Α.Π.Σ. Εράνη Φιλιατρών

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
(Ανακατεύθυνση από Εράνη Φιλιατρών)
Α.Π.Σ. Εράνη Φιλιατρών
ΌνομαΑθλητικός και Ποδοσφαιρικός Σύλλογος "Εράνη"
Ίδρυση1935
ΈδραΠαλαιό Γήπεδο Φιλιατρών
Χρώματα          Πράσινο, Λευκό

Ο Αθλητικός και Ποδοσφαιρικός Σύλλογος "Εράνη" είναι αθλητικός σύλλογος με έδρα τα Φιλιατρά Μεσσηνίας. Διατηρεί τμήματα ποδοσφαίρου, καλαθοσφαίρισης [1] και σκακιστικό.[2]

Πληροφοριακά στοιχεία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Εράνη ιδρύθηκε το 1935 και αναγνωρίστηκε επίσημα το 1947. Έχει χρώματα το πράσινο και το λευκό. Το όνομά της προέκυψε από την Εράνα, αρχαία πόλη της περιοχής της Τριφυλίας.

Ποδόσφαιρο[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το ποδοσφαιρικό της τμήμα έχει σταθερά πρωταγωνιστικό ρόλο στις διοργανώσεις της Ε.Π.Σ. Μεσσηνίας και έχει κατακτήσει αρκετές φορές το τοπικό πρωτάθλημα. Επίσης, είναι η πολυνίκης στο Κύπελλο ΕΠΣ Μεσσηνίας με οκτώ κατακτήσεις σε έντεκα παρουσίες στον τελικό.

Από το 1989-90 έχει αγωνιστεί πολλές περιόδους στη Δ΄ Εθνική αλλά και στη Γ΄ Εθνική τη σεζόν 1993-94. Τα τελευταία χρόνια, δηλαδή από το 2010-11, αγωνιζόταν σταθερά στη Δ΄ Εθνική έως τη χρονιά 2012-13 όπου υποβιβάστηκε μία κατηγορία.

Την χρόνια 2013-14 κατάφερε να φτάσει σε έναν ακόμη τελικό του κυπέλλου Μεσσηνίας με αντίπαλο τον Α.Ο. Κυπαρισσίας αλλά δεν κατάφερε να κερδίσει το τρόπαιο.

Την χρονιά 2014-15 εξακολούθησε να αγωνίζεται στην Α Τοπική όπου και υποβιβάστηκε στην Α1 Τοπική.

Την χρονιά 2015-16 είχε πρωταγωνιστικό ρόλο στην κατηγορία τερματίζοντας πρώτη. Κατέκτησε το πρωτάθλημα και επέστρεψε στην Α Τοπική έχοντας σε 26 αγώνες 19 Νίκες, 2 Ισοπαλίες και 5 Ήττες.

Την χρονιά 2022-23 κατάφερε μετά από μία εικοσαετία να αναδειχθεί και πάλι πρωταθλήτρια Μεσσηνίας επιστρέφοντας στα σαλόνια της Γ' Εθνικής.

Ποδοσφαιριστές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Από την Εράνη αναδείχθηκαν αρκετοί σπουδαίοι ποδοσφαιριστές, που αγωνίστηκαν σε ομάδες μεγαλύτερων κατηγοριών. Πιο γνωστοί είναι τα ξαδέρφια Λυμπερόπουλοι:

{ Τον Ιανουάριο 2010 αποφάσισε να σταματήσει το ποδόσφαιρο και να ασχοληθεί με την προπονητική και την αναζήτηση ταλέντων (σκάουτιν). }

  • Αντώνης Σταθόπουλος

Τίτλοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τμήμα καλαθοσφαίρισης ανδρών[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ιστορική αναδρομή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το τμήμα ανδρικής καλαθοσφαίρισης δεν έχει ποτέ αγωνιστεί σε κάποια εθνική κατηγορία, λαμβάνει ωστόσο σταθερά συμμετοχή στα τοπικά Πρωταθλήματα της Ε.ΚΑ.Σ.ΚΕ.ΝΟ.Π

Την αγωνιστική περίοδο 2007-08, οπότε και ο σύλλογος διαγωνίστηκε στη Γ' Κατηγορία, ολοκλήρωσε τις αγωνιστικές του υποχρεώσεις στην 3η θέση. Την επόμενη χρονιά, 2008-09, εντάχθηκε στο δυναμικό της Β' Κατηγορίας, ισοβαθμώντας στη 10/11/12η θέση με τον Πήγασο Μάνης και τον Α.Π.Ο.Ε.Λ. Μολάων.[3]

Την αγωνιστική περίοδο 2013-14, στα πλαίσια του Πρωταθλήματος της Β' Κατηγορίας, η Εράνη αντιμετώπισε 15 συλλόγους, τερματίζοντας στην 11/12η θέση από κοινού με το Βλαχιώτη.[4]

Τρέχουσα αγωνιστική περίοδος[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Κατά την τρέχουσα αγωνιστική περίοδο, 2022-23, ο Α.Π.Σ. Εράνη Φιλιατρών διαγωνίζεται στην Α τοπική κατηγορία Μεσσηνίας.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. inarcadia.gr
  2. «Ελληνική Σκακιστική Ομοσπονδία». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 23 Απριλίου 2009. Ανακτήθηκε στις 21 Μαρτίου 2009. 
  3. «Τελική Κατάταξη Πρωταθλημάτων Ε.ΚΑ.Σ.ΚΕ.ΝΟ.Π. 2008-09», πληροφορίες στον ιστότοπο InArcadia.gr.
  4. «Τελική Κατάταξη Β' Κατηγορίας Ανδρών 2013-14»[νεκρός σύνδεσμος], πληροφορίες στον επίσημο ιστότοπο της Ε.ΚΑ.Σ.ΚΕ.ΝΟ.Π.

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]