Μετάβαση στο περιεχόμενο

Αστυνομία του Παρισιού

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Νομός της Αστυνομίας του Παρισιού
Préfecture de police de Paris
Λογότυπο της Αστυνομίας του Παρισιού
Πληροφορίες
Σύσταση1800
Δικαιοδοσία
ΧώραΓαλλία
Χάρτης περιοχής αστυνόμευσης
Έκταση762 τ.χλμ.
Ιστοσελίδα
prefecturedepolice.interieur.gouv.fr

Η Αστυνομία του Παρισιού[1] (γαλλικά: Préfecture de police de Paris, κυριολεκτικά: Νομός της Αστυνομίας του Παρισιού), με επικεφαλής τον Νομάρχη της Αστυνομίας (Préfet de police), είναι υπηρεσία της Κυβέρνησης της Γαλλίας και μέρος της γαλλικής Εθνικής Αστυνομίας, η οποία παρέχει τη δύναμη της αστυνομίας για την πόλη του Παρισιού και τα τρία περιαστικά διαμερίσματα (γνωστά ως Πετίτ Κουρόν), το Ω-ντε-Σεν, το Σεν-Σαιν-Ντενί και το Βαλ-ντε-Μαρν.[2] Είναι επίσης υπεύθυνη των υπηρεσιών έκτακτης ανάγκης, όπως της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας του Παρισιού και εκτελεί διοικητικά καθήκοντα, όπως η έκδοση δελτίων ταυτότητας και αδειών οδήγησης ή την παρακολούθηση παροίκων. Ο Νομός της Αστυνομίας έχει επίσης περιορισμένα καθήκοντα ασφάλειας στην ευρύτερη περιοχή του Ιλ-ντε-Φρανς.

Εδρεύει σε ένα μεγάλο κτίριο που βρίσκεται στην Place Louis Lépine του Ιλ ντε λα Σιτέ. Το κτίριο χτίστηκε ως στρατώνας για την Δημοκρατική Φρουρά το διάστημα μεταξύ 1863 και 1867 από τον αρχιτέκτονα Πιερ-Βικτόρ Καγιάτ και παραδόθηκε στο Νομό της Αστυνομίας του Παρισιού το 1871.

Ως πρωτεύουσα της Γαλλίας, με κυβερνητικά συγκροτήματα, γραφεία και ξένες πρεσβείες, το Παρίσι παρουσιάζει ειδικά ζητήματα ασφαλείας και δημόσιας τάξης. Κατά συνέπεια, η εθνική κυβέρνηση έχει αναλάβει την ευθύνη για την εφαρμογή του νόμου και των υπηρεσιών έκτακτης ανάγκης. Στις 15 Μαρτίου του 1667, ο Λουδοβίκος ΙΔ΄ δημιούργησε τη Γενική Υπολοχανία της Αστυνομίας (lieutenance générale de police),[3] η οποία διαλύθηκε κατά την έναρξη της Γαλλικής Επανάστασης το 1789 και αντικαταστάθηκε από το σημερινό Νομό της Αστυνομίας του Παρισιού, ο οποίος δημιουργήθηκε από τον Ναπολέοντα στις 17 Φεβρουαρίου του 1800.[4] Το Παρίσι δεν διαθέτει δημοτική αστυνομία του και η Εθνική Αστυνομία παρέχει αυτές τις υπηρεσίες απευθείας ως υποδιαίρεση του Υπουργείου Εσωτερικών της Γαλλίας.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. startupper.gr Αρχειοθετήθηκε 2016-03-04 στο Wayback Machine. Μυστήριο με νυχτερινές πτήσεις drones στο Παρίσι
  2. Décret n° 2009-898 du 24 juillet 2009 relatif à la compétence territoriale de certaines directions et de certains services de la préfecture de police sur le site legifrance.gouv.fr
  3. René Lévy, Jean-Marc Berlière, Histoire des polices en France : De l'ancien régime à nos jours, Nouveau Monde Éditions, 2011.
  4. 1789-1815.com arrêté du 12 messidor an VIII

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]