μέχρι να κατέβει και να επανακυκλοφορήσει χωρίς αυτά τα δύο κομμάτια.

Δισκογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • ΖΝ Εντολές / Στη Χώρα των Καλύτερων MC’s EP (1998)
  • Ο Πρώτος Τόμος LP (1998)
  • Θαμμένα Ξεχασμένα LP (2001)
  • Πάσα Ντουμάνια / Παραισθήσεις EP (2015)