Χαλκηδόνα: Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Περιεχόμενο που διαγράφηκε Περιεχόμενο που προστέθηκε
μΧωρίς σύνοψη επεξεργασίας
Γραμμή 13: Γραμμή 13:


==Ιστορία==
==Ιστορία==
Κτίστηκε το [[675 π.Χ.]] ως αποικία των [[Μεγαρείς|Μεγαρέων]], 18 χρόνια πριν κτιστεί το [[Βυζάντιο]] και αναπτύχθηκε πολύ γρήγορα λόγω του πανελλαδικά φημισμένου εκεί Μαντείου του Απόλλωνα. Κατακτήθηκε από τους Πέρσες επί Δαρείου και έπαιξε σημαντικό ρόλο στον μετέπειτα Πελοποννησιακό πόλεμο, οπότε η πόλη ταλαντεύτηκε πολλές φορές μεταξύ [[Αθήνα|Αθήνας]] και [[Αρχαία Σπάρτη|Σπάρτης]] στις συμμαχίες που σημάδεψαν την αρχαία Ελλάδα, για να περιέλθει τελικά σε παρακμή όταν μετά την ίδρυση της [[Νικομήδεια|Νικομήδειας]] και τον θάνατο του Βασιλέως της Νικομήδη το [[74 π.Χ.]] κατελήφθη από τους Ρωμαίους, από τους οποίους την απέσπασε για λίγο καιρό ο [[Μιθριδάτης ΣΤ΄ Ευπάτωρ|Μιθριδάτης]]. Το [[133 π.Χ.]] έγινε μέρος της [[Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία|Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας]] από τον Άτταλο Γ΄ της [[Πέργαμος|Περγάμου]]. Επί Αυτοκράτορα Διοκλητιανού στη πόλη αυτή μαρτύρησε η Αγία Ευφημία. Μετά την επικράτηση του Χριστιανισμού η Χαλκηδόνα υπέστη πολλές επιδρομές εκ μέρους των βαρβάρων. Το [[616]] καταλήφθηκε από τους Πέρσες και το [[667]] από τους [[Άραβες]]. Το [[451]] έγινε στην πόλη η [[Οικουμενικές Σύνοδοι|Δ΄ Οικουμενική Σύνοδος]], η μέχρι σήμερα λεγόμενη «Οικουμενική Σύνοδος της Χαλκηδόνας» και το [[507]] τοπική σύνοδος. Υπέστη αλλεπάλληλες επιθέσεις βαρβάρων μέχρι την κατάκτησή της από τους Οθωμανούς [[Οθωμανοί|Τούρκους]].
Κτίστηκε το [[675 π.Χ.]] ως αποικία των [[Μεγαρείς|Μεγαρέων]], 18 χρόνια πριν κτιστεί το [[Βυζάντιο]] και αναπτύχθηκε πολύ γρήγορα λόγω του πανελλαδικά φημισμένου εκεί Μαντείου του Απόλλωνα. Κατακτήθηκε από τους Πέρσες επί Δαρείου και έπαιξε σημαντικό ρόλο στον μετέπειτα Πελοποννησιακό πόλεμο, οπότε η πόλη ταλαντεύτηκε πολλές φορές μεταξύ [[Αθήνα|Αθήνας]] και [[Αρχαία Σπάρτη|Σπάρτης]] στις συμμαχίες που σημάδεψαν την αρχαία Ελλάδα, για να περιέλθει τελικά σε παρακμή όταν μετά την ίδρυση της [[Νικομήδεια|Νικομήδειας]] και τον θάνατο του Βασιλέως της Νικομήδη το [[74 π.Χ.]] κατελήφθη από τους Ρωμαίους, από τους οποίους την απέσπασε για λίγο καιρό ο [[Μιθριδάτης ΣΤ΄ Ευπάτωρ|Μιθριδάτης]]. Το [[133 π.Χ.]] έγινε μέρος της [[Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία|Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας]] από τον Άτταλο Γ΄ της [[Πέργαμος|Περγάμου]]. Επί Αυτοκράτορα Διοκλητιανού στη πόλη αυτή μαρτύρησε η Αγία Ευφημία. Μετά την επικράτηση του Χριστιανισμού η Χαλκηδόνα υπέστη πολλές επιδρομές εκ μέρους των βαρβάρων. Το [[616]] καταλήφθηκε από τους Πέρσες και το [[667]] από τους [[Άραβες]]. Το [[451]] έγινε στην πόλη η [[Σύνοδος της Χαλκηδόνας|Δ΄ Οικουμενική Σύνοδος]], η μέχρι σήμερα λεγόμενη «Οικουμενική Σύνοδος της Χαλκηδόνας» και το [[507]] τοπική σύνοδος. Υπέστη αλλεπάλληλες επιθέσεις βαρβάρων μέχρι την κατάκτησή της από τους Οθωμανούς [[Οθωμανοί|Τούρκους]].


==Σημερά==
==Σήμερα==


Σημερά η Εκκλησιαστική Κοινότητα Χαλκηδόνας συντηρεί 12 ναούς με 800 ενορίτες.Αποτελεί την τέταρτή πολυπληθέστερη,απο αποψής ελληνικού στοιχείου,κοινοτητα της Πόλης,μετα τα [[Ταταύλα]] ,το [[Πέραν]] και τα [[Πριγκηπονήσια]], με 800 ομογενείς.Υπάρχει μια αύξηση του πληθυσμού,κυριώς απο ελληνές μετανάστες τους λεγόμενους [[Νεοπολίτες]], καθώς το 2010 υπήρχαν 200 περίπου ενορίτες ενώ σημερά ξεπερνούν τους 800.Συγκεκριμένα:
Σήμερα η Εκκλησιαστική Κοινότητα Χαλκηδόνας συντηρεί 12 ναούς με 800 ενορίτες. Αποτελεί την τέταρτη πολυπληθέστερη, από άποψης ελληνικού στοιχείου, κοινότητα της Πόλης, μετά τα [[Ταταύλα]], το [[Πέραν]] και τα [[Πριγκηπονήσια]], με 800 ομογενείς. Υπάρχει μια αύξηση του πληθυσμού, κυρίως από Έλληνες μετανάστες, τους λεγόμενους [[Νεοπολίτες]], καθώς το 2010 υπήρχαν 200 περίπου ενορίτες ενώ σήμερα ξεπερνούν τους 800. Συγκεκριμένα:


1) Αγία Τριάδα - Bahariye / Kadiköy
#Αγία Τριάδα - Bahariye / Kadiköy
Η Εκκλησία της Αγίας Τριάδας στο Kadikoy έχει ακριβώς τα ίδια σχέδια με αυτής του Taksim. Σήμερα η Αγία Τριάδα έχει επισκευαστεί και φυσικά λειτουργεί κανονικά. Παλαιότερα είχε περίπου .000 ενορίτες ενώ σήμερα φτανούν λιγο παραπάνω τους 350. Έχει πολύ καλό εσωτερικό χώρο ενώ διαθέτει και μεγάλη αυλή. Το 1955 είχε υποστεί μεγάλες καταστροφές ενώ είχαν αποπειραθεί και να την γκρεμίσουν. Ο ναός υπέστει μια μεγάλη ανακατασκευή.
Η Εκκλησία της Αγίας Τριάδας στο Kadikoy έχει ακριβώς τα ίδια σχέδια με αυτής του Taksim. Σήμερα η Αγία Τριάδα έχει επισκευαστεί και φυσικά λειτουργεί κανονικά. Παλαιότερα είχε περίπου .000 ενορίτες ενώ σήμερα φτάνουν λίγο παραπάνω από τους 350. Έχει πολύ καλό εσωτερικό χώρο ενώ διαθέτει και μεγάλη αυλή. Το 1955 είχε υποστεί μεγάλες καταστροφές ενώ είχαν αποπειραθεί και να την γκρεμίσουν. Ο ναός υπέστη μια μεγάλη ανακατασκευή.


2) Αγία Ευφημία - Kadiköy
#Αγία Ευφημία - Kadiköy
Ο ναός της Αγίας Εφημίας βρίσκεται στο κέντρο του Kadikoy και είναι ο μοναδικός Ιερός ναός που γλίτωσε απο τα χέρια των φανατικών το 1955. Σήμερα διαθέτει μια άριστη υποδομή και διατηρήται σε πολύ καλή κατάσταση. Ενορία με 130 άτομα.
Ο ναός της Αγίας Ευφημίας βρίσκεται στο κέντρο του Kadikoy και είναι ο μοναδικός Ιερός ναός που γλίτωσε από τα χέρια των φανατικών το 1955. Σήμερα διαθέτει μια άριστη υποδομή και διατηρείται σε πολύ καλή κατάσταση. Ενορία με 130 άτομα.


3) Αγιος Ιωάννης - Fenerbahçe
#Άγιος Ιωάννης - Fenerbahçe
Η εκκλησία του Αγίου Ιωάννη βρίσκεται και αυτή σε πολύ καλή θέση. Διαθέτει περίπου 70 ενορίτες. Λειτουργεί κανονικά.
Η εκκλησία του Αγίου Ιωάννη βρίσκεται και αυτή σε πολύ καλή θέση. Διαθέτει περίπου 70 ενορίτες. Λειτουργεί κανονικά.


4) Αγιος Ιγνάτιος -Kadıköy Kοιμητηριακός
#Άγιος Ιγνάτιος -Kadıköy Kοιμητηριακός
Ο Αγιος Ιγνάτιος βρίσκεται στο νεκροταφείο της περιοχής. Δεν έχει ενορία.
Ο Άγιος Ιγνάτιος βρίσκεται στο νεκροταφείο της περιοχής. Δεν έχει ενορία.


5) Αγιος Γεώργιος - Yeldegirmen
#Άγιος Γεώργιος - Yeldegirmen
Aκόμα μια εκκλησία με λίγους ενορίτες. Ανοιχτή κανονικά. Ενορία με 50 ανθρώπους.
Aκόμα μια εκκλησία με λίγους ενορίτες. Ανοιχτή κανονικά. Ενορία με 50 ανθρώπους.


6) Προφήτης Ηλίας Χρυσουπόλεως - Yenimahalle
#Προφήτης Ηλίας Χρυσουπόλεως - Yenimahalle
Μια επίσης παλιά εκκλησία που έχει φθαρεί με το πέρασμα του χρόνου. Δεν έχει Ενορία.
Μια επίσης παλιά εκκλησία που έχει φθαρεί με το πέρασμα του χρόνου. Δεν έχει Ενορία.


7) Αγιος Γεώργιος - Kuzgunçuk
#Άγιος Γεώργιος - Kuzgunçuk
Η εκκλησία βρίσκεται στο Κοσγκουνζούκι μια περιοχή απομακρισμένη προς το Umraniye. Έχει περίπου 55 ενορίτες.
Η εκκλησία βρίσκεται στο Κοσγκουνζούκι μια περιοχή απομακρυσμένη προς το Umraniye. Έχει περίπου 55 ενορίτες.


8) Αγιος Παντελεήμονας - Kuzgunçuk
#Άγιος Παντελεήμονας - Kuzgunçuk
Ο Αγιος Παντελεήμονας βρίσκεται κοντά στον ’γιο Γεώργιο. Δεν υπάρχουν ενορίτες.
Ο Άγιος Παντελεήμονας βρίσκεται κοντά στον Άγιο Γεώργιο. Δεν υπάρχουν ενορίτες.


9) Αγιος Γεώργιος - Çengelköy
#Άγιος Γεώργιος - Çengelköy
Η εκκλησία αυτή είχε καεί το 1955 απο τα γεγονότα της 6-7/9. Σήμερα έχει επισκευαστεί και λειτουργέι με 120 ενορίτες.
Η εκκλησία αυτή είχε καεί το 1955 από τα γεγονότα της 6-7/9. Σήμερα έχει επισκευαστεί και λειτουργεί με 120 ενορίτες.


10) Ιερός Ναός Θείας Μεταμόρφωσης - Kandilli
#Ιερός Ναός Θείας Μεταμόρφωσης - Kandilli
Δίπλα στο αστεροσκοπείο είχε κάποτε πολλούς ενορίτες. Σήμερα μόλις 110 ενορίτες. Διαθέτει όμορφο εσωτερικό χώρο.
Δίπλα στο αστεροσκοπείο είχε κάποτε πολλούς ενορίτες. Σήμερα μόλις 110 ενορίτες. Διαθέτει όμορφο εσωτερικό χώρο.


11) Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης - Paşabahçe
#Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης - Paşabahçe
Μια απο τις παλιές εκκλησίες που βρίσκεται στο Σκούταρι. Εχει περίπου 30 ενορίτες, που ήρθαν την περίοδό 2010-2015.
Μια από τις παλιές εκκλησίες που βρίσκεται στο Σκούταρι. Έχει περίπου 30 ενορίτες, που ήρθαν την περίοδο 2010-2015.


12) Αγία Παρασκευή - Beyköz
#Αγία Παρασκευή - Beyköz
Η πιο απομακρισμένη απο τις εκκλησίες αλλά και μια απο τις ιστορικότερες. Χωρίς ενορίτες σήμερα.
Η πιο απομακρυσμένη από τις εκκλησίες αλλά και μια από τις ιστορικότερες. Χωρίς ενορίτες σήμερα.


==Δείτε επίσης==
==Δείτε επίσης==

Έκδοση από την 15:57, 29 Αυγούστου 2015

Συντεταγμένες: 40°59′20″N 29°01′40″E / 40.9889°N 29.0278°E / 40.9889; 29.0278

Αυτό το λήμμα αφορά την αρχαία πόλη της Μικράς Ασίας. Για άλλες χρήσεις, δείτε: Χαλκηδόνα (αποσαφήνιση).
Χαλκηδόνα is located in Αθήνα
Χαλκηδόνα
Χαλκηδόνα
Η θέση της Χαλκηδόνας στον χάρτη

Η Χαλκηδόνα (Χαλκηδών), σημερινό Καντίκιοϊ, ήταν αρχαία παραθαλάσσια πόλη της Βιθυνίας, στη Μικρά Ασία, δεξιά του εισερχομένου στο Βόσπορο από την Προποντίδα, σχεδόν απέναντι από την πόλη του Βυζαντίου.

Ιστορία

Κτίστηκε το 675 π.Χ. ως αποικία των Μεγαρέων, 18 χρόνια πριν κτιστεί το Βυζάντιο και αναπτύχθηκε πολύ γρήγορα λόγω του πανελλαδικά φημισμένου εκεί Μαντείου του Απόλλωνα. Κατακτήθηκε από τους Πέρσες επί Δαρείου και έπαιξε σημαντικό ρόλο στον μετέπειτα Πελοποννησιακό πόλεμο, οπότε η πόλη ταλαντεύτηκε πολλές φορές μεταξύ Αθήνας και Σπάρτης στις συμμαχίες που σημάδεψαν την αρχαία Ελλάδα, για να περιέλθει τελικά σε παρακμή όταν μετά την ίδρυση της Νικομήδειας και τον θάνατο του Βασιλέως της Νικομήδη το 74 π.Χ. κατελήφθη από τους Ρωμαίους, από τους οποίους την απέσπασε για λίγο καιρό ο Μιθριδάτης. Το 133 π.Χ. έγινε μέρος της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας από τον Άτταλο Γ΄ της Περγάμου. Επί Αυτοκράτορα Διοκλητιανού στη πόλη αυτή μαρτύρησε η Αγία Ευφημία. Μετά την επικράτηση του Χριστιανισμού η Χαλκηδόνα υπέστη πολλές επιδρομές εκ μέρους των βαρβάρων. Το 616 καταλήφθηκε από τους Πέρσες και το 667 από τους Άραβες. Το 451 έγινε στην πόλη η Δ΄ Οικουμενική Σύνοδος, η μέχρι σήμερα λεγόμενη «Οικουμενική Σύνοδος της Χαλκηδόνας» και το 507 τοπική σύνοδος. Υπέστη αλλεπάλληλες επιθέσεις βαρβάρων μέχρι την κατάκτησή της από τους Οθωμανούς Τούρκους.

Σήμερα

Σήμερα η Εκκλησιαστική Κοινότητα Χαλκηδόνας συντηρεί 12 ναούς με 800 ενορίτες. Αποτελεί την τέταρτη πολυπληθέστερη, από άποψης ελληνικού στοιχείου, κοινότητα της Πόλης, μετά τα Ταταύλα, το Πέραν και τα Πριγκηπονήσια, με 800 ομογενείς. Υπάρχει μια αύξηση του πληθυσμού, κυρίως από Έλληνες μετανάστες, τους λεγόμενους Νεοπολίτες, καθώς το 2010 υπήρχαν 200 περίπου ενορίτες ενώ σήμερα ξεπερνούν τους 800. Συγκεκριμένα:

  1. Αγία Τριάδα - Bahariye / Kadiköy

Η Εκκλησία της Αγίας Τριάδας στο Kadikoy έχει ακριβώς τα ίδια σχέδια με αυτής του Taksim. Σήμερα η Αγία Τριάδα έχει επισκευαστεί και φυσικά λειτουργεί κανονικά. Παλαιότερα είχε περίπου .000 ενορίτες ενώ σήμερα φτάνουν λίγο παραπάνω από τους 350. Έχει πολύ καλό εσωτερικό χώρο ενώ διαθέτει και μεγάλη αυλή. Το 1955 είχε υποστεί μεγάλες καταστροφές ενώ είχαν αποπειραθεί και να την γκρεμίσουν. Ο ναός υπέστη μια μεγάλη ανακατασκευή.

  1. Αγία Ευφημία - Kadiköy

Ο ναός της Αγίας Ευφημίας βρίσκεται στο κέντρο του Kadikoy και είναι ο μοναδικός Ιερός ναός που γλίτωσε από τα χέρια των φανατικών το 1955. Σήμερα διαθέτει μια άριστη υποδομή και διατηρείται σε πολύ καλή κατάσταση. Ενορία με 130 άτομα.

  1. Άγιος Ιωάννης - Fenerbahçe

Η εκκλησία του Αγίου Ιωάννη βρίσκεται και αυτή σε πολύ καλή θέση. Διαθέτει περίπου 70 ενορίτες. Λειτουργεί κανονικά.

  1. Άγιος Ιγνάτιος -Kadıköy Kοιμητηριακός

Ο Άγιος Ιγνάτιος βρίσκεται στο νεκροταφείο της περιοχής. Δεν έχει ενορία.

  1. Άγιος Γεώργιος - Yeldegirmen

Aκόμα μια εκκλησία με λίγους ενορίτες. Ανοιχτή κανονικά. Ενορία με 50 ανθρώπους.

  1. Προφήτης Ηλίας Χρυσουπόλεως - Yenimahalle

Μια επίσης παλιά εκκλησία που έχει φθαρεί με το πέρασμα του χρόνου. Δεν έχει Ενορία.

  1. Άγιος Γεώργιος - Kuzgunçuk

Η εκκλησία βρίσκεται στο Κοσγκουνζούκι μια περιοχή απομακρυσμένη προς το Umraniye. Έχει περίπου 55 ενορίτες.

  1. Άγιος Παντελεήμονας - Kuzgunçuk

Ο Άγιος Παντελεήμονας βρίσκεται κοντά στον Άγιο Γεώργιο. Δεν υπάρχουν ενορίτες.

  1. Άγιος Γεώργιος - Çengelköy

Η εκκλησία αυτή είχε καεί το 1955 από τα γεγονότα της 6-7/9. Σήμερα έχει επισκευαστεί και λειτουργεί με 120 ενορίτες.

  1. Ιερός Ναός Θείας Μεταμόρφωσης - Kandilli

Δίπλα στο αστεροσκοπείο είχε κάποτε πολλούς ενορίτες. Σήμερα μόλις 110 ενορίτες. Διαθέτει όμορφο εσωτερικό χώρο.

  1. Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης - Paşabahçe

Μια από τις παλιές εκκλησίες που βρίσκεται στο Σκούταρι. Έχει περίπου 30 ενορίτες, που ήρθαν την περίοδο 2010-2015.

  1. Αγία Παρασκευή - Beyköz

Η πιο απομακρυσμένη από τις εκκλησίες αλλά και μια από τις ιστορικότερες. Χωρίς ενορίτες σήμερα.

Δείτε επίσης

Εξωτερικές συνδέσεις