Αιήτης: Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων

Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
μ
Προσθήκη σχετικής πηγής για τον Αιήτη και τα Αργοναυτικά, από τον Πίνδαρο και συνδέσμου για τα Αργοναυτικά του Ορφέως από την Βικιθήκη (διότι η παραπομπή στο κείμενο δεν λειτουργούσε)
μ (Περισσότερα στοιχεία στην ιστορία.)
μ (Προσθήκη σχετικής πηγής για τον Αιήτη και τα Αργοναυτικά, από τον Πίνδαρο και συνδέσμου για τα Αργοναυτικά του Ορφέως από την Βικιθήκη (διότι η παραπομπή στο κείμενο δεν λειτουργούσε))
{{πληροφορίες προσώπου}}Στην ελληνική μυθολογία ο '''Αιήτης''' ήταν βασιλιάς της [[Κολχίδα|Κολχίδας]], γιος του θεού [[Ήλιος (μυθολογία)|Ήλιου]] και της Ωκεανίδας [[Περσηίδα|Περσηίδας]] ή [[Πέρση|Πέρσης]]. Ο Αιήτης έλαβε για σύζυγό του την Ωκεανίδα Ιδυία ή κατά άλλους την [[Εκάτη]] και απέκτησαν πολλά παιδιά, από τα οποία ο Αιήτης ξεχώριζε τη [[Μήδεια]], την οποία κρατούσε κοντά του ως σύμβουλο. Κατά τον [[Όμηρος|Όμηρο]], η [[Κίρκη]] ήταν αδελφή του Αιήτη, ενώ κατά τον Διόδωρο κόρη του.
 
Ο Αιήτης είναι περισσότερο γνωστός από τον μύθο της [[Αργοναυτική εκστρατεία|Αργοναυτικής εκστρατείας]]: Ο [[Φρίξος]], αφού διέφυγε πάνω στο ιπτάμενο κριάρι, κατέληξε στην Κολχίδα. Εκεί θυσίασε το κριάρι στον Δία και απέσπασε τη χρυσαφένια προβιά του, το «[[χρυσόμαλλον δέρας]]». Ο Αιήτης πάντρεψε μία από τις κόρες του, τη [[Χαλκιόπη]] ή την [[Ευηνία]], με τον Φρίξο, οπότε ο Φρίξος του χάρισε το δέρας. Ο Αιήτης κρέμασε το χρυσόμαλλον δέρας σε ένα δέντρο βάζοντας ένα δράκο που δεν κοιμόταν ποτέ να το φυλάγει. Κάποτε έφθασαν στην Κολχίδα οι [[Αργοναύτες]] ζητώντας το δέρας. Την εποχή εκείνη η σχέση του Αιήτη με τη Μήδεια δεν ήταν καλή: η πριγκίπισσα αντιδρούσε στη σκληρότητα του πατέρα της, που σκότωνε όποιο ξένο αποβιβαζόταν στη χώρα του. Για τον λόγο αυτό ο Αιήτης την είχε φυλακίσει, αλλά η Μήδεια είχε ξεφύγει την ημέρα της αφίξεως των Αργοναυτών και συναντήθηκε με τον [[Ιάσων|Ιάσονα]], τον οποίο ερωτεύθηκε αμέσως και του υποσχέθηκε να τον βοηθήσει να πάρει το χρυσόμαλλον δέρας αν την παντρευόταν. Με τη μεσολάβησή της ο Ιάσονας παρουσιάσθηκε στον Αιήτη και του ζήτησε το δέρας. Ο Αιήτης υποσχέθηκε ότι θα του το έδινε αν ο Ιάσονας κατόρθωνε να ζέψει ταύρους που έβγαζαν φωτιά από τα ρουθούνια τους και να οργώσει ένα χωράφι με αυτούς. Παρόλο όμως που ο Ιάσονας έφερε σε πέρας αυτό τον άθλο με τη βοήθεια της Μήδειας, ο Αιήτης δεν κράτησε την υπόσχεσή του γιατί στο μεταξύ του είχε δοθεί [[χρησμός]] που έλεγε ότι θα πέθαινε αν ποτέ έφευγε από την Κολχίδα το χρυσόμαλλον δέρας, σχεδίαζε μάλιστα να σκοτώσει τον Ιάσονα και τους Αργοναύτες. Τότε ο Ιάσονας με τη βοήθεια της Μήδειας και του [[Ορφέας|Ορφέα]], που κοίμησαν τον δράκοντα, έκλεψε το δέρας και διέφυγε κρυφά από την Κολχίδα με τους Αργοναύτες και τη Μήδεια.
 
Ο Αιήτης έστειλε τον γιό του, Άψυρτο, νά φέρει πίσω τη Μήδεια όμως πάνω στη συμπλοκή οι Αργοναύτες φόνευσαν τον Άψυρτο και σάλπαραν με την Αργώ πριν προλάβουν οι Κόλχες να τους σταματήσουν. Όμως έπεσαν σε κακοκαιρία και φουρτούνες μέχρι που έφτασαν στο νησί της [[Κίρκη|Κίρκης]]. Αυτή δεν τους δέχτηκε γιατί δεν επιτρεπόταν κατά τα ήθη να τους φιλοξενήσει αφού δεν είχαν καθαρθεί από τον φόνο του Αψύρτου. Τους συμβούλεψε όμως νά κανουν καθαρμούς στην Μαλεία με την βοήθεια και τις γνώσεις του [[Ορφέας|Ορφέα]].
 
Αργότερα ο Αιήτης έχασε τον θρόνο του από τον αδελφό του [[Πέρσης|Πέρση]], αλλά ο [[Μήδειος]], γιος της Μήδειας με τον Ιάσονα, ο οποίος είχε επιστρέψει στην Κολχίδα, κατάφερε να εκδιώξει τον σφετεριστή και να επαναφέρει στην εξουσία τον παππού του. Κι έτσι, όχι μόνο δεν επαληθεύθηκε ο χρησμός για το πρόσωπο του Αιήτη, αλλά απεναντίας ο Αιήτης ευνοήθηκε από τον γάμο της κόρης του με τον Ιάσονα.
 
==Πηγές==
*[https://el.wikisource.org/wiki/%CE%9F%CF%81%CF%86%CE%AD%CF%89%CF%82_%CE%91%CF%81%CE%B3%CE%BF%CE%BD%CE%B1%CF%85%CF%84%CE%B9%CE%BA%CE%AC Ὀρφέως Ἀργοναυτικά, 760-1044.]
*[[Ὀρφέως Αργοναυτικά]], 760-1044.
*[http://www.perseus.tufts.edu/hopper/text?doc=Perseus%3Atext%3A1999.01.0161%3Abook%3DP.%3Apoem%3D4 Πυθιονικός ΙV] & [http://www.perseus.tufts.edu/hopper/text?doc=Perseus%3Atext%3A1999.01.0162%3Abook%3DP.%3Apoem%3D4 αγγλική μετάφραση] - [[Πίνδαρος]]
*[[Απολλώνιος ο Ρόδιος]], Αργοναυτικά, 3. 240-4. 131.
*[[Σχόλια]] στα Αργοναυτικά, 3. 242
28

επεξεργασίες

Μενού πλοήγησης