Μετάβαση στο περιεχόμενο

Εθνόσημο της Νέας Ζηλανδίας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
(Ανακατεύθυνση από Εθνόσημο του Νιούε)
Εθνόσημο της Νέας Ζηλανδίας
Εκδοχές
1911-1956
Αναλυτικά
ΔικαιούχοςΕλισάβετ Β΄ στο δικαίωμα της Νέας Ζηλανδίας
Υιοθετήθηκε1956
ΚορυφήΣτέμμα του Αγ. Εδουάρδου
(παλαιότερα ένα λιοντάρι που κρατούσε τη Σημαία της Ένωσης)
ΘυρεόςΕίναι χωρισμένος στα τέσσερα. Το πρώτο τέταρτο δείχνει 4 αστέρια, που συμβολίζουν το Σταυρό του Νότου, όπως εικονίζεται και στη σημαία της Νέας Ζηλανδίας, με τα αστέρια όμως σε διαφορετικό μέγεθος. Στο δεύτερο τμήμα υπάρχει μαλλί προβάτου σε χρυσό χρώμα. Στο τρίτο τμήμα η γεωργία συμβολίζεται με ένα στάχυ από σιτάρι και στο τέταρτο δύο σφυριά. Πάνω από αυτά βρίσκεται μια κάθετη λωρίδα με τρία πλοία.
ΥποστηρίγματαΜια Σημαιοφόρος με έναν Πολεμιστή Μαορί.
ΔιακόσμησηΑσημένια φύλλα φτέρης
ΡητόNew Zealand
("Onward" 1911-1956)

Το αρχικό εθνόσημο της Νέας Ζηλανδίας παραχωρήθηκε από το Βασιλέα Γεώργιο Ε' στη χώρα στις 26 Αυγούστου 1911, ενώ η σημερινή του μορφή εγκρίθηκε από τη Βασίλισσα Ελισάβετ Β΄ του Ηνωμένου Βασιλείου, το 1956. Σήμερα το εθνόσημο αυτό χρησιμοποιείται και ως εθνόσημο στο Νιούε.

Ιστορία και σχέδιο[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ως το 1911 η Νέα Ζηλανδία χρησιμοποιούσε το ίδιο εθνόσημο με εκείνο του Ηνωμένου Βασιλείου. Το δικό της έμβλημα απέκτησε το 1911 και έγιναν μικρές αλλαγές το 1956.

Από το 1911 ο κεντρικός θυρεός παραμένει αμετάβλητος: ο θυρεός είναι χωρισμένος στα τέσσερα. Το πρώτο τέταρτο δείχνει 4 αστέρια, που συμβολίζουν το Σταυρό του Νότου, όπως εικονίζεται και στη σημαία της Νέας Ζηλανδίας, με τα αστέρια όμως σε διαφορετικό μέγεθος. Στο δεύτερο τμήμα υπάρχει μαλλί προβάτου σε χρυσό χρώμα, που αντιπροσωπεύει τη βιομηχανία μαλλιού. Στο τρίτο τμήμα η γεωργία συμβολίζεται με ένα στάχυ από σιτάρι και στο τέταρτο δύο σφυριά αντιπροσωπεύουν την εξόρυξη μετάλλων και τη βιομηχανία. Πάνω από αυτά βρίσκεται μια κάθετη λωρίδα με τρία πλοία που συμβολίζουν τη σημασία του θαλασσινού εμπορίου και τη μεταναστευτική φύση όλων των Νεοζηλανδών.

Διαφορές με το παλαιό εθνόσημο[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πριν από το 1956, ο θυρεός ήταν ίδιος , με διαφορετικά όμως στοιχεία. Ανάμεσα στα άλλα υπήρχε το άνω μισό ενός αδέσποτου λιονταριού, που κρατούσε τη βρετανική σημαία με μία περγαμηνή φέρουσα το εθνικό ρητό της χώρας "Onward", που σημαίνει "Εμπρός, συνεχίστε".

Οι αρχικοί υποστηρικτές του εθνόσημου ήταν επίσης διαφορετικοί. Η γυναίκα είχε καστανοκόκκινα μαλλιά και τα δύο πρόσωπα (γυναίκα και άνδρας Μαορί) κοιτούσαν μπροστά και όχι προς το θυρεό.

Το σημερινό θυρεό κρατούν δύο πρόσωπα, μια ξανθή Ευρωπαία (πακέχα, Pākehā), η οποία μάλιστα βαστάει τη σημαία της Νέας Ζηλανδίας και ένας πολεμιστής αυτόχθων (Μαορί), ο οποίος κρατάει ένα ταϊάχα. Το στέμμα του Αγίου Εδουάρδου βρίσκεται πάνω από το θυρεό και από κάτω υπάρχουν δύο φύλλα από ασημένια φτέρη και μια περγαμηνή που γράφει "New Zealand".

Στο εθνόσημο αυτό βασίζεται και το βασιλικό οικόσημο.

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]