Μετάβαση στο περιεχόμενο

Εθνόσημο των Νήσων Κουκ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Το εθνόσημο των Νήσων Κουκ έχει έναν θυρεό στο κεντρικό σημείο του, ο οποίος εμπεριέχει δεκαπέντε αστέρια, τα οποία απαντώνται και στη σημαία των νησιών.

Ένα ιπτάμενο ψάρι (maroro) και ένα λευκό πουλί στέρνα (kakaia) βρίσκονται σε κάθε πλευρά του θυρεού. Το ένα ζώο βαστά έναν σταυρό ως σύμβολο του Χριστιανισμού και το άλλο ένα ρόπαλο από τη Ραροτόνγκα, που είναι παραδοσιακό σύμβολο πλούτου στα νησιά. Το εν λόγω ραβδί συνήθιζαν να το κρατούν οι ρήτορες στη διάρκεια διαλέξεων. Το έμβλημα είναι ένα κάλυμμα κεφαλής ariki (pare kura) από κόκκινα φτερά, που συμβολίζουν τη σπουδαιότητα του παραδοσιακού συστήματος ιεραρχίας. Το όνομα της χώρας είναι σε πανό κάτω από το θυρεό.

Το εθνόσημο σχεδιάστηκε από τον mataiapo (παραδοσιακό φύλαρχο) Πάπα Μότου Κόρα Papa Motu Kora, ρήτορα από το χωριό Ματαβέρα στη Ραροτόνγκα. Αυτός κατέχει θέση γραμματέα στους Ariki.[1]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «Description of the Cook Islands Coat of Arms». Office of the Prime Minister, Cook Islands. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 4 Μαρτίου 2016. Ανακτήθηκε στις 28 Μαρτίου 2012.