Μετάβαση στο περιεχόμενο

Ευάγγελος Υφαντίδης

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Ευάγγελος Υφαντίδης
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση14  Οκτωβρίου 1975
Καβάλα
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότηταχριστιανός ιερέας
καθηγητής πανεπιστημίου
θεολόγος

Ο Ευάγγελος Υφαντίδης (Καβάλα, 1975) είναι Έλληνας κληρικός και θεολόγος - ιστορικός, συγγραφέας και πανεπιστημιακός καθηγητής.

Βιογραφικά στοιχεία

[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Ευάγγελος Υφαντίδης γεννήθηκε στις 14 Οκτωβρίου του 1975 στην Καβάλα, όπου ολοκλήρωσε την πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Κατόπιν σπούδασε θεολογία στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και Εκκλησιαστική Ιστορία στο Γρηγοριανό Πανεπιστήμιο Ρώμης, από τα οποία ανακηρύχθηκε διδάκτωρ. Κατά τη διάρκεια των σπουδών του υπήρξε υπότροφος του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας και των υπουργείων Εξωτερικών Ιταλίας και Γαλλίας.

Το 2003 χειροτονήθηκε κληρικός από τον Μητροπολίτη Ιταλίας και Μελίτης Γεννάδιο, ο οποίος το 2007 τον τοποθέτησε Πρωτοσύγκελλο της Μητρόπολης. Υπηρέτησε ως εφημέριος και Προϊστάμενος των ελληνορθόδοξων ενοριών και Κοινοτήτων σε Μιλάνο, Πάδοβα, Περούτζια, καθώς και του ιστορικού ναού του Αγίου Γεωργίου των Ελλήνων στη Βενετία. Από το 2021 υπηρετεί ως Προϊστάμενος του μεγαλωνύμου ναού αγίου Νικολάου Καβάλας. Ασχολήθηκε ιδιαίτερα με το κατηχητικό και ποιμαντικό έργο[1].

Έχει συμμετάσχει σε πλήθος διεθνών και εθνικών συνεδρίων και έχει δημοσιεύσει σημαντικό αριθμό άρθρων και μονογραφιών, σε έντυπη και ηλεκτρονική μορφή, κυρίως στην ιταλική γλώσσα, πάνω στα θέματα των ερευνητικών του αντικειμένων, που είναι η ιστορία, η θεολογία και η ποιμαντική της Ορθόδοξης Εκκλησίας. Από το 2021 διδάσκει ως επισκέπτης καθηγητής στην Θεολογική Σχολή του Λατερανού Πανεπιστημίου Ρώμης (Pontificia Università Lateranense) το γνωστικό αντικείμενο της ορθόδοξης οικο-θεολογίας.

Είναι μέλος της επιστημονικής επιτροπής του διεθνούς επιστημονικού περιοδικού Arti E Teologie[2].