Ευρωπαϊκός λαγός

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Ευρωπαϊκός λαγός
Lepus europaeus (Causse Méjean, Lozère)-cropped.jpg
Κατάσταση διατήρησης
Status iucn3.1 LC el.svg
Ελαχίστης Ανησυχίας (IUCN 3.1) [1]
Συστηματική ταξινόμηση
Γένος: Lepus
Είδος: europaeus
European Hare area.png
European hare range
(dark red – native, red – introduced)

Ο Ευρωπαϊκός λαγός (Lepus europaeus) (είναι γνωστός και ως Καφέ λαγός) είναι γηγενές είδος λαγού στην Ευρώπη και σε ορισμένα μέρη της Ασίας ενώ ζει και σε περιοχές της βορείου και της νοτίου Αμερικής και της Αυστραλίας καθώς και στη Νέα Ζηλανδία όπου μεταφέρθηκε από τους αποίκους.

Η περίοδος αναπαραγωγής του διαρκεί από τον Ιανουάριο έως τον Αύγουστο. Οι θηλυκοί λαγοί γεννούν μέχρι τρεις φορές το χρόνο τρία με τέσσερα μικρά σε φωλιές που σκάβουν κάτω από την επιφάνεια του εδάφους.

Ο Ευρωπαϊκός λαγός είναι φυτοφάγο ζώο και τρέφεται κυρίως με χόρτα, καλαμπόκι, σιτάρι και καρότα. Αποτελεί θήραμα για διάφορα ζώα και βασίζεται στη ταχύτητά του για να ξεφύγει. Αν και πρόκειται κυρίως για νυκτόβιο ζώο (και για αυτό θεωρείται ντροπαλό ζώο), κατά τη διάρκεια της άνοιξης μπορεί να τους δει κανείς τη μέρα να τρέχουν και να κυνηγιούνται στα χωράφια.

Σύμφωνα με τη λίστα της Διεθνούς Ένωσης για τη Διατήρηση της Φύσης ο Ευρωπαϊκός λαγός κατατάσσεται στα είδη ελάχιστης ανησυχίας (LC), αν και από τη δεκαετία του εξήντα ο πληθυσμός τους στην Ευρώπη μειώνεται. Η μείωση του πληθυσμού του οφείλεται στο κυνήγι (υπολογίζεται ότι σκοτώνονται από κυνηγούς στην Ευρώπη κάθε χρόνο πέντε εκατομμύρια λαγοί) και στις αλλαγές στη γεωργία.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Hacklander, K.; Schai-Braun, S. (2019). «Lepus europaeus». The IUCN Red List of Threatened Species 2019: e.T41280A45187424. doi:10.2305/IUCN.UK.2019-1.RLTS.T41280A45187424.en.