Μπολέσλαος Β΄ της Βοημίας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Πήδηση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Μπολέσλαος Β΄ της Βοημίας
Boleslav-II-Bohemian.jpg
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση 10ος αιώνας
Πράγα[1]
Θάνατος 7  Φεβρουαρίου 999
Πράγα[2]
Τόπος ταφής Βασιλική του Αγίου Γεωργίου στη Πράγα
Εθνικότητα Τσέχοι
Οικογένεια
Σύζυγος Αντίβα
Emma of Mělník
Τέκνα Μπολέσλαος Γ΄ της Βοημίας
Γιαρομίρ της Βοημίας
Όλντριχ της Βοημίας
Γονείς Μπολέσλαος Α΄ της Βοημίας και Μπιαγκότα
Αδέλφια Στράτσκβας
Ντουμπράβκα της Βοημίας
Μλάντα
Οικογένεια Οίκος των Πρεμυσλιδών

Ο Μπολέσλαος Β΄ ο ευσεβής, τσεχικά Boleslav II. pobožný (π. 930 - 7 Φεβρουαρίου 999) από τον Οίκο των Πρεμυσλιδών ήταν δούκας της Βοημίας (972-999).

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ήταν ο προτότοκος γιος τού Μπολεσλάου Α΄ τού ωμού και μάλλον της Μπιαγκότα, γνωστής μόνο από τα νομίσματά της. Αδέλφια του ήταν ο Στράχκβας επίσκοπος της Πράγας, η Ντουμπράβκα σύζυγος τού Μιέσκο Α΄ της Πολωνίας και η Μλάντα ηγουμένη σε μονή Βενεδικτίνων.

Το 972 απεβίωσε ο πατέρας του και ο Μπολέσλαος Β΄ ανέλαβε ως kníže (πρίγκιπας, δούκας). Όπως και ο πατέρας του, στην αρχή διαφώνησε με τους Οθωνίδες της Γερμανίας. Το 974, μαζί με τον Μιέσκο Α΄ της Πολωνίας, υποστήριξε τον Ερρίκο Β΄ των Οθωνιδών δούκα της Βαυαρίας, που εξεγέρθηκε εναντίον τού Όθωνα β΄ της Γερμανίας. Ο Ερρίκος Β΄ ηττήθηκε και διέφυγε στην Πράγα, στην Αυλή τού Μπολέσλαβ Β΄. Τότε ο Όθων Β΄ εκστράτευσε στη Βοημία και ο Μπολέσλαβ Β΄ το Πάσχα τού 978 στο Κέντλινμπουρκ τού υποσχέθηκε συμμαχία.

Από το 980 και μετά χάλασαν οι σχέσεις με την Πολωνία: Το 983 απεβίωσε ο Όθων Β΄ και τον διαδέχθηκε ο ανήλικος γιος του Όθων Γ΄ της Γερμανίας. Τότε ο Ερρίκος Β΄ εξεγέρθηκε και ο Μπολέσλαος Β΄ πήρε το μέρος του, ενώ ο Μιέσκο Α΄ υποστήριξε τον Όθωνα Γ΄. Ο δούκας της Βοημίας κατέλαβε το μαργραβάτο τού Μάισσεν στη Σαξονία και ματαίωσε τα σχέδια τού Μπολέλσαφ Α΄ της Πολωνίας (γιου τού Μιέσκο Α΄), που είχε νυμφευτεί την κόρη τού μαργράβου τού Ρίκντακ. Το 987 ο Μπολέσλαoς B΄ έπρεπε να αποσυρθεί από το Μάισσεν. Από 990 ξεκίνησε έναν μακρό αγώνα εναντίον της Πολωνίας για την κατοχή της Σιλεσίας και της Μικρής Πολωνίας. Το 992 προσέγγισε τον Όθωνα Γ΄ και συμμετείχε σε μία ανεπιτυχή εκστρατεία εναντίον των Λούτισι (Σλαύων τού Έλβα) στα ίχνη της Μεγάλης Σλαβικής εξέγερσης τού 983.

Οικογένεια[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Νυμφεύτηκε πρώτα την Αντίβα, ίσως κόρη τού Εδουάρδου τού πρεσβυτέρου βασιλιά των Άγγλων. Η ένδειξη γι' αυτό ωστόσο είναι ασθενής. Η Αντίβα ήταν μητέρα τού πρώτου τέκνου, υποθέτουμε και για τα άλλα:

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Krofta, Kamil (1957). "Bohemia to the Extinction of the Premyslids". In Tanner, J.R.; Previte-Orton, C.W.; Brooke, Z.N. Cambridge Medieval History:Victory of the Papacy. Vol. VI. Cambridge University Press.
  • Joanna A. Sobiesiak: Bolesław II Przemyślida (†999): Dynasta i jego państwo. Kraków: Avalon, 2006

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Boleslaus II, Duke of Bohemia της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 3.0. (ιστορικό/συντάκτες).