Επαναστατικός Σύνδεσμος Διεθνιστικής Αλληλεγγύης

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Επαναστατικός Σύνδεσμος Διεθνιστικής Αλληλεγγύης
Σύγκρουση στη Ροζάβα και Συριακός Εμφύλιος Πόλεμος
Σημαία του ΕΣΔΑ
ΊδρυσηΑπρίλιος 2015 – σήμερα[εκκρεμεί παραπομπή]
ΙδεολογίαΑναρχισμός
Αναρχοκομμουνισμός
Περιοχή Ροζάβα
ΔύναμηΆγνωστη
Υπαγωγή Διεθνές Τάγμα Ελευθερίας
Σύμμαχοι Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις

IRPGF

MLKP
TKEP/L
TKP/ML TİKKO
THKP-C/MLSPB
Ηνωμένες Δυνάμεις Απελευθέρωσης

  • Δυνάμεις Απελευθέρωσης των Γυναικών
Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν
Αντίπαλοι Ισλαμικό Κράτος

Τουρκία

Ο Επαναστατικός Σύνδεσμος Διεθνιστικής Αλληλεγγύης, επίσης γνωστός ως ΕΣΔΑ, είναι αναρχική μονάδα μέλος του Διεθνούς Τάγματος Ελευθερίας, η οποία συμμετέχει στον Συριακό Εμφύλιο Πόλεμο. Ιδρύθηκε το 2015 και είναι Ελληνική ομάδα.[1]

Η εμφάνισή της είχε προκαλέσει ανησυχία σε Έλληνες αξιωματούχους των υπηρεσιών ασφαλείας και των μυστικών υπηρεσιών.[2]

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η οργάνωση εξέδωσε ανακοίνωση μέσω του Indymedia εντός της οποίας δήλωνε την ίδρυσή της, με την συγκεκριμένη ανακοίνωση να χρονολογείται από τον Απρίλιο του 2015. Εντός αυτής, η οργάνωση ισχυρίζεται πως πρόκειται για Έλληνες διεθνιστές αναρχικούς οι οποίοι μετέβησαν στη Ροζάβα ως απάντηση προς το κάλεσμα για εθελοντές το οποίο πραγματοποιήθηκε από το MLKP τον Ιανουάριο, με στόχο την δημιουργία διεθνιστικής μονάδας για την υπεράσπιση της Επανάστασης της Ροζάβα, μαζί με τις YPG και τις YPJ, απέναντι στο Ισλαμικό Κράτος. Αποτελούν ένα από τα πρώτα ιδρυτικά μέλη του Διεθνούς Τάγματος Ελευθερίας μαζί με το MLKP, τις Ηνωμένες Δυνάμεις Απελευθέρωσης, το TIKKO και την ισπανική Reconstrucción Comunista.

Μέλη του ΕΣΔΑ και IRPGF στην Ροζάβα

Σε συνέντευξή του ΕΣΔΑ, μέλος της οργάνωσης εξήγησε πως ο Επαναστατικός Σύνδεσμος Διεθνιστικής Αλληλεγγύης "είναι οργάνωση η οποία μάχεται για την παγκόσμια κοινωνική επανάσταση." Εντός της ίδιας συνέντευξης, έγινε γνωστό πως τα μέλη της συγκεκριμένης οργάνωσης ήταν αναρχοκομμουνιστές και αναρχικοί από την Ελλάδα. Ανέφερε, επίσης, πως η οργάνωση στοχεύει στην ουσιαστική αλληλεγγύη στον χώρο των διεθνών ένοπλων συγκρούσεων. Ισχυρίστηκε, ακόμη, πως τα μέλη της μάχονται στο πλευρό των καταπιεσμένων κοινωνικών τάξεων για την κοινωνική απελευθέρωση και "ενάντια στην κυριαρχία των Κρατών και του Κεφαλαίου", δίνοντας έμφαση, με αυτόν τον τρόπο, σε μια ριζοσπαστική αντικαπιταλιστική πολιτική θέση. Πρόσθεσε, τέλος, πως "η ουσιαστική αλληλεγγύη θα πρέπει να έχει τα χαρακτηριστικά κοινωνικού αγώνα σε οποιοδήποτε σημείο της σύγκρουσης, βάζοντας ένα τέλος στα όρια της τυραννίας, της καταπίεσης και της εκμετάλλευσης."

Στις 3 Απριλίου 2017, η οργάνωση εμφανίστηκε εκ νέου στα κοινωνικά δίκτυα με την ευκαιρία εκστρατείας αλληλεγγύης με το αναρχικό κίνημα των Αθηνών, η οποία και ξεκίνησε μέσω του Twitter από τις IRPGF. Το συγκεκριμένο γεγονός τράβηξε την προσοχή αριθμού ελληνικών ΜΜΕ, ενώ τα μηνύματα αυτά έφθασαν έως και τις υπηρεσίες ασφάλειας και τις μυστικές υπηρεσίες του Κράτους, οι οποίες ανέφεραν στα ΜΜΕ τις ανησυχίες τους αναφορικά με την επιστροφή των μαχητών στην χώρα[3][4]. Σύμφωνα με εκτιμήσεις των ελληνικών Αρχών, η μονάδα αποτελείτο, περίπου, από 5 ή 6 ελληνικής καταγωγής άτομα το 2017[5].

Ως μέλος της οργάνωσης, που σκοτώθηκε στο καθήκον αναφέρεται ο Ισλανδός αναρχικός Haukur Hilmarsson.[6]

Ιδεολογία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η οργάνωση βασίζεται στα ιδεώδη του αναρχοκομμουνισμού,[7] επίσης γνωστού ως ελευθεριακού κομμουνισμού. Η οργάνωση θα μπορούσε, επίσης, να κατηγοριοποιηθεί ως εσπεσιφιστική.[εκκρεμεί παραπομπή] Παρά το γεγονός πως πρόκειται για οργάνωση με εσπεσιφιστική τάση, μάχεται υπέρ της Αριστερής ενότητας και της συνύπαρξης με τα διαφορετικά προλεταριακά κινήματα, όπως ο Μαρξισμός-Λενινισμός.[εκκρεμεί παραπομπή]

Ο ΕΣΔΑ ήταν η πρώτη αναρχική μονάδα η οποία εντάχθηκε στο Διεθνές Τάγμα Ελευθερίας, ενώ την ακολούθησαν οι IRPGF, ωστόσο, λίγο νωρίτερα, εντάχθηκε η τουρκική βίγκαν αναρχική μονάδα Sosyal Isyan (Κοινωνική Εξέγερση), μέρος των Ηνωμένων Δυνάμεων Απελευθέρωσης.[8]

Δείτε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. The Carter Center (2017), σελ. 3.
  2. «Greek anarchists vow to implement warfare methods they learned from PYD terrorists in Syria». Daily Sabah. Ιστανμπούλ. 29 Μαΐου 2017. Ανακτήθηκε στις 30 Ιουνίου 2017. 
  3. «Έλληνες αναρχικοί πολεμούν τον ISIS στα εδάφη των Κούρδων στη Συρία (pics)». CNN. 25 Μαΐου 2017. Ανακτήθηκε στις 15 Ιουλίου 2017. 
  4. «Έλληνες αναρχικοί πολεμούν τζιχαντιστές στο Κουρδιστάν». HuffPost. 25 Μαΐου 2017. Ανακτήθηκε στις 15 Ιουλίου 2017. 
  5. Βασίλης Γ. Λαμπρόπουλος (25 Μαΐου 2017). «Ομάδα Ελλήνων αναρχικών στο «συριακό Κουρδιστάν»». Το Βήμα Online. Ανακτήθηκε στις 24 Απριλίου 2019. 
  6. https://icelandmonitor.mbl.is/news/politics_and_society/2018/03/07/mother_of_icelander_reported_dead_in_syria_pleads_f/
  7. Orton, Kyle (2018-07-20). «The Secular Foreign Fighters of the West in Syria». Insight Turkey 3 (20). https://www.insightturkey.com/articles/the-secular-foreign-fighters-of-the-west-in-syria. Ανακτήθηκε στις 2021-11-02. 
  8. «Rojava ve Kobane'deki yeniden inşaa sürecinde anarşist ve ekolojist gerillalar» (στα Τουρκικά). Sosyal Savas. 6 Φεβρουαρίου 2015. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 14 Αυγούστου 2017. Ανακτήθηκε στις 16 Ιουλίου 2017. 

Βιβλιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εξωτερικοί Σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]