Ερρίκος Α΄ της Αυστρίας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Ερρίκος Α΄ της Αυστρίας
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση965
Θάνατος23  Ιουνίου 1018 ή 1018[1]
Βύρτσμπουργκ
Τόπος ταφήςΑββαείο Μελκ
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότηταμαργράβος
Οικογένεια
ΓονείςΛεοπόλδος Α΄ Μπάμπενμπεργκ της Αυστρίας[2] και Ριχάρντις του Σβάλαφελντγκαου[3]
ΑδέλφιαΠόππο του Μπάμπενμπεργκ
Αδαλβέρτος Μπάμπενμπεργκ της Αυστρίας
Ερνέστος Α΄ της Σουαβίας
ΟικογένειαΟίκος των Μπάμπενμπεργκ
Θυρεός
Commons page Σχετικά πολυμέσα

O Ερρίκος Α΄ ο δυνατός, γερμ. Heinrich der Starke (απεβ. 23 Ιουνίου 1018) από τον Οίκο των Μπάμπενμπεργκ ήταν μαργράβος της Αυστρίας (994-1018).

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ήταν γιος του Λεοπόλδου Α΄, πρώτου μαργράβου της Αυστρίας και της Ριχάρντις, κόρης του Ερνέστου Δ΄ κόμη του Σβάλαφελντ ή του Έρενφριντ Β΄ των Ετσονιδών, κόμη του Κέλνταχ, Τσύλπιχ, Βόννης κ.ά.

Το 996 που περιβλήθηκε με το αξίωμά του, η περιοχή μεταξύ της πόλης Μπίζαμπεργκ και του ποταμού Μοράβα δεν είχε ακόμη κατοικηθεί από Γερμανούς. Το 1002 ο Ερρίκος Β΄ της Γερμανίας του χορήγησε δύο περιοχές, τη μία στα ουγγρικά σύνορα και την άλλη στα πολωνικά. Το 999 απεβίωσε ο Μπολέσλαος Β΄ των Πρεμυσλιδών, δούκας της Βοημίας, αλλά ο γιος του Μπολέσλαος Γ΄ που τον διαδέχθηκε ήταν σκληρός και έτσι το βόρειο σύνορο του Ερρίκου Α΄ έγινε ασταθές. Τελικά ο Μπολέσλαφ Α΄ της Πολωνίας κατέλαβε τη Βοημία και έγινε δούκας της, καθώς και τη Μοραβία και τη Σλοβακία.

Ο Μπολέσλαφ Α΄ κατέλαβε τις μαρκιωνίες της Λουσατίας και του Μάισσεν και τις πόλεις Μπάουτσεν και Μάισσεν το 1002, αρνήθηκε όμως να πληρώσει την εισφορά στον βασιλιά της Γερμανίας για τις κατακτηθείσες περιοχές. Τότε ο Ερρίκος Β΄ συμμάχησε με τους Λουτίσιους Σλάβους και επιτέθηκε το 1003, ενώ το επόμενο έτος εκτόπισε τον Μπολέσλαφ Α΄ από τη Βοημία. Αυτός πάντως κράτησε τη Μοραβία και τη Σλοβακία ως το 1018 και συνέχισε να απειλεί τα ανατολικά εδάφη ως τότε. Μάλιστα το 1015 και 1017 επιτέθηκε στην ανατολική μαρκιωνία, αλλά ηττήθηκε και τις δύο φορές από τον Ερρίκο Α΄ και τον στρατό του. Λίγο μετά ο μαργράβος της Αυστρίας απεβίωσε το 1018 "μέσα στην πανοπλία του", κατά τον χρονικογράφο. Τον διαδέχθηκε ο νεότερος αδελφός του Αδελβέρτος.

Το έγγραφο Όσταριχι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Κατά την διακυβέρνηση του Ερρίκου Α΄, ο Όθων Γ΄ της Γερμανίας εξέδωσε ένα έγγραφο το 996 στο Μπρούχσαλ προς τον Γκότσαλκ του Χάγκεναου, επίσκοπο του Φράιζινκ. Σε αυτό εμφανίζεται για πρώτη φορά η λατινική λέξη Ostarrîchi (γλωσσικός πρόγονος της σημερινής ονομασίας Österreich της Αυστρίας). Περιγράφει μία μικρή περιοχή. Το έγγραφο αναφέρεται σε δωρεά "της γης, που είναι γνωστή στη δημώδη γλώσσα ως Ostarrichi" και είναι μέρος της περιοχής Νόιχοφεν αν ντερ Ιμπς. Ο βασιλιάς δώρησε τη γη στο αββείο του Φράιζινκ ως φέουδο. Τις γαίες και μερικές κώμες της γύρω περιοχής που απέκτησε αργότερα το αββαείο, τις κράτησε ως το 1803, οπότε ενσωματώθηκαν στην Αυστρία. Το έγγραφο φυλάσσεται στα Κρατικά Αρχεία της Βαυαρίας στο Μόναχο.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Beller, Steven (2007). A Concise History of Austria. New York: Cambridge University Press. ISBN 978-0521478861.
  • Brooke, Z. N. (1938). A History of Europe: From 911 to 1198. London: Methuen & Company Ltd. ISBN 978-1443740708.
  • Lechner, Karl (1976). Die Babenberger: Markgrafen und Herzoge von Österreich 976–1246. Vienna: Böhlau. ISBN 978-3205085089.