Εγκεφαλική διάσειση

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Εγκεφαλική διάσειση
Διαταραχή του εγκεφάλου από τραυματισμό της κεφαλής.
Ειδικότηταεπείγουσα ιατρική, Νευρολογία Edit this on Wikidata
ΣυμπτώματαΠονοκέφαλος, ναυτία, blurred vision, διαταραχή ύπνου, mood swing Edit this on Wikidata
Ταξινόμηση
ICD-10S06.0
ICD-9850
MedlinePlus000799
eMedicineaaem/123 sports/27
MeSHD001924

Εγκεφαλική διάσειση είναι η παροδική λειτουργική διαταραχή του εγκεφάλου, χωρίς βλάβη των εγκεφαλικών κυττάρων, που προκαλείται από τραυματισμό της κεφαλής. Δύο είναι τα χαρακτηριστικά της: 1) η άμεση απώλεια της συνείδησης (που διαρκεί από κάποια δευτερόλεπτα μέχρι το πολύ 1 ώρα), 2) η αμνησία μετά το ατύχημα για μια χρονική περίοδο που ποικίλλει σε διάρκεια. Αυτά τα δύο στοιχεία αποτελούν τη βάση της διάγνωσης.

Όταν ο ασθενής αρχίζει να ανακτά τις αισθήσεις του, περνά από ένα συγχυτικό στάδιο, ενώ, όταν αποκτήσει διαύγεια συνείδησης, παρουσιάζει τάση προς εμετό. Αργότερα, εμφανίζονται μετατραυματικές διαταραχές οι οποίες μπορεί να διαρκέσουν από λίγες ημέρες μέχρι και μερικούς μήνες. Οι παθόντες παραπονούνται για κεφαλαλγίες, ιλίγγους, αδυναμία συγκέντρωσης στην εργασία τους, μεγάλη κόπωση, ενώ τους διακρίνει μια ευερεθιστότητα.

Η ένταση των συμπτωμάτων, ορισμένες φορές είναι τόσο μεγάλη, ώστε ορισμένοι ασθενείς να μην μπορούν να αναλάβουν την εργασία τους για πολλές εβδομάδες μετά το ατύχημα.

Αντιμετώπιση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Κάθε ασθενής με εγκεφαλική διάσειση παρακολουθείται στο νοσοκομείο για 24 ώρες, επειδή θεωρητικά υπάρχει ο κίνδυνος η διάσειση να εξελιχθεί σε ενδοκρανιακό αιμάτωμα. Απαραίτητη είναι και η ακτινογραφία κρανίου. Οι ασθενείς μεταφέρονται στο σπίτι τους όπου παραμένουν κλινήρεις για 3-4 ημέρες, ενώ ακολουθεί σταδιακή κινητοποίηση.

Βιβλιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Παπαδημητρίου, "Σύγχρονη γενική χειρουργική", εκδόσεις Μ. Παρισιάνου