Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων του «Θέμα (σκάκι)»

Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Καμία αλλαγή στο μέγεθος ,  πριν από 8 έτη
μ
καμία σύνοψη επεξεργασίας
μ (Robot: Changing Κατηγορία:Σκακιστικό πρόβλημα)
μ
* '''[[Αντι-Μπρίστολ (σκάκι)|Αντι-Μπρίστολ]]''' (''Anti-Bristol'') - ένα μαύρο γραμμικό κομμάτι παρεμβάλλεται σε άλλο μαύρο κομμάτι όμοιας γραμμικής κίνησης στην ίδια γραμμή (ή στήλη ή διαγώνιο). Αν τα κομμάτια είναι σε διαφορετική γραμμή έχουμε διατομή ''Χολτσχάουζεν''. Το θέμα ''Μπρίστολ'' είναι για λευκά κομμάτια.
* Διατομές
** '''Διατομή [[Βίρτσμπουργκ-Πλαχούτα (σκάκι)|Βίρτσμπουργκ-Πλαχούτα]]''' (''Würzburg-Plachutta'') - αμοιβαία παρεμβολή μεταξύ δυόδύο γραμμικών κομματιών όμοιας κίνησης που βρίσκονται σε διαφορετικές γραμμές. Είναι ένα ζευγάρι αυτοπαρεμβολών ''Χολτσχάουζεν'' όπου το κομμάτι A παρεμποδίζει το κομμάτι B στην μία βαριάντα, και το κομμάτι B παρεμποδίζει το κομμάτι A στην άλλη. Αν η αμοιβαία αυτοπαρεμβολή προκαλείται από θυσία λευκού κομματιού στο κρίσιμο τετράγωνο της διατομής, το θέμα ονομάζεται ''Πλαχούτα''.
** '''Διατομή [[Γκρίμσο (σκάκι)|Γκρίμσο]]''' (''Grimshaw'') - αμοιβαία παρεμβολή δυο μαύρων γραμμικών (διαφορετικής κίνησης, Π με Α, Σ με Α) κομματιών στο ίδιο ελεύθερο τετράγωνο. Δες ''Διατομή Νοβότνι''.
** '''Διατομή [[Νοβότνι (σκάκι)|Νοβότνι]]''' (''Novotny'') - ένα λευκό κομμάτι θυσιάζεται πάνω σε μια ''Διατομή Γκρίμσο'' εξαναγκάζοντας τα μαύρα να το πάρουν, αλλά έτσι ενεργοποιείται η αμοιβαία αυτοπαρεμβολή των μαύρων κομματιών.
* '''[[Μαξιμούμερ (σκάκι)|Μαξιμούμερ]]''' (''Maximummer'') - τα μαύρα κάνουν την μακρύτερη κίνηση.
* μορφή του Ματ - η εμφάνιση του ματ είναι ειδικό χαρακτηριστικό των προβλημάτων της ''[[Σχολή της Βοημίας (σκάκι)|Σχολής της Βοημίας]]'' (''Bohemian School'').
** '''Ιδεώδες ματ''' (''Ideal mate'') - ένα ''καθαρό ματ'' στο οποίο όλοι οι πεσσοί και των δυόδυο χρωμάτων συμμετέχουν για να επιτευχθεί.
** '''[[Καθαρό ματ (σκάκι)|Καθαρό ματ]]''' (''Pure mate'') - είναι η θέση ματ όπου το τετράγωνο του βασιλιά που γίνεται ματ και όλα τα γειτονικά του τετράγωνα, ή απειλούνται το καθένα από μια δύναμη, ή είναι μπλοκαρισμένα από φιλικούς του πεσσούς, (όχι απειλή και μπλοκ ταυτόχρονα). (Εξαιρείται το καρφωμένο φιλικό κομμάτι που εμποδίζεται να κινηθεί για να καλύψει το σαχ).
** '''[[Ματ μοντέλο (σκάκι)|Ματ Μοντέλο]]''' (''Model mate'') - ένα ''καθαρό ματ'' στο οποίο συμμετέχουν όλα τα λευκά κομμάτια, (αλλά μπορούν να εξαιρούνται ο βασιλιάς και τα πιόνια).
83.485

επεξεργασίες

Μενού πλοήγησης