Γαλλική Ακαδημία

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Πήδηση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Γαλλική Ακαδημία
Académie française logo.png
Ίδρυση 1635
Έδρα Παρίσι, Γαλλία, Γαλλία
Μέλη 40 μέλη γνωστά ως les immortels (οι αθάνατοι)
Ιστότοπος académie-française.fr

H Γαλλική Ακαδημία (γαλλικά: Académie française, προφέρεται: [akademi fʁɑ̃ˈsɛz]) είναι το κατ' εξοχήν γαλλικό όργανο εκμάθησης για θέματα που αφορούν τη γαλλική γλώσσα. Η Ακαδημία ιδρύθηκε επίσημα το 1635 από τον Καρδινάλιο Ρισελιέ, πρωθυπουργό του βασιλιά Λουδοβίκου ΙΓ΄.[1] Διέκοψε τη λειτουργία της το 1793, κατά τη διάρκεια της Γαλλικής Επανάστασης και επανασυστάθηκε το 1803 από τον Ναπολέοντα Βοναπάρτη.[1] Αποτελεί την παλαιότερη από τις πέντε ακαδημίες του Γαλλικού Ινστιτούτου.

Η Ακαδημία αποτελείται από σαράντα μέλη, τα οποία είναι γνωστά ως αθάνατοι (immortels).[2] Τα νέα μέλη της εκλέγονται από τα ήδη υπάρχοντα μέλη της Ακαδημίας. Οι ακαδημαϊκοί ασκούν τα καθήκοντά τους εφ όρου ζωής, αλλά μπορεί να αποπεμφθούν για πειθαρχικούς λόγους. Ο Φιλίπ Πεταίν, ο οποίος ονομάστηκε στρατάρχης της Γαλλίας μετά τη νίκη του Βερντέν στον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο, εξελέγη μέλος της Ακαδημίας το 1931 και, μετά από την κυβέρνηση της Γαλλίας του Βισύ, στον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, αναγκάστηκε να παραιτηθεί από την έδρα του το 1945.[3]

Η Ακαδημία εκδίδει το λεξικό της γαλλικής γλώσσας, γνωστό ως Dictionnaire de l'Académie française (Λεξικό της Γαλλικής Ακαδημίας), το οποίο θεωρείται ως επίσημο στη Γαλλία. Μια ειδική επιτροπή που θα απαρτίζεται από ορισμένα μέλη της Ακαδημίας αναλαμβάνει τη σύνταξη του έργου.[1]

Εικόνες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. 1,0 1,1 1,2 «L’histoire». Académie Française official website. http://www.academie-francaise.fr/histoire/index.html. Ανακτήθηκε στις 2010-01-13. 
  2. «Les immortels». Académie Française official website. http://www.academie-francaise.fr/immortels/index.html. Ανακτήθηκε στις 2014-01-07. 
  3. Sanche de Gramont, The French: Portrait of a People, G.P. Putnam's Sons, New York, 1969, σελ. 270

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Académie française της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 3.0. (ιστορικό/συντάκτες).