Ζοζέφ Ζοφρ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση


Ζοζέφ Ζοφρ
Joseph Joffre Nw joffre 02 nw.png
Γέννηση
Ριβσάλτ
Θάνατος
Παρίσι
Υπηκοότητα Γαλλία
Σπουδές Lycée Charlemagne και Πολυτεχνική Σχολή του Παρισιού
Ιδιότητα στρατιωτικός
Βραβεύσεις Μεγάλος Σταυρός της Λεγεώνας της Τιμής, Πολεμικός Σταυρός 1914-1918, Στρατάρχης της Γαλλίας, Μεγαλόσταυρος Ιππότης του Τάγματος του Λουτρού, Ιππότης του Μεγαλόσταυρου του Βασιλικού Βικτοριανού Τάγματος, Μεγαλόσταυρος του Τάγματος του Βισάμ Ελ Αλαουίτ, Τάγμα του Λευκού Αετού, Ανάδοχος προαγωγής της Ειδικής Στρατιωτικής Σχολής του Σαιν-Σιρ, Officer of the Order of the Dragon of Annam, στρατιωτικό μετάλλιο διακεκριμένων υπηρεσιών, Grand Cross of the Royal Order of Cambodia, Στρατιωτικό μετάλλιο της Γαλλικής Δημοκρατίας, Τάγμα του Αγίου Γεωργίου, 3η τάξη και Τάγμα του Αγίου Γεωργίου, 2η τάξη

Ο Ζοζέφ Ζακ Σεζαίρ Ζοφρ (Joseph Jacques Césaire Joffre, 12 Ιανουαρίου 1852 - 3 Ιανουαρίου 1931) ήταν Γάλλος στρατηγός στον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Θεωρείται υπεύθυνος για την ανασύνταξη των συμμαχικών στρατευμάτων που οδήγησε στην ήττα των Γερμανών στην καθοριστική Πρώτη Μάχη του Μάρνη το 1914 και τη μετέπειτα σταθεροποίηση του δυτικού μετώπου. Η δημοτικότητά του τού έδωσε το προσωνύμιο Papa Joffre (Παπά Ζοφρ).

Είναι επίσης ένας από τους πιο αμφιλεγόμενους στρατιωτικούς ηγέτες του εικοστού αιώνα, κυρίως λόγω της χρήσης της στρατιωτικής στρατηγικής της «ολομέτωπης επίθεσης», η οποία ήταν εξαιρετικά δαπανηρή σε ανθρώπινες ζωές και είχε πενιχρά αποτελέσματα. Αυτή η τακτική χρησιμοποιήθηκε κατά τη Μάχη των Συνόρων και τη Μάχη του Μάρνη. Το 1916 αντικαταστάθηκε από τον Ρομπέρ Νιβέλ. Το 1918 εξελέγη στη Γαλλική Ακαδημία.

Commons logo
Τα Wikimedia Commons έχουν πολυμέσα σχετικά με το θέμα