Εξέγερση Βόνιτσας-Ξηρομέρου 1583

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση

Το 1581 οι Ενετοί υποκίνησαν τους Έλληνες να επαναστατήσουν. Απεσταλμένοι τους ήρθαν στην Ελλάδα και έδωσαν πολλές υποσχέσεις. Οι Έλληνες απάντησαν με επιστολή προς τον Πάπα Γρηγόριο ΙΓ', στην οποία τον παρακαλούσαν να παρακινήσει τον βασιλέα Φίλιππο να τους βοηθήσει. Στην Ήπειρο και Ακαρνανία οι υπόδουλοι Έλληνες προετοιμάστηκαν, και σίγουροι ότι έρχεται βοήθεια, ξεκίνησαν πόλεμο.

Ο Θεόδωρος Μπούας - Γρίβας με τους άνδρες του μια νύχτα έσφαξε τους Τούρκους στο Ξηρόμερο και τη Βόνιτσα. Ακολούθησαν εξεγέρσεις και σε άλλα μέρη, ο Πούλιος Δράκος και ο Μαλάμος στην Άρτα κατέλαβαν την πόλη και από εκεί πήγαν στα Γιάννενα. Καθ' οδόν έσφαξαν και κατέστρεψαν τα πάντα. Οι Τούρκοι αντέδρασαν. Ο πασάς των Τρικάλων χτύπησε τους αντάρτες στην Ήπειρο προστατεύοντας τα Γιάννενα. Και στην Ναύπακτο ξεκίνησαν οι Τούρκοι για την Ακαρνανία.

Τελικά η επανάσταση καταπνίγηκε. Ο Μπούας - Γρίβας πέθανε στην Ιθάκη όπου κατέφυγε πληγωμένος, ενώ ο αδερφός του, Γκίνος Μπούας δεν κατάφερε να τον προστατεύσει και σκοτώθηκε από τους Τούρκους ενώ υποχωρούσε.

Δείτε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Γιάννης Κορδάτος, Ιστορία της Νεώτερης Ελλάδας, Τόμος 9, σελ. 98-99.