Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων του «Μπόρις Σαράφωβ»

Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
 
== Βιογραφία ==
Ο Μπόρις Σαράφοβ φέρεται να γεννήθηκε στις [[12 Ιουλίου]] του [[1872]] στο χωριό Λιμπιάχοβο (σήμερα Ίλιντεν), του [[Άνω Νευροκόπι|ΝευροκόπιΝευροκοπίου]] (σημερινό Γκότσε Ντέλτσεφ της Βουλγαρίας)<ref>[http://www.promacedonia.org/as2/as2_2.html Смит, Артър. Спомени от Македония, Изд. на Отеч. фронт, София, 1983]</ref> επί [[Οθωμανική Αυτοκρατορία|Οθωμανικής Αυτοκρατορίας]]. Εκπαιδεύτηκε με έξοδα της βουλγαρικής Εξαρχίας αρχικά στο σχολείο της γενέτειράς του, συνεχίζοντας στο βουλγαρικό Γυμνάσιο [[Θεσσαλονίκη]]ς και στη συνέχεια στη Στρατιωτική Σχολή του νεοσύστατου Πριγκιπάτου της Βουλγαρίας, στη [[Σόφια]], από την οποία και αποφοίτησε το 1894. Παράλληλα μαζί με άλλους Βούλγαρους εθνικιστές συνέβαλε στην ίδρυση του Βουλγαρικού Επαναστατικού Κομιτάτου Μακεδονίας - Αλεξανδρούπολης που λίγα χρόνια μετά θα μετονομαστεί [[ΕΜΕΟ]].
 
Το [[1899]] ανέλαβε αρχηγός της οργάνωσης την οποία και διεύθυνε από τη Σόφια.
Εκπαιδεύτηκε αρχικά με έξοδα της βουλγαρικής Εξαρχίας στο σχολείο της γενέτειράς του, συνέχισε έπειτα στο βουλγαρικό Γυμνάσιο [[Θεσσαλονίκη|Θεσσαλονίκης]] και αργότερα εισήχθη στη Στρατιωτική Σχολή του νεοσύστατου Πριγκιπάτου της Βουλγαρίας, στη [[Σόφια]], από την οποία και αποφοίτησε το [[1894]]. Παράλληλα μαζί με άλλους Βούλγαρους εθνικιστές συνέβαλε στην ίδρυση του Βουλγαρικού Επαναστατικού Κομιτάτου Μακεδονίας - Αλεξανδρούπολης που λίγα χρόνια μετά θα μετονομαστεί [[ΕΜΕΟ]].
Το [[1899]] ανέλαβε αρχηγός της οργάνωσης την οποία και διεύθυνε από τη [[Σόφια]].
 
[[Image:Boris sarafov cheta.jpg|thumb|left|260px|Ο Μπόρις Σαράφοβ σε μία τρομοκρατική δράση πυρπολώντας και σέρνοντας άμαχους αιχμαλώτους]]
Φερόμενος υπό την κάλυψη του Πρίγκιπα Φερδινάνδου άρχισε να συγκροτεί ένοπλες τρομοκρατικές ομάδες οι οποίες περιφέρονταν στη Μακεδονία για είσπραξη χρημάτων με αναγκαστικές εισφορές για τον αγώνα της οργάνωσης και παράλληλα για τον ολοκληρωτικό εκβουλγαρισμό των κατοίκων, πράξεις που θεωρήθηκαν αντίθετες της επίσημης βουλγαρικής κυβέρνησης με συνέπεια να συλληφθεί και να φυλακιστεί.<br />
Το [[1902]] εξελέγη μεταξύ των Ηγετών της ΕΜΕΟ. Συμμετέχοντας στην καταστροφική [[εξέγερση του Ίλιντεν]] προσπάθησε με τον Ντάμο Γκρούεφ να επανορθώσει την εμπιστοσύνη της κυβέρνησης προς το πρόσωπό του αλλά απέτυχε. Τον ίδιο καιρό είχαν ξεσπάσει εσωτερικές έριδες στην Οργάνωση επί των τρόπων δράσης από άλλες φατρίες περισσότερο δημοκρατικές παρά εθνικιστικές. Αυτές αποτελούσαν την αριστερή πτέρυγα της Οργάνωσης της οποίας κύρια πρόσωπα ήταν ο Γιάνε Σαντάσκι και ο Χρήστο Σερνόπεβ.
 
Τελικά ο Μπόρις Σαράφοβ συνελήφθη από τους αριστερούς και στις [[28 Νοεμβρίου]] του [[1907]] δολοφονήθηκε, μαζί με τον Ιβάν Γκαρβάνοβ, στη Σόφια, από τον Τοντόρ Πανίτσα έμπιστο πρόσωπο του [[Γιάνε Σαντάνσκι]].
20.544

επεξεργασίες

Μενού πλοήγησης