Πουλερικά

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Τα πουλερικά του κόσμου

Τα πουλερικά είναι τα κατοικίδια πτηνά που εκτρέφονται από τον άνθρωπο για τα αυγά, το κρέας τους ή τα φτερά τους. Μερικά από αυτά ανήκουν στην τάξη των ορνιθόμορφων (η οποία περιλαμβάνει κοτόπουλα, ορτύκια και γαλοπούλες).

Τα πουλερικά περιλαμβάνουν και άλλα πτηνά που θανατώνονται για το κρέας τους, όπως τα νεαρά περιστέρια αλλά δεν περιλαμβάνουν παρόμοια άγρια πτηνά που θηρεύονται για αθλητισμό ή φαγητό και είναι γνωστά ως θηράματα.

Η εξημέρωση των πουλερικών πραγματοποιήθηκε πριν από αρκετές χιλιάδες χρόνια. Αυτό μπορεί να οφείλεται αρχικά στο γεγονός ότι οι άνθρωποι έκτρεφαν νεαρά πτηνά από αυγά που συλλέγονται από την άγρια φύση, αλλά αργότερα μεταστράφηκαν στη διατήρηση των πτηνών μόνιμα σε αιχμαλωσία. Στην αρχή χρησιμοποιήθηκαν αρκετά για λόγους συντροφιάς, αλλά σύντομα έγινε αντιληπτό πόσο χρήσιμο είχε μια αιχμάλωτη πηγή τροφής.

Η εκλεκτική αναπαραγωγή για γρήγορη ανάπτυξη, ικανότητα ωοτοκίας και διαμόρφωση λαμβάνει χώρα κατά τη διάρκεια των αιώνων και οι σύγχρονες φυλές συχνά φαίνονται πολύ διαφορετικές από τους άγριους προγόνους τους. Αν και ορισμένα πουλιά παραμένουν σε μικρά κοπάδια σε εκτεταμένα συστήματα, τα περισσότερα πουλιά που διατίθενται στην αγορά σήμερα εκτρέφονται σε εντατικές εμπορικές επιχειρήσεις.

Μαζί με το χοιρινό κρέας, τα πουλερικά είναι ένα από τα δύο πιο διαδεδομένα είδη κρέατος παγκοσμίως. Μαζί παρείχαν περίπου το 70% της παγκόσμιας ζήτησης κρέατος για το 2012[1]. Τα πουλερικά παρέχουν χρήσιμες ουσίες, περιέχοντας πρωτεΐνες υψηλής ποιότητας μαζί με χαμηλό ποσοστό λίπους. Όλα τα κρέατα από πουλερικά πρέπει να επεξεργάζονται σωστά και να μαγειρεύονται επαρκώς για να μειωθεί ο κίνδυνος δηλητηρίασης από τα τρόφιμα.


Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «Sources of the world`s meat supply in 2012». FAO. Ανακτήθηκε στις 26 Αυγούστου 2018.