Ελληνική πίτσα

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Ελληνική πίτσα
Προέλευση
Τόπος προέλευσηςΗνωμένες Πολιτείες Αμερικής
ΠεριοχήΝέα Αγγλία
Πληροφορίες
ΕίδοςΠίτσα
Κύρια συστατικάΖύμη πίτσας, τυρί, σάλτσα τομάτας
δεδομένα (π)

Στην κουζίνα των Ηνωμένων Πολιτειών, η ελληνική πίτσα είναι τύπος κρούστας και προετοιμασίας πίτσας, όπου η πίτσα διογκώνεται και μαγειρεύεται σε μεταλλικό τηγάνι αντί να τεντώνεται κατά παραγγελία και να ψήνεται σε φούρνο πίτσας.[1] Χρησιμοποιείται ένα ρηχό τηγάνι, σε αντίθεση με τα βαθιά τηγάνια που χρησιμοποιούνται στις πίτσες σε στυλ Σικελίας, Σικάγο ή Ντιτρόιτ. Η κρούστα του είναι συνήθως σπογγώδης, ευάερη και ελαφριά, όπως η φοκάτσια, αλλά όχι τόσο παχιά.[2] Η κρούστα είναι επίσης κάπως λιπαρή, λόγω της επικάλυψης λαδιού που εφαρμόζεται στο τηγάνι κατά την προετοιμασία.[1][3]

Στις Ηνωμένες Πολιτείες, η ελληνική πίτσα είναι συνηθισμένη στη Νέα Αγγλία και σε περιοχές της ανατολικής Πολιτείας της Νέας Υόρκης.[1]

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η ελληνική πίτσα εφευρέθηκε από τον Κώστα Κιτσάτη, γνωστός και ως Κωνσταντίνος Κομπούζης, καθώς και ως «Τσάρλι», Έλληνας από την Αλβανία, στο εστιατόριό του Pizza House, το οποίο βρισκόταν στην οδό Τρούμαν 86 στο Νέο Λονδίνο του Κονέκτικατ το 1955. Το σύστημά του συνίστατο στην προετοιμασία μιας ολόκληρης ημέρας προμήθειας κρούστας σε τηγάνια 10 ιντσών το πρωί αντί να πετάει και να τεντώνει τη ζύμη κατά παραγγελία. Στο Κονέκτικατ, μέχρι τη δεκαετία του 1980, το 40% των πιτσαριών λειτουργούσαν από Έλληνες.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. 1,0 1,1 1,2 Levine, Ed (2011). Serious Eats: A Comprehensive Guide to Making & Eating Delicious Food Wherever You Are. Random House Digital. σελ. 99. ISBN 978-0307720870. 
  2. Serious Eats (19 Αυγούστου 2011). «The Pizza Lab: How to Make New England Greek-style Pizza at Home». Ανακτήθηκε στις 2 Ιανουαρίου 2016. 
  3. «New England Greek Style Pizza». Serious Eats. Ανακτήθηκε στις 2 Ιανουαρίου 2016.