Μετάβαση στο περιεχόμενο

Ερυσίχθονας ο Αθηναίος

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Ερυσίχθονας ο Αθηναίος
Γενικές πληροφορίες
Τόπος ταφήςtomb memorial to Erysichthon at Prasiai[1]
Πληροφορίες ασχολίας
Οικογένεια
ΓονείςΚέκροπας
ΑδέλφιαΠάνδροσος
Έρση
Άγραυλος η Νεότερη

Στην Αρχαία ελληνική μυθολογία ο Ερυσίχθονας ο Αθηναίος ή Ερυσίχθων ήταν γιος του Κέκροπα και της Αγλαύρου. Ο Ερυσίχθονας πέθανε νέος και χωρίς να αφήσει πίσω του απογόνους. Ο Ερυσίχθονας πέθανε στις αρχαίες Πρασιές, σημερινό Πόρτο Ράφτη στην ανατολική Αττική όταν επέστρεφε από την ιερή νήσο Δήλο, από όπου πήρε για να φέρει στην Αθήνα ένα παλαιό άγαλμα της θεότητας Ειλειθυίας. Η μία από τις τρεις ξύλινες θεότητες που βρισκόταν στον ναό της θεάς Αθηνάς ακούγεται ότι είναι το ίδιο το άγαλμα της θεότητας που έφερε ο Ερυχθίσονας από την Δήλο όταν πέθανε. Ο Παυσανίας γράφει ότι ο τάφος του Ερυσίχθονα βρισκόταν στις Πρασιές, η ταφή του έγινε όταν αποβιβάστηκε το πλοίο στο λιμάνι.[2][3]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Emmy Patsi-Garin: «Επίτομο λεξικό Ελληνικής Μυθολογίας», εκδ. οίκος Χάρη Πάτση, Αθήνα 1969
  • Apollodorus, The Library with an English Translation by Sir James George Frazer, F.B.A., F.R.S. in 2 Volumes, Cambridge, MA, Harvard University Press; London, William Heinemann Ltd. 1921.
  • Pausanias, Description of Greece with an English Translation by W.H.S. Jones, Litt.D., and H.A. Ormerod, M.A., in 4 Volumes. Cambridge, MA, Harvard University Press; London, William Heinemann Ltd. 1918.
  • Pausanias, Graeciae Descriptio. 3 vols. Leipzig, Teubner. 1903. Greek text available at the Perseus Digital Library.