Ελληνορθόδοξος Ναός της Αγίας Τριάδας Βιέννης

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Ελληνορθόδοξος Ναός της Αγίας Τριάδας
Βασικές πληροφορίες
ΤοποθεσίαΒιέννη, Αυστρία
Γεωγραφικές συντεταγμένες48°12΄39΄΄ Β,
16°22΄39΄΄ Α
ΥπαγωγήΟρθόδοξη Εκκλησία
ΧώραΑυστρία
Έτος αφιέρωσης1858
Καταστατικόλειτουργική
Αρχιτεκτονική περιγραφή
Αρχιτέκτονας/ΑρχιτέκτονεςΠέτερ Μόλνερ
Γιόζεφ Χιλντ
Αρχιτεκτονικός ρυθμόςνεοβυζαντινός
Έναρξη ανέγερσης1787
Αποπεράτωση1858
Λεπτομέρειες
Μήκος20 m
Πλάτος19 m
Θόλος/Θόλοι1

Ο Ελληνορθόδοξος Ναός της Αγίας Τριάδας (γερμ. Griechenkirche zur Heiligen Dreifaltigkeit) είναι καθεδρικός Ορθόδοξος χριστιανικός ναός στο 1ο (κεντρικό) Διαμέρισμα διαμέρισμα της Βιέννης, στην ιστορική ελληνική συνοικία της πόλεως, στη γειτονιά και οδό Φλάισμαρκτ.

Από το 1963 ο ναός είναι η έδρα της Ελληνορθόδοξης Μητροπόλεως Αυστρίας (πλήρης τίτλος: Ιερά Μητρόπολη Αυστρίας και Εξαρχάτο Ουγγαρίας και Μεσευρώπης) του Οικουμενικoύ Πατριαρχείου Κωνσταντινουπόλεως.

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το εσωτερικό του ναού

Ελληνορθόδοξος ναός υπήρχε στην τοποθεσία από το έτος 1787, ως αποτέλεσμα της Διακηρύξεως Ανοχής του 1781 που είχε εκδώσει ο Αυτοκράτορας Ιωσήφ Β΄. Ο αρχιτέκτονας του κτίσματος του 1787 ήταν ο Πέτερ Μόλνερ.

Ο σημερινός ναός είναι επανασχεδιασμός του παλαιού σε νεοβυζαντινό αρχιτεκτονικό ρυθμό από τον Θεόφιλο Χάνσεν. Αναγέρθηκε με χρηματοδότηση του διπλωμάτη και ευεργέτη Σίμωνος Σίνα[1], σε μια από τις πολλές συνεργασίες του με τον Χάνσεν στη Βιέννη και την Αθήνα. Ο νέος αυτός ναός εγκαινιάσθηκε στις 21 Δεκεμβρίου 1858.

Στο εξωτερικό του ναού κυριαρχούν διπλά, τούβλινα και επίχρυσα, τόξα.[2] Το περίτεχνα διακοσμημένο ιερό παρουσιάζει νύξεις προς το εκκλησιαστικό μπαρόκ που χαρακτηρίζει τη νότια Γερμανία και Αυστρία. Μερικές από τις νωπογραφίες της προσόψεως και του εσωτερικού είναι έργα του Αυστριακού ζωγράφου και καθηγητή Καρλ Ραλ, ενώ άλλες είναι έργα του Βαυαρού Λουδοβίκου Θείρσιου.

Η ταχυδρομική διεύθυνση του ναού είναι «Fleischmarkt 13, 1010 Wien». Στους ενορίτες του ναού συγκαταλεγόταν ο διάσημος διευθυντής ορχήστρας Χέρμπερτ φον Κάραγιαν και η οικογένειά του.


Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Peter Mackridge: Language and National Identity in Greece, 1766-1976, σελ. 38
  2. Sarah Woods: National Geographic Traveler: Vienna, σελ. 80

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]