Ζιζέλ Πράσινος

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση
Ζιζέλ Πράσινος
Γέννηση
Κωνσταντινούπολη
Θάνατος
Παρίσι
Ιδιότητα ζωγράφος και ποιητής
Αδέλφια Μάριος Πράσινος

Η Ζιζέλ Πράσινος (γαλλική γλώσσα: Gisèle Prassinos, 26 Φεβρουαρίου 1920 - 15 Νοεμβρίου 2015) είναι Γαλλίδα συγγραφέας και ποιήτρια ελληνικής καταγωγής που συνδέεται με το σουρεαλιστικό κίνημα.

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Προσωπική ζωή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Γεννήθηκε το 1920 στην Κωνσταντινούπολη και μετανάστευσε με την οικογένειά της στην Γαλλία στην ηλικία των δύο χρόνων. Υπάρχουν ελάχιστες πληροφορίες σχετικά με τη ζωή της. Ο αδερφός της, Μάριο Πράσινος ήταν Γάλλος καλλιτέχνης και εικονογράφος. Ο πατέρας της δι­ηύ­θυ­νε το πε­ρι­ο­δι­κό «Λό­γος» στην Κων­σταντινούπο­λη. Ο άντρας της, Πέ­τρος Φρυ­δάς με­τέ­φρα­σε στα γαλ­λι­κά Κα­ζαν­τζά­κη.

Καλλιτεχνική πορεία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το 1934, ο αδερφός της Μάριο Πράσινος, παρουσίασε την δεκατετράχρονη αδερφή του στους σουρεαλιστές. Οι σουρεαλιστές ενθουσιάστηκαν μαζί της και εκτίμησαν τα γραπτά της ως πρόσθετα αποδεικτικά στοιχεία για ότι η αυτόματη γραφή εισπράττει από το ασυνείδητο. Ο Αντρέ Μπρετόν μάλιστα την σύγκρινε με το σουρεαλιστικό ιδεώδες της «γυναίκας-παιδί» (femme-enfant). Την ίδια χρονιά έγιναν και οι πρώτες της δημοσιεύσεις. Στο γαλλικό σουρεαλιστικό περιοδικό «Μινώταυρος» και στο Βελγικό «Έγγραφα 34». Το πρώτο της βιβλίο «Η Αρθριτική Ακρίδα» δημοσιεύτηκε ένα χρόνο αργότερα, το 1935, με πρόλογο του Πωλ Ελυάρ και φωτογραφία του Μαν Ρέυ. Ήταν μία από τις γυναίκες που ο Αντρέ Μπρετόν συμπεριέλαβε στο βιβλίο του «Η ανθολογία του μαύρου Χιούμορ».

Μετά τον Σουρεαλισμό[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Ζιζέλ Πράσινος συνέχισε να γράφει ιστορίες, ποιήματα και μυθιστορήματα και μετά την απομάκρυνσή της από τον Σουρεαλισμό, αποδεικνύοντας τη σημασία της ως ανεξάρτητη καλλιτέχνις. Ζει μέχρι και σήμερα σε ηλικία 92 ετών στη Γαλλία.

Βιβλιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Surrealism and Women By Mary Ann Caws, Gloria Gwen Raaberg
  • Custom House of Desire: A Half Century of Surrealist Stories By J. H. Matthews

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]