Εξέγερση των Μπόξερς

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση
Δυνάμεις των Μπόξερ εισέρχονται στην Τιανγίν

Η Εξέγερση των "Μπόξερς", (εκ της αγγλικής), ή των "Πυγμάχων", κατά ελληνική απόδοση, ήταν μια καθαρά εθνικιστική αιματηρή εξέγερση από μέλη της λεγόμενης Ομάδας της Ηθικής Αρμονίας της Κίνας, που τέθηκε ενάντια σε κάθε ξένη και ιδιαίτερα ευρωπαϊκή ιμπεριαλιστική επιρροή στην Κίνα. Η εξέγερση διήρκεσε από το Νοέμβριο του 1899 μέχρι τις 7 Σεπτεμβρίου του 1901 που καταπνίγηκε στο αίμα.
Οι επαναστάτες ονομάστηκαν «μπόξερς» (= πυγμάχοι) από τους Δυτικούς εξαιτίας των πολεμικών τεχνών που ασκούνταν στην ύπαιθρο της χώρας. Στη πραγματικότητα όμως η ονομασία τους στα κινεζικά Ι-χο Τσουάν αποτελούσε σύντμηση του τίτλου κατά τραβηγμένη μετάφραση "Δίκαιες και Αρμονικές Γροθιές". Οι Μπόξερς πίστευαν ότι τα φυλαχτά και η γυμναστική τους έκαναν άτρωτους. Στερούνταν όμως στρατιωτικών ικανοτήτων καθώς τους έλειπαν ο στρατιωτικός εξοπλισμός και η οργάνωση.

Αίτια[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το μοίρασμα της πίτας της Κίνας από τις Μεγάλες Δυνάμεις

Ο 19ος αιώνας ήταν μια περίοδος αμοιβαίων απογοητεύσεων για την Κίνα και τη Δύση. Η Δύση, υπονοώντας πάντα τις τότε ιμπεριαλιστικές Μεγάλες Δυνάμεις, προσπαθούσε θεμιτά και αθέμιτα να κάνει την Κίνα να ανοιχτεί στο τομέα του εμπορίου, πρώτιστα για την εξυπηρέτηση των οικονομικών τους συμφερόντων, πλην όμως οι Κινέζοι αντιμετώπιζαν τους Δυτικούς σαν βάρβαρους και τούτο διότι δεν είχαν αισθανθεί καμιά ιδιαίτερη ανάγκη εξωτερικού εμπορίου, αλλά και ούτε πίστεψαν ποτέ ότι είχαν κάτι να διδαχθούν από τους ξένους και ιδιαίτερα από τη Δύση. Ενώ αρχικά οι πρώτοι έμποροι που έφθασαν από τη Δύση (18ος αιώνας) κρατήθηκαν στις κινεζικές ακτές της Καντώνας και σε απόσταση από τον λαό, προκειμένου να μη μεταδώσουν τη "διαφθορά" τους αυτοί άρχισαν συνεχώς να επεκτείνονται. Έτσι παρά τις τοπικές συγκρούσεις και επεισόδια που ακολούθησαν τελικά έφθασε στο σημείο η Αυτοκρατορία της Κίνας να μη μπορεί ν΄ αντισταθεί στις τόσες εμπορικές φιλοδοξίες τους με συνέπεια ν΄ ακολουθήσει μια σειρά από συνθήκες (η πρώτη το 1842) με συνεχείς παραχωρήσεις, εκτεταμένα πολιτικά και εμπορικά δικαιώματα, ανοίγματα λιμανιών, δικαιώματα εγκαταστάσεων μέχρι και ετεροδικίας όπου οι ξένοι υπάγονταν έκαστος μόνο στη δικαιοδοσία της πρεσβείας του. Όλα αυτά ήταν φυσικό επόμενο να προκαλούν στους Κινέζους μεγάλη δυσφορία.

Μια άλλη επίσης μεγάλη αιτία δυσαρέσκειας ήταν οι ξένοι ιεραπόστολοι που εκμεταλλευόμενοι αλλά και καταστρατηγώντας τις διάφορες συνθήκες παροχής δικαιωμάτων άρχισαν, "για του Χριστού την πίστη την Αγία", να περιτρέχουν τις πόλεις του εσωτερικού της Κίνας, που ακόμα παρέμεναν κλειστές κοινωνίες, ερχόμενοι σε συνεχείς προστριβές μέχρι και συγκρούσεις κυρίως με τις τάξεις των συντηρητικών ευγενών που φρόντισαν κατάλληλα να κεντρίζουν τον λαό εναντίον των πρώτων. Οι δε Κινέζοι προσήλυτοι του Χριστιανισμού παύοντας να συμμετέχουν στη κοινοτική ζωή με τις αξίες που είχε διαμορφώσει ο Κομφούκιος αλλά και διακόπτοντας κάθε οικονομική ενίσχυση πατροπαράδοτων ναών και ιερών προκαλούσαν το μίσος των συμπατριωτών τους. Μάλιστα κάποιοι ιεραπόστολοι είχαν φθάσει στο σημείο να παρεμβαίνουν και στις τοπικές κοινωνίες τις περισσότερες φορές απερίσκεπτα εγείροντας έτσι στους Κινέζους έντονη δυσφορία και κατά της Αυτοκρατορίας για ανέχεια.

Στις αιτίες της εξέγερσης αυτής δεν θα πρέπει να παραβλέπεται και η ολέθρια για την Κίνα έκβαση του Α' Σινοϊαπωνικού πολέμου που είχε μόλις προηγηθεί, όπου οι κινεζικές δυνάμεις είχαν υποστεί αποφασιστική ήττα "κατά ξηρά και κατά θάλασσα" από τους Ιάπωνες τους οποίους μέχρι τότε πατροπαράδοτα περιφρονούσαν (π.χ. επεισόδιο Ναγκασάκι). Η έκβαση αυτή είχε προκαλέσει στην Κίνα τεράστια εσωτερική κρίση. Δεν υπήρχε σχεδόν επαρχία της Κινεζικής Αυτοκρατορίας που να μη μαστιζόταν από κοινωνική αναταραχή. Μία από τις πλέον ταραγμένες περιοχές της περιόδου εκείνης ήταν το Σαντούνγκ, ακριβώς εκεί που ξέσπασε και η εξέγερση των Μπόξερς, το 1898.
Σημειώνεται ότι η ανατολική επαρχία Σαντούνγκ, ή Σανντόγκ, (που βρίσκεται κατ΄ έναντι της Ν. Ιαπωνίας) μαστιζόταν από οικονομική δυσπραγία πριν ακόμα ξεκινήσει ο πόλεμος με την Ιαπωνία. Μετά δε τον πόλεμο η κατάσταση είχε χειροτερέψει λόγω της εκεί συρροής μεγάλου αριθμού Κινέζων στρατιωτών που είχαν αποστρατευτεί αλλά και προσφύγων από νότιες περιοχές που είχαν υποστεί ξηρασίες, πλημμύρες καθώς και λιμούς. Αυτό το πλήθος των εξαθλιωμένων Κινέζων πρόσθετε στη κοινωνία του Σαντούγκ τη μεγαλύτερη οργή και απελπισία.

Στα παραπάνω, κατά ένα παράδοξο τρόπο, το Καλοκαίρι του 1898 ήλθε και προστέθηκε η μεγάλη πλημμύρα του ποταμού Γιανγκ που κατέκλυσε όλη την πεδιάδα του Σαντούγκ και όχι μόνο, δικαιώνοντας την προσωνυμία του ποταμού ως "πληγή της Κίνας". Η αυτοκρατορική κυβέρνηση στάθηκε ανίκανη ν΄ αντιμετωπίσει τις πλημμύρες και το κάθε χωριό είχε αφεθεί στην τύχη του. Η ανικανότητα αυτή ερμηνεύτηκε από τους Κινέζους ως "απώλεια της θεϊκής βούλησης - εντολής προς την αυτοκρατορική δυναστεία για διακυβέρνηση της χώρας. Έτσι και η καταστροφή αυτή που επαναλήφθηκε και το επόμενο έτος απετέλεσε λάδι στη φωτιά για ανοικτή πλέον εξέγερση και σύγκρουση. Η σπίθα όμως της εξέγερσης είχε ήδη ανάψει πάνω στα ορεινά χωριά του Σαντούγκ από τους Μπόξερς από τις αρχές του 1898 με μια ιαχή που διέτρεχε όλη την περιοχή "Γκρεμίστε τους Τσίνγκ (δυναστεία), τσακίστε τους ξέςνους".

Έτσι στα τέλη του 19ου αιώνα τα αντιδυτικά αισθήματα στην Κίνα ήταν ασυγκράτητα. Ενισχύονταν από την ταπείνωση της Κίνας στους πολέμους του οπίου. Οι δε φήμες για Δυτικούς ιεραπόστολους που απήγαγαν ορφανά Κινεζάκια και η οργή για το σιδηρόδρομο που παραβίαζε το φενγκ σούι χειροτέρευε την κατάσταση. Το κίνημα των μπόξερς ήταν όχι μόνο αντιδυτικό αλλά και αντιδυναστικό. Στρεφόταν και κατά της δυναστείας των Τσινγκ την οποία θεωρούσε υπεύθυνη για την αδυναμία της Κίνας.
Συνεπώς η εξέγερση των Μπόξερς δεν ήταν μια σύγκρουση διαμετρικά αντίθετων πολιτισμών όπως θέλει να αποδέχεται η Δύση άλλα μία καθαρά αντι-ιμπεριαλιστική εξέγερση ενάντια στην πολιτική διείσδυσης που εφάρμοσαν οι Δυτικοί επεμβαίνοντας στην Άπω Ανατολή.

Ξέσπασμα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Όταν οι Μπόξερς εξεγέρθηκαν και άρχισαν να σφαγιάζουν χριστιανούς, η χήρα αυτοκράτειρα Τσε Χσι, ή Τσέου-χι, που επιθυμούσε να απαλλαγεί η Κίνα από τους ξένους τους υποστήριξε. Οι μπόξερς παραμέρισαν τα αντιαυτοκρατορικά αισθήματα τους και συμμάχησαν με την αυλή για να απαλλαγούν από τους ξένους. Την Άνοιξη του 1900 οι Μπόξερς ήταν εκτός ελέγχου. Οι ξένοι διπλωμάτες ζήτησαν ενισχύσεις από την ακτή αλλά εμποδίστηκαν από τους Κινέζους. Στις 31 Μαΐου μια διεθνής δύναμη από 340 στρατιώτες επιτράπηκαν να μπουν στο Πεκίνο και 90 άλλοι έφτασαν 4 μέρες αργότερα. Τον Ιούνιο του 1900 οι Μπόξερς δυναμωμένοι από Κινέζους στρατιώτες άρχισαν να επιτίθενται σε ξένες πρεσβείες. Οι πρεσβείες των ΗΠΑ, της μεγάλης Βρετανίας, της Γαλλίας, της Ολλανδίας, της Ιαπωνίας, της Ιταλίας, της Ρωσίας και της Αυστροουγγαρίας βρίσκονταν όλες στο ίδιο μέρος κοντά στην Απαγορευμένη Πόλη. Οι πρεσβείες ενώθηκαν και οχυρώθηκα γρήγορα. Εκεί βρήκαν καταφύγιο οι ξένοι πολίτες στο Πεκίνο. Οι πρεσβείες της Ισπανίας και του Βελγίου ήταν λίγους δρόμους παρακάτω και το προσωπικό τους πρόλαβε να φτάσει σώο. Η γερμανική πρεσβεία στην άλλη μεριά της πόλης καταλήφθηκε προτού προλάβουν να ξεφύγουν. Όταν ο Γερμανός πρέσβης φον Κέτελερ δολοφονήθηκε στις 20 Ιουνίου οι ξένες δυνάμεις απαίτησαν επανόρθωση. Στις 21 Ιουνίου η Κίνα κήρυξε πόλεμο προς όλες τις ξένες δυνάμεις, αλλά αρκετοί τοπικοί διοικητές αρνήθηκαν να συνεργαστούν.

Πολιορκία Πρεσβειών (στο Πεκίνο)[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Οι οχυρωμένες πρεσβείες πολιορκήθηκαν από τις 20 Ιουνίου έως τις 14 Αυγούστου. Διοικητής των πολιορκημένων ήταν ο Βρετανός υπουργός στην Κίνα Κλάουντε Μακ Ντόναλντ. Η φρουρά των πρεσβειών που αποτελούταν από 507 άντρες κατάφερε να αντέξει ενάντια σε περίπου είκοσι χιλιάδες Κινέζους χάρη στην υπεροχή του εξοπλισμού τους. Η πολιορκία άρθηκε από ένα διεθνές στράτευμα.

Η οκτάεθνη συμμαχία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Οι ΗΠΑ, η Βρετανία, η Ιαπωνία, η Ρωσία, η Αυστροουγγαρία, η Γαλλία, η Ιταλία και η Γερμανία συμμάχησαν για να αντιμετωπίσουν τους Μπόξερ. Η διεθνής δύναμη που στάλθηκε για να βοηθήσει τους ξένους στο Πεκίνο αποτελούνταν από 18.000 άντρες υπό την διοίκηση του Βρετανού Άλφρεντ Γκασελε. Μετά από μερικές αποτυχημένες προσπάθειες κατάφερε να εισβάλει στο Πεκίνο στις 14 Αυγούστου και να σώσει τους πολιορκημένους ξένους. Ακολούθησε άγρια λεηλασία από τους στρατιώτες, ιδιαίτερα από τους Γερμανούς από όπου έμεινε και ο χαρακτηρισμός Ούννοι όπως τους αποκαλούσαν κατά τη διάρκεια των δυο παγκοσμίων πολέμων.

Το πρωτόκολλο των Μπόξερς[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στις 7 Σεπτεμβρίου η Κίνα αναγκάστηκε να υπογράψει το πρωτόκολλο των Μπόξερς. Σύμφωνα με αυτό η Κίνα έπρεπε να καταβάλει πολεμική αποζημίωση στις ξένες δυνάμεις. Έπρεπε επίσης να εκτελεστούν κυβερνητικοί αξιωματούχοι και ευγενείς οι οποίοι είχαν υποστηρίξει τους Μπόξερς.

Αποτελέσματα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Κατά τη διάρκεια της εξέγερσης 48 καθολικοί ιεραπόστολοι και 18.000 χιλιάδες Κινέζοι καθολικοί δολοφονήθηκαν. Δολοφονήθηκαν επίσης 222 Κινέζοι ορθόδοξοι, 182 προτεστάντες ιεραπόστολοι και 500 Κινέζοι προτεστάντες. Η διεθνής δύναμη έχασε περίπου 250 άντρες ενώ οι Κινέζικες απώλειες ήταν τεράστιες. Με την εξέγερση των Μπόξερς η Κίνα "συνειδητοποίησε" ότι έπρεπε να εκσυγχρονιστεί. Η αυτοκρατορική δύναμη εξασθένησε και άλλο ενώ φούντωσαν τα αισθήματα ενάντια στη δυναστεία των Τσινγκ, η οποία εκδιώχθηκε τελικά το 1911.

Κινηματογραφήσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Διάφορα έγγραφα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]