Δίφθογγος: Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων

Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
μ
καμία σύνοψη επεξεργασίας
μ (προστέθηκε η Κατηγορία:Φωνήεντα (με το HotCat))
μΧωρίς σύνοψη επεξεργασίας
'''Δίφθογγος''' λέγονται δύο [[φωνήεν]]τα στη σειρά σε μια [[λέξη]]. Ενδιαφέρουν αυτοί που προφέρονται στο χρόνο που χρειάζεται να προφερθεί ένα φωνήεν, ή που τα δύο φωνήεντα προφέρονται διαφορετικά απ’ ότι όταν προφέρονται ξεχωριστά.
 
== Αρχαία Ελληνική ==
=== Αρχαία Ελληνική ===
 
Στην [[αρχαία ελληνική γλώσσα]] απαντώνται οι ακόλουθοι πέντε δίφθογγοι: αι, ει, οι, υι, και ου. Επειδή η αρχαία γλώσσα είχε και μακρά φωνήεντα, ο χρόνος προφοράς τους θα μπορούσε να διαφέρει από τη νέα ελληνική. Και οι πέντε έχουν μετατραπεί σε μονόφθογγους με την απλοποίηση της προφοράς της γλώσσας, αλλά συνεχίζουν να γράφονται από συνήθεια ονομαζόμενοι τώρα δίψηφα φωνήεντα. Αυτό το φαινόμενο, δηλαδή η [[ορθογραφία]] να μην έχει αλλάξει ανάλογα με τη γλωσσική αλλαγή, παρατηρείται και σε άλλες γλώσσες.
 
=== Νέα Ελληνική ===
 
Τα [[νέα ελληνικά]] έχουν τους ακόλουθους πέντε δίφθογγους που προφέρονται στο χρόνο που χρειάζεται για να προφερθεί ένα φωνήεν: ια, ιε, ιη, ιο, ιου. Όταν αυτοί οι δίφθογγοι τονίζονται, πάντα τονίζεται το δεύτερο φωνήεν. (Στη θέση κάθε φωνήεντος μπορεί να μπει ένα άλλο ομόηχο του.) Εξαιτίας της ταχύτητας που προφέρονται, ακούγονται ως για, γιε, γιη, γιο, γιου, ή όταν αυτά ακολουθούν θήτα ή φι τότε προφέρονται χια, χιε, χιη, χιο, χιου. Εξάλλου, όταν αυτά ακολουθούν λάμδα, μι, και νι, επηρεάζουν την προφορά του συμφώνου. Παραδείγματα: παιδιά, βαριές, χίλιοι, ποιος, βραδιού. Όταν βρίσκονται στην αρχή λέξης, το γάμμα γράφεται: γιατρός. Στην κυπριακή διάλεκτο κάποτε προφέρονται ως κια, κιε, κιη, κιο, κιου. Για παράδειγμα: να πιω = να πγιω / να πκιω.
 
 
== Αγγλική ==
 
Η αγγλική γλώσσα έχει πέντε διφθόγγους. Εξαιτίας τις μεταβλητής της ορθογραφίας, παρουσιάζονται σαν παραδείγματα σε λέξεις: take, right, phone, loud, και boy. Η ακόλουθη φράση χρησιμοποιεί και τους πέντε: No highway cowboys. Οι χρόνοι προφοράς διαφέρουν από τη νέα ελληνική αφού η αγγλική διαθέτει και μακρά φωνήεντα.
 
== Κορεατική ==
 
Έχει τους ακόλουθους δίφθογγους που προφέρονται σαν ένα φωνήεν που διαφέρει από τα πέντε βασικά:
 
* ㅚ / oe / ø
* ㅐ / ae / ɛ
* ㅡ / eu / ɯ
* ㅢ / ui / ɰi
 
== Παραπομπές ==
{{παραπομπές}}
 
[[Κατηγορία:Φωνήεντα]]
55.397

επεξεργασίες

Μενού πλοήγησης