Ελευθεριακοί, Άμεσοι, Δημοκρατικοί

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Πήδηση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Ελευθεριακοί, Άμεσοι, Δημοκρατικοί
Libertair, Direct, Democratisch
Libertair, Direct, Democratisch logo.PNG
ΗγέτηςΖαν-Μαρί Ντεντέκερ
Ίδρυση2007
ΈδραNational Secretariat, Bellevue 5, 9050 Γάνδη, Βέλγιο
ΙδεολογίαΣυντηρητικός φιλελευθερισμός
Ήπιος ευρωσκεπτικισμός
Ευρωπαϊκή προσχώρησηΣυμμαχία Ευρωπαίων Συντηρητικών και Μεταρρυθμιστών
Ομάδα Ευρωπαϊκού ΚοινοβουλίουΕυρωπαίοι Συντηρητικοί και Μεταρρυθμιστές
Ιστότοπος
http://www.ldd.be/
Πολιτικό σύστημα Βελγίου
Πολιτικά κόμματα
Εκλογές

Οι Ελευθεριακοί, Άμεσοι, Δημοκρατικοί (ολλ. Libertair, Direct, Democratisch) είναι ένα βελγικό φιλελεύθερο συντηρητικό κόμμα, το οποίο δραστηριοποιείται κυρίως στην Φλάνδρα. Το κόμμα κατέχει αυτή τη στιγμή μία έδρα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, μία έδρα στην Βελγική Βουλή των Αντιπροσώπων και 7 έδρες στο Φλαμανδικό Κοινοβούλιο.

Το κόμμα ιδρύθηκε το 2007 από τον γερουσιαστή Ζαν-Μαρί Ντεντέκερ ως Λίστα Ντεντέκερ (ολλ. Lijst Dedecker). Ο Ντεντέκερ αποχώρησε από την Νέα Φλαμανδική Συμμαχία αφότου η δεξαμενή σκέψης Cassandra απεφάνθη το 2006 ότι υπήρχε χώρος για την δημιουργία ενός δεξιού φιλελεύθερου συντηρητικού κόμματος στην Φλαμανδική Κοινότητα, εκφράζοντας την ανάγκη ύπαρξης ενός «κόμματος κοινού νου».

Το κόμμα προκάλεσε αίσθηση ύστερα από τις εκλογές του 2007, καθώς κέρδισε 5 έδρες στην Βουλή των Αντιπροσώπων και μία έδρα στην Γερουσία, καθώς και 8 έδρες στο Φλαμανδικό Κοινοβούλιο, στις εκλογές του 2010, όμως, κατέλαβε μία έδρα. Άλλαξε το όνομά του στις 22 Ιανουαρίου 2011.

Το κόμμα είναι μέλος της Συμμαχίας Ευρωπαίων Συντηρητικών και Μεταρρυθμιστών, ενώ ο μοναδικός ευρωβουλευτής του κόμματος, ο Ντερκ Γιαν Έπινγκ, εκπροσωπεί το κόμμα μέσω της ομάδας των Ευρωπαίων Συντηρητικών και Μεταρρυθμιστών.

Έδρες σε κοινοβούλια[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Κοινοβούλιο Έδρες
Βελγική Βουλή των Αντιπροσώπων
0 / 150
Βελγική Γερουσία
0 / 71
Φλαμανδικό Κοινοβούλιο
6 / 124
Κοινοβούλιο των Βρυξελλών
0 / 89
Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο
0 / 21
Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Libertair, Direct, Democratisch της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 3.0. (ιστορικό/συντάκτες).