Έμπορος: Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων

Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
54 bytes αφαιρέθηκαν ,  πριν από 1 έτος
Ετικέτες: Επεξεργασία από κινητό Διαδικτυακή επεξεργασία από κινητό
 
Το εμπορικό επάγγελμα εμφανίστηκε μεταξύ των IX—XIII αιώνων. Κατά την πρώτη φάση οι έμποροι ήταν πλανόδιοι και στη συνέχεια άρχισαν να εγκαθίστανται στα πληθυσμιακά κέντρα, όπου διεξαγόταν το μεγαλύτερο μέρος της ανταλλαγής προϊόντων.
 
 
==Ορισμός==
 
Διακρίνεται σε έμπορο χονδρικής και λιανικής. Ο πρώτος αγοράζει σε μεγάλες ποσότητες προϊόντα, τα οποία και μεταπωλεί στους λιανέμπορους και όχι άμεσα στο αγοραστικό κοινό. Ο δεύτερος αγοράζει τα προϊόντα από τον χονδρέμπορο και τα πουλά στο αγοραστικό κοινό. Το κέρδος για τον έμπορο προκύπτει από την διαφορά ανάμεσα στην τιμή αγοράς και την τιμή μεταπώλησης.
Στόχος του είναι η διαμεσολάβηση για την μετάβαση ενός προϊόντος από το τελικό στάδιο της παραγωγής, στην κατανάλωση. Για να επιτύχει το στόχο του είναι απαραίτητη μια σειρά από ενέργειες. Αυτές περιλαμβάνουν την αδιάκοπη και προσεχτική παρακολούθηση της κατάστασης της αγοράς, την ενημέρωση για τα προϊόντα που κυκλοφορούν στην αγορά και τη διακύμανση των τιμών τους μεταξύ των διαφόρων προμηθευτών, την παρακολούθηση των πωλήσεων των προϊόντων, το κλείσιμο της συμφωνίας με τον προμηθευτή.
Αν ο έμπορος είναι εισαγωγέας, θα πρέπει να εξασφαλίσει την έγκριση από τις χώρες κατασκευής για την εισαγωγή του προϊόντος στην Ελλάδαχώρα του σύμφωνα με τις ισχύουσες προδιαγραφές. Ορισμένες φορές, είναι πιθανό ο ίδιος ο έμπορος να αναλάβει τη διαφήμιση των προϊόντων, είτε για λογαριασμό του πελάτη, είτε για την αύξηση των δικών του πωλήσεων.
Την παραγγελία που κάνει στους προμηθευτές, ακολουθεί η ταξινόμηση και τοποθέτηση των προϊόντων προς πώληση στις αποθήκες και στα σημεία πώλησης, η εσωτερική διαμόρφωση του καταστήματος και της βιτρίνας, η πώληση των εμπορευμάτων, η διανομή των προϊόντων στους αγοραστές, αν πρόκειται για έμπορο χονδρικής ή κάποιες κατηγορίες εμπόρου λιανικής και η παρακολούθηση της οικονομικής λειτουργίας της επιχείρησης. Αν ο έμπορος διευθύνει μια μικρή επιχείρηση, συμμετέχει προσωπικά σε όλες τις λειτουργίες του καταστήματος, ενώ αν διευθύνει μια μεγάλη επιχείρηση ή περισσότερα του ενός καταστήματα, ασχολείται κυρίως με τη διοίκηση των μονάδων αυτών.
Ανάλογα με το είδος του εμπορίου στο οποίο δραστηριοποιείται ο έμπορος, έχει ανάγκη, ή χρησιμοποιεί και διαφορετικά υλικά μέσα - εργαλεία. Έτσι, ο έμπορος ξηρών καρπών για παράδειγμα μπορεί να χρησιμοποιεί ζυγαριά και σέσουλα, ο έμπορος ρούχων σκάλες, κρεμάστρες, κούκλες κ.ά.. Ταμειακές μηχανές, ηλεκτρονικοί υπολογιστές και υλικά συσκευασίας χρησιμοποιούνται ευρέως στις εμπορικές δραστηριότητες. Η ύπαρξη μεταφορικού μέσου για την μετακίνηση των εμπορευμάτων από και προς τα σημεία αποθήκευσης και πώλησης, είναι απαραίτητη κυρίως για τους εμπόρους χονδρικής, που πρέπει να μεταφέρουν τα προϊόντα στα σημεία που βρίσκονται οι πωλητές λιανικής, ενώ χρήσιμη μπορεί να αποδειχθεί και η ύπαρξη μικρών μεταφορικών μέσων για τα εμπορεύματα (clark). Τα μεταφορικά μέσα είναι επίσης απαραίτητα και στους εμπόρους λιανικής όταν η παράδοση κατά παραγγελία απαιτεί την μεταφορά στον τελικό καταναλωτή.
==Μέλλον==
 
Η φύση του επαγγέλματος του εμπόρου είναι τέτοια που επιτρέπει την άνθηση επιχειρηματικών ιδεών. Οι προοπτικές απασχόλησης στον κλάδο συνδέονται άμεσα με την προσωπικότητα και τη δημιουργικότητα των ενδιαφερομένων. Η οικονομική ανάπτυξη που παρατηρείται στη χώρα μας καθώς και η αύξηση του βιοτικού επιπέδου ευνοούν την ανάπτυξη επιχειρηματικών σχεδίων και αυξάνουν θετικά τις προοπτικές του επαγγέλματος.
 
==Περιβάλλον ενασχόλησης==

Μενού πλοήγησης