Ελευθέρα βοσκή
Το λήμμα δεν περιέχει πηγές ή αυτές που περιέχει δεν επαρκούν. |
Η ελευθέρα βοσκή υποδηλώνει μια μέθοδο κτηνοτροφίας στην οποία τα ζώα, τουλάχιστον για ένα μέρος της ημέρας, μπορούν να βοσκήσουν ελεύθερα σε εξωτερικούς χώρους, αντί να περιορίζονται σε ένα κλουβί 24 ώρες κάθε μέρα.[1] Σε πολλές φάρμες, η εξωτερική περιοχή είναι περιφραγμένη, γεγονός που τεχνικά το καθιστά περίβλημα. Ωστόσο, τα συστήματα ελευθέρας βοσκής προσφέρουν συνήθως την ευκαιρία για εκτεταμένη μετακίνηση και ηλιακό φως που αλλιώς εμποδίζεται από συστήματα εσωτερικών χώρων. Η ελευθέρα βοσκή μπορεί να ισχύει για το κρέας, τα αυγά ή την γαλακτοπαραγωγή.
Ο όρος χρησιμοποιείται σε δύο αισθήσεις που δεν αλληλεπικαλύπτονται εντελώς: ως περιγραφή των μεθόδων κτηνοτροφίας με επίκεντρο του αγρότη και ως καταναλωτοκεντρική περιγραφή αυτών. Υπάρχει μια δίαιτα όπου ο ασκούμενος τρώει μόνο κρέας από πηγές ελευθέρας βοσκής.
Σε πολλούς βοσκότοπους, τα ζώα ελευθέρας βοσκής επιτρέπεται να περιφέρονται χωρίς περιφράξεις, σε αντίθεση με τους περιφραγμένους βοσκότοπους. Σε πολλές γεωργικές οικονομίες, τα ζώα ελευθέρας βοσκής είναι αρκετά συνηθισμένα.
Ιστορία
[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]Εάν κάποιος επιτρέπει στην "ελευθέρα βοσκή" να συμπεριλάβει την "εκτροφή", η ελευθέρα βοσκή ήταν μια τυπική μέθοδος εκτροφής τουλάχιστον μέχρι την ανάπτυξη του συρματοπλέγματος και σύρματος στην εκτροφή των κοτόπουλων. Η γενικά κακή κατανόηση της διατροφής και των ασθενειών πριν από τον εικοστό αιώνα κατέστησε δύσκολη την αύξηση πολλών ειδών κτηνοτροφικών ζώων χωρίς να τους δοθεί πρόσβαση σε διάφορα είδη διατροφής. Η εργασία της εκτροφής των ζώων και η μεταφορά όλων των ζωοτροφών σε αυτά ήταν απαγορευτική, όπως και για τα βοοειδή γαλακτοπαραγωγής.
Στην περίπτωση των πουλερικών, μέχρι τη δεκαετία του 1920 η βοσκή σε ανοιχτούς χώρους αποτελούσε το κυρίαρχο σύστημα εκτροφής, όμως η ανακάλυψη των βιταμινών Α και D επέτρεψε να διεξαχθεί σε εμπορική κλίμακα με επιτυχία την εκτροφή σε περιορισμένους χώρους. Πριν από αυτό, οι πράσινες ζωοτροφές και η ηλιοφάνεια (για τη βιταμίνη D) ήταν απαραίτητες για την παροχή της απαραίτητης περιεκτικότητας σε βιταμίνες.[2] Μερικά μεγάλα εμπορικά κοπάδια αναπαραγωγής εκτράφηκαν σε βοσκότοπους στη δεκαετία του 1950. Η διατροφική επιστήμη είχε ως αποτέλεσμα την αυξημένη χρήση του περιορισμού για πολλά είδη ζώων με τον ίδιο τρόπο.
Παραπομπές
[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]- ↑ «Dictionary definition». Ανακτήθηκε στις 3 Νοεμβρίου 2012.
- ↑ «Feeding Poultry». Norton Creek Press (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 17 Φεβρουαρίου 2024.