Διεύθυνση Διαδικτυακού Πρωτοκόλλου: Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων

Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
καμία σύνοψη επεξεργασίας
(επέκταση)
Χωρίς σύνοψη επεξεργασίας
Μία '''διεύθυνση IP - διεύθυνση διαδικτυακού πρωτοκόλλου''' ([[αγγλικά|αγγλ.]] ''IP address - Internet Protocol address'') είναι ένας μοναδικός αριθμός που χρησιμοποιείται από συσκευές σε ένα [[δίκτυο υπολογιστών]] που χρησιμοποιεί το [[Internet Protocol standard]] για τη μεταξύ τους αναγνώριση και συνεννόηση. Κάθε συσκευή που ανήκει στο δίκτυο - όπως [[Δρομολογητής|δρομολογητές]] ([[αγγλικά|αγγλ.]] routers), [[Ηλεκτρονικός υπολογιστής|υπολογιστές]], εξυπηρετητές χρόνου ([[Αγγλική γλώσσα|αγγλικά]]: time-servers), [[εκτυπωτής|εκτυπωτές]], μηχανές τηλεομοιοτυπίας (fax) μέσω διαδικτύου ([[αγγλικά|αγγλ.]] Internet fax) και ορισμένα τηλέφωνα - πρέπει να έχει τη δική της μοναδική διεύθυνση. Μία διεύθυνση IP μπορεί να θεωρηθεί το αντίστοιχο μιας διεύθυνσης κατοικίας ή ενός αριθμού τηλεφώνου (π.χ. [[VoIP]]) για έναν υπολογιστή ή άλλη συσκευή δικτύου στο Διαδίκτυο. Όπως κάθε διεύθυνση κατοικίας και αριθμός τηλεφώνου αντιστοιχούν σε ένα και μοναδικό κτίριο ή τηλέφωνο, μια διεύθυνση IP χρησιμοποιείται για τη μοναδική αναγνώριση ενός υπολογιστή ή άλλης συσκευής που συνδέεται στο δίκτυο.
 
Οι διευθύνσεις IP συνήθως γράφονται και εμφανίζονται σε σημειογραφίες που είναι αναγνώσιμες από τον άνθρωπο σημειώσεις, όπως η 172.16.254.1 στο πρότυπο [[IPv4]] και η 2001: db8: 0: 1234: 0: 567: 8: 1 στο πρότυπο [[IPv6]]. Το μέγεθος του προθέματος δρομολόγησης της διεύθυνσης προσδιορίζεται στη [[σημείωση CIDR]] με την τροποποίηση της διεύθυνσης προσθέτοντας τον αριθμό σημαντικών δυαδικών ψηφίων όπως γίνεται π.χ. στη διεύθυνση 192.168.1.15/24, η οποία είναι ισοδύναμο με την ιστορικά χρησιμοποιούμενη μάσκα υποδικτύου 255.255.255.0.
Μια διεύθυνση IP μπορεί να αντιστοιχεί σε πολλές συσκευές-πελάτες είτε επειδή αυτές είναι μέρος ενός shared hosting web server environment, είτε λόγω ενός [[Διακομιστής μεσολάβησης|Διακομιστή μεσολάβησης]] ([[αγγλικά|αγγλ.]] ''proxy server'') (π.χ. ενός Παρόχου Υπηρεσιών Διαδικτύου ([[αγγλικά|αγγλ.]] Internet Service Provider (ISP)) ή μιας υπηρεσίας διασφάλισης της ανωνυμίας ([[αγγλικά|αγγλ.]] anonymizer service)) που λειτουργούν ως μεσολαβητές. Στην τελευταία περίπτωση (χρήση διακομιστή μεσολάβησης) η πραγματική διεύθυνση IP μπορεί να αποκρύπτεται από το διακομιστή που δέχεται ένα αίτημα. Το ανάλογο με τα τηλεφωνικά συστήματα θα ήταν η χρήση διεθνών ή τοπικών αριθμών κλήσης (proxy) και επεκτάσεων (shared).
 
== DomainΟνόματα namesτομέα ==
 
Μια υπηρεσία εύρεσης δικτύου (network lookup service), το [[Domain Name Service]] (DNS), δίνει τη δυνατότητα να αντιστοιχηθούν ονόματα υπολογιστών (hostnames) σε μια διεύθυνση IP. Με αυτό τον τρόπο, οι άνθρωποι μπορούν εύκολα να θυμούνται ένα όνομα και όχι μια σειρά αριθμών. Το DNS επιτρέπει σε πολλαπλές διευθύνσεις και ονόματα να δείχνουν σε ένα πόρο του Διαδικτύου.

Μενού πλοήγησης