Γαλλική Επανάσταση του 1848: Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων

Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
καμία σύνοψη επεξεργασίας
Χωρίς σύνοψη επεξεργασίας
Η '''Επανάσταση του 1848 στη [[Γαλλία]]''', μερικές φορές γνωστή ως επανάσταση του Φεβρουαρίου (révolution de Février), ήταν μία από το κύμα των [[Επαναστάσεις του 1848|επαναστάσεων του 1848]] στην Ευρώπη. Στη Γαλλία, τα επαναστατικά γεγονότα τερμάτισαν την [[Ιουλιανή Μοναρχία]] (1830 με 1848) και οδήγησαν στη δημιουργία της [[Δεύτερη Γαλλική Δημοκρατία|Δεύτερης Γαλλικής Δημοκρατίας]].
 
Μετά την ανατροπή του βασιλιά [[Λουδοβίκος Φίλιππος της Γαλλίας|Λουδοβίκου Φιλίππου]] τοντο Φεβρουάριο, η εκλεγμένη κυβέρνηση της Δεύτερης Δημοκρατίας εξουσίαζε τηντη Γαλλία. Στους μήνες που ακολούθησαν, αυτή η κυβέρνηση χάραξε πορεία που έγινε πιο συντηρητική. Στις 23 Ιουνίου 1848, οι κάτοικοι του [[Παρίσι|Παρισιού]] εξεγέρθηκαν, γεγονός που έγινε γνωστό ως Εξέγερση του Ιουνίου - μια αιματηρή αλλά ανεπιτυχής εξέγερση από τους εργάτες του Παρισιού εναντίον μιας συντηρητικής στροφής στην πορεία της Δημοκρατίας. Στις 2 Δεκεμβρίου 1848, ο [[Ναπολέων Γ΄|Λουδοβίκος Ναπολέων Βοναπάρτης]] εξελέγη πρόεδρος της Δεύτερης Δημοκρατίας, σε μεγάλο βαθμό με την υποστήριξη των αγροτών. Ακριβώς τέσσερα χρόνια αργότερα ανέστειλε την εκλεγμένη εθνοσυνέλευση, ιδρύοντας τηντη [[Δεύτερη Γαλλική Αυτοκρατορία]], η οποία διήρκεσε μέχρι το 1870. Ο Λουδοβίκος Ναπολέοντας θα συνέχιζε ως ο τελευταίος Γάλλος μονάρχης.
 
Η επανάσταση του Φλεβάρη, καθιέρωσε την αρχή του «δικαιώματος στην εργασία» (droit au travail), και η νεοσυσταθείσα κυβέρνηση δημιούργησε τα «<<Εθνικά Εργαστήρια">> για [[Ανεργία|ανέργους]]. Την ίδια στιγμή, ένα είδος βιομηχανικού κοινοβούλιουΚοινοβουλίου ιδρύθηκε στο [[Παλάτι του Λουξεμβούργου]], υπό την προεδρία του [[Λουί Μπλαν]], με αντικείμενο την προετοιμασία ενός σχεδίου για την οργάνωση της εργασίας. Αυτές οι εντάσεις μεταξύ [[Φιλελευθερισμός|φιλελεύθερων]] Ορλεανιστών και Ριζοσπαστών Ρεπουμπλικάνων και Σοσιαλιστών οδήγησεοδήγησαν στην Ιουνιανή Εξέγερση.
 
== Η παριζιάνικη βόμβα ==
Ανώνυμος χρήστης

Μενού πλοήγησης